ne 11.8.2024
MUZ

Drtivá převaha za tři body: Baník - Hradec 1:0

Také druhý domácí duel Baníku v rámci nového ročníku CHANCE LIGY skončil vítězstvím! Slezané, kteří hráli od 13. minuty v početní výhodě, po celý zápas dominovali a svou jednoznačnou převahu nakonec díky trefě Emmanuela Uchenny proměnili v tříbodový zisk. Baník porazil Hradec Králové 1:0.

Baník od prvních minut pokračoval v tempu, jakým odběhal utkání v Kodani, a začátek zápasu tak svěřenci Pavla Hapala jasně ovládli. Rezultovalo z toho několik ošemetných situací v šestnáctce Hradeckých, ale v první fázi žádná střela na branku, ačkoliv třeba centr Jiřího Bouly na Jiřího Klímu měl zajímavé parametry a útočníkovi Baníku scházelo málo, aby ve skluzu na pobídku Jiřího Bouly dosáhl.

Zhruba ve stejné chvíli fauloval královéhradecký Jakub Kučera na půlící čáře velmi tvrdě Filipa Kubalu, k čemuž se vrátil videoasistent, na jehož pokyn si šel situaci k videu prohlédnout také hlavní Jan Machálek. A ten bez váhání seznal Kučerův šlapák jako neslučitelný s dalším setrváním hráče na hřišti a vyloučil jej.

Baník dál pokračoval v aktivní hře, na začátku 19. minuty však přišla ztráta míče, bleskový protiútok hostů do otevřeného prostoru a přihrávka Ondřeje Mihálika Adamu Vlkanovovi. Ten nasprintoval do šestnáctky, Jiřímu Boulovi, který se jej sprintem přes téměř celé hřiště snažil dostihnout, udělal kličku, zakopl o jeho nohu, upadl a kopala se penalta.

Tu si pro sebe vzal právě Mihálik. Rozhodl se pro polovysokou střelu doprostřed, Jakub Markovič si vybral pravou stranu. Na tu se také vrhnul, levou nohou však dokázal senzačně míč mířící do branky nakopnout a situaci tím pro Baník fantasticky zachránil!

Baník nadále pokračoval v dobývání hradeckého prostoru, soupeř bránil a čekal na brejkové situace. Ve 29. minutě se pokusil zakončit levačkou Tomáš Rigo, Adam Zadražil ale neměl s jeho střelou vážnějších potíží. Vzápětí se na druhé straně dostal k tvrdé záludné a „plovoucí“ ráně Vlkanova, Jakub Markovič ji dokázal vyboxovat.

Nejblíže gólu se Baník v této fázi zápasu dostal ve 33. minutě. Daniel Holzer našel přesným centrem hlavičku Tomáše Riga, ten ale z nějakých deseti metrů přestřelil.

36. minuta přinesla Ewertonovu individuální akci zakončenou střelou zpoza šestnáctky, mířenou však doprostřed, tedy do Zadražilovy náruče.

A o minutu později centroval Jiří Boula, hlavičkoval Filip Kubala, možná trochu v záklonu, a proto nad.

Ve 38. minutě zakončil další baníkovské obléhání hradeckého území pozoruhodnou ranou Karel Pojezný. Pálil z nějakých sedmadvaceti metrů a stadion jen mocně zahučel, protože míč prosvištěl kousek od Zadražilovy levé šibenice.

Tlak Baníku sílil, Slezané dokázali chvílemi natlačit prakticky celý královéhradecký celek do jeho vlastní šestnáctky, o to hůř se ale hledala skulina k zakončení. A tak to v závěru první půle zkusil Ewerton zpoza vápna a zamířil nad, načež vypálil velmi nebezpečně i Filip Kubala, jenž trefil břevno!

Druhý poločas začal tak, jak první skončil. Totální převahou Baníku. Ostravané to zkoušeli centrovanými míči, rychlými kombinacemi, ale také oklamžitým napadáním. To předvedl v 58. minutě Erik Prekop, který vybojoval míč na hranici královéhradecké šestnáctky, jemně si ho přiťuknul na levačku, tou se pokusil o obstřel a trefil přesně spoj břevna s tyčí…

A za malou chvíli poté, kdy Baník rozehrál roh na krátko, střílel z nějakých dvaceti metrů David Buchta. Jeho rána „olízla“ pravou tyč Zadražilovy branky.

A tak to Baník za chvíli zkusil zase jinak. Emmanuel Uchenna poslal kolmici do šestnáctky. Jiří Klíma zády k brance míč narazil proti noze Davidu Buchtovi, ten vypálil, ale teč jednoho z bránících hráčů vychýlila jeho střelu mimo prostor.

V 68. minutě poslal Ewerton před branku další přízemní míč, jeden hráčů Hradce Králové si jej srazil směrem na vlastní branku, ale Zadražil míč na lajně dokázal lapit.

V 70. minutě podnikl Hradec protiútok podobný tomu, z něhož v první půli rezultovala penalta. Tentokrát ale dokázali domácí Vlkanovovi míč na poslední chvíli sebrat a zrodila se naopak tutovka Baníku. Slezané okamžitě rozehráli směrem dopředu, Matěj Šín fantasticky našel rozběhnutého Erika Prekopa, jenž se díky tomu řítil sám na Zadražila. Zkusil jej levačkou obstřelit, obstřelil však i branku.

Když pak o chvíli později hlavičkoval Erik Prekop po rohovém kopu vedle, jednalo se už o baníkovskou střelu číslo 21. Oproti třem pokusům soupeře.

V 82. minutě si Ewertonův oblouček do šestnáctky srazil jeden z hostujících hráčů směrem do vlastní branky, Zadražilův skok a následný zákrok těsně před kopačkou Matěje Šína, který už už doklepával do prázdné, však znamenal, že se skóre ani tentokrát neměnilo.

Fotbalový pánbu byl ale doma a Baník dostal to, co si za svůj výkon v utkání zasloužil. V 90. minutě vypálil z nějakých třiadvaceti metrů Tomáš Rigo, v pokutovém území tečoval jeho ránu Emmaunuel Uchenna, a s tím už ani gólman Zadražil nemohl nic udělat. Míč změnil zásadním způsobem směr, zastavil se až v síti a Baník zvítězil.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

PAVEL HAPAL: "Měli jsme výborný vstup do utkání. Po červené kartě se změnil styl hry, soupeř se soustředil na obranu. Vytvořili jsme si řadu situací, bohužel jsme je zahazovali, soupeř se dostal prakticky k jediné šanci, tou byla ta penalta, musím pochválit Jakuba Markoviče, podržel nás. Nakonec jsme dokázali gól vstřelit a musím hráčům za jejich výkon poděkovat."

DAVID HOREJŠ: "Utkání jsme si zkomplikovali sami, červená karta ve 12. minutě utkání ovlivnila, my jsme museli změnit plány. Navíc jsme nedali ani penaltu. Vážím si toho, jak kluci bojovali, ale Baník měl těch šancí hodně a vyhrál zaslouženě."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
2Emannuel Uchenna Aririerisim901000
5Jiří Boula550000
7Karel Pojezný900000
9David Buchta760000
10Matěj Šín350000
12Tomáš Rigo900100
20Abdullahi Tanko140000
21Jiří Klíma760000
23Issa Fomba10000
24Jan Juroška140000
28Filip Kubala550000
32Paixao da Silva Ewerton900000
33Erik Prekop350000
37Matěj Chaluš900000
95Daniel Holzer900000

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
35Jakub Markovič90000

Informace o utkání

11.
neděle
srpna
Baník VS Hradec Králové
Chance Liga

Statistiky

Poločas: 0:0
Branka: 90. Uchenna (Rigo). Rozhodčí: Machálek - Antoníček, Pospíšil. ŽK: Horák, Zadražil, Ja. Klíma. ČK: 13. Kučera.
Diváci: 8042

Sestavy

FC Baník Ostrava

Markovič – Pojezný, Chaluš, Uchenna – Holzer, Rigo, Boula (55. Šín), Buchta (76. Juroška) – Ewerton (90. Fomba), Klíma (76. Tanko), Kubala (55. Prekop).

FC Hradec Králové

Zadražil – Kodeš, Čihák, Klíma – Horák, Dancák (90. Koubek), Kučera, Čmelík (80. Harazim) – Vlkanova, Náprstek (46. Hais) – Mihálik (80. Čech).
21
Jiří
Klíma
32
Paixao da Silva
Ewerton
41
Mikuláš
Kubný
95
Daniel
Holzer
12
Tomáš
Rigo
0
Roan
Nogha
37
Matěj
Chaluš
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
28
Filip
Kubala
7
Karel
Pojezný
17
Michal
Frydrych
19
David
Lischka
5
Jiří
Boula
15
Patrick
Kpozo
13
Samuel
Grygar
24
Jan
Juroška
23
Issa
Fomba
10
Matěj
Šín
6
Michal
Fukala
9
David
Buchta
14
Radim
Šudák
30
Dominik
Holec
33
Erik
Prekop
66
Matúš
Rusnák
35
Jakub
Markovič
20
Abdullahi
Tanko