ne 18.8.2024
MUZ

Body vzala smolná teč: Slovácko - Baník 1:0

Baník se ze Slovácka vrací bez bodu. Ačkoliv si v utkání vytvořil převahu, která trvala i po vyloučení Davida Buchty, gól vstřelit nedokázal. Domácí skórovali po nešťastné teči Matěje Chaluše, který ve snaze zblokovat střelu soupeře tečoval míč do protipohybu brankáře. Slovácko porazilo Baník 1:0.

Už ve 3. minutě zahrával Baník, jenž nastoupil oproti utkání s Kodaní se sedmi změnami v základní sestavě, rohový kop. Samuel Grygar poslal před Hečovu branku přízemní míč, ten se dostal až k Matěji Šínovi, ale ten neměl dost času na to, aby dal své střele větší razanci. A tak mu jeho pokus Milan Heča lapil do svých rukavic.

O malou chvíli později přistrčil Matěj Šín na polovině soupeře šikovně do běhu Filipu Kubalovi, ten se pokusil bez otálení najít v šestnáctce volného Erika Prekopa, ale dal mu přece jen poněkud delší míč, než by jeho spoluhráč potřeboval.

Ve 12. minutě vypálil Marek Havlík. Jeho dalekonosná rána mířila do šibenice, Dominik Holec vynikajícím způsobem zasáhl. Vymrštil se směrem k levému hornímu rohu a ránu vyškrábl na roh.

Domácí rozehrávali v krátkém sledu za sebou rohy dva, a z toho druhého se zrodila další nebezpečná situace. Ke střele zblízka se totiž u vzdálenější tyče dostal Filip Vaško, naštěstí pro Baník ale minul.

17. minuta přinesla skvělý průnik Filipa Kubaly. Z levé strany se probil do šestnáctky, dostal se do střelecké pozice, zkusil to asi ze dvanácti metrů, ale levačkou trefil přesně gólmana Heču.

Pohlednou a účelnou akci pak předvedli David Buchta s Erikem Prekopem. Ten prvnímu jmenovanému narazil a David Buchta z nebezpečné pozice uvnitř šestnáctky vystřelil. Levačkou těsně mimo.

A pak se fantastickým způsobem a nikoliv naposledy předvedl Dominik Holec. Domácí rozehráli přímý kop z velké dálky, na dlouhý míč si před malým vápnem naskočil Stanislav Hofmann a hlavou jej nasměroval k pravé tyči baníkovské branky. Zdálo se, že nechytatelně, nicméně gólman Baníku bleskově zareagoval, vrhnul se směrem po své pravé ruce, a tou také balon dokázal vytlačit mimo brankový prostor! Pamětníci si v té chvíli možná vybavili podobný zákrok legendárního Gordona Bankse proti Pelého hlavičce z MS 1970 označovaný za zákrok 20. století…

Ve 45. minutě však nemohl gólman Baníku dělat nic… Střelu Michala Kohúta, jemuž míč před hranicí šestnáctky stačil ve skluzu přistrčit Havlík, a jež mířila nejspíše mimo pravou tyč, tečoval bránící Matěj Chaluš k tyči opačné a bohužel do branky… Slovácko se tak v závěru první půle dostalo do vedení.

Ve druhé půli se Baník od první chvíle pokoušel o vyrovnání. Postupně získával územní převahu, do šestnáctky Slovácka létaly centry i přízemní pasy, a přišla i nebezpečná střela. Tu vyslal v 64. minutě z nějakých čtrnácti metrů, a trochu z úhlu David Buchta, Heča vyboxoval před sebe, k dorážce se ale nikdo v modrém nedostal.

A tlak Baníku sílil, třebaže trávník skrápěl hustý déšť. Začalo se hrát doslova na jednu branku. V 72. minutě nacentroval David Buchta, k hlavičce se dostal Tomáš Rigo, někdo z domácích hráčů ale vytečoval jeho zajímavý pokus na rohový kop.

Další z četných míčů mířících do pokutového území Slovácka mohl využít Erik Prekop. Vypálil, ale Doski jeho pokus zblokoval.

V 82. minutě se velmi aktivní David Buchta pokusil získat presinkem před pokutovým územím soupeře míč, fauloval u toho Trávníka, dostal žlutou kartu, ta byla bohužel pro Baník už jeho druhá v zápase…

Oslabený Baník dál usiloval o vyrovnání. Ewerton našel z přímého kopu dlouhým pasem Jižího Klímu, který si dobře zaběhl za obranu Slovácka. Útočník Baníku se k balonu dostal, v nesnadné pozici jej hlavou zblízka tečoval, ale mimo.

Baník i v deseti stupňoval svůj tlak, v nastaveném čase ale mohl soupeř využít chyby Slezanů v rozehrávce Kim Sung-Pi. Další skvělý zákrok ale předvedl Dominik Holec. A stejný muž pak vzápětí na čáře nohou zachránil situaci proti Petru Reinberkovi, který se jej pokusil zblízka propálit.

Baník už se ale k další útočné akci nedostal, nastavený čas vypršel.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Roman West: "Nevstoupili jsme do zápasu dobře, deset minut jsme měli problém s dostupováním Baníáku. Pak jsme si něco řekli a postupně se to zlepšilo. První poločas byl otevřený, gól jsme mohli dát my i Baník, podařilo se to nám. Ve druhém poločase se Baník dostal do tlaku i do situací, něco jsme vyřešili, s něčím nám pomohl Milan Heča, za 1:0 jsme šťastní."

Pavel Hapal: "V první půli jsme se nemohli dostat do dobře organizované obrany Slovácka, nicméně dvě situace, ze kterých jsme měli dát gól, jsme si vypracovali. Bohužel jsme si do šatny dali vlastní gól. Ve druhém poločase jsme se tlačili dopředu, situace jsme si vytvářeli, nicméně v současné době nás trápí koncovka. Dominovali jsme, i v deseti jsme si dokázali vytvořit převahu. Na druhou stranu musím říct, že nás několika výbornými zákroky podržel i Dominik Holec."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
2Emannuel Uchenna Aririerisim900000
5Jiří Boula900000
7Karel Pojezný900000
9David Buchta720010
10Matěj Šín590010
12Tomáš Rigo310000
13Samuel Grygar590000
20Abdullahi Tanko310000
21Jiří Klíma110000
28Filip Kubala590000
32Paixao da Silva Ewerton310000
33Erik Prekop900000
37Matěj Chaluš900010
66Matúš Rusnák180000
95Daniel Holzer790000

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
30Dominik Holec90100

Informace o utkání

18.
neděle
srpna
Slovácko VS Baník
Chance Liga

Statistiky

Poločas: 1:0
Branka: 45. Chaluš vlastní. Rozhodčí: Starý – Slavíček, Pochylý. ŽK: Vaško, Doski, Kohút, Reinberk, Daníček, Krmenčík, Heča – Šín, Buchta, Chaluš. ČK: 82. Buchta.
Diváci: 6447

Sestavy

1.FC Slovácko

Heča – Ndefe (69. Daníček), Hofmann, Vaško, Doski – Havlík, Trávník – Blahút (76. Azevedo), Kohút (69. Reinberk), P. Juroška (55. Krmenčík) – Kozák (76. Kim).

FC Baník Ostrava

Holec – Uchenna, Chaluš, Pojezný – Rusnák (18. Buchta), Šín (59. Ewerton), Grygar (59. Rigo), Boula, Holzer (79. Klíma) – Kubala (59. Tanko), Prekop.
35
Jakub
Markovič
30
Dominik
Holec
0
Roan
Nogha
15
Patrick
Kpozo
13
Samuel
Grygar
28
Filip
Kubala
9
David
Buchta
41
Mikuláš
Kubný
10
Matěj
Šín
24
Jan
Juroška
19
David
Lischka
17
Michal
Frydrych
7
Karel
Pojezný
32
Paixao da Silva
Ewerton
23
Issa
Fomba
5
Jiří
Boula
95
Daniel
Holzer
12
Tomáš
Rigo
33
Erik
Prekop
20
Abdullahi
Tanko
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
37
Matěj
Chaluš
21
Jiří
Klíma
66
Matúš
Rusnák
14
Radim
Šudák
6
Michal
Fukala