ne 30.4.2023
MUZ

Tijani sestřelil Hanáky: Sigma - Baník 1:4!

Důležité tři body přiváží Baník z Androva stadionu. Slezané ovládli zápas na hřišti i v hledišti, svůj první hattrick zaznamenal Muhamed Tijani! To vše vyústilo v jednoznačný výsledek Sigma - Baník 1:4! Znamená to, že Baník vstoupí do nadstavbové části v sobotu v Ostravě proti Zbrojovce Brno.

Oba týmy se od prvních minut pokoušely o ofenzivní pojetí hry, Baník z toho v úvodní desetiminutovce vytěžil dva rohové kopy, Sigma nebezpečnou pozici pro Mojmíra Chytila, který si míč navedl před šestnáctku, vypálil, ale minul.

V 18. minutě se na druhé straně dostal v šestnáctce k míči Cadu, zkusil vystřelit, ale byl zablokován.

Baník se stále více osměloval. Ve 20. minutě se Jan Juroška s Caduem rychlou kombinací zbavili přesily bránících soupeřů, Juroška míč posunul na střed rozběhnutému Jiřímu Klímovi, ten míč potáhl, pak vypálil, jeho svižná střela proletěla nad břevnem.

Ve vynikající atmosféře, kterou na Andrově stadionu od úvodu zcela opanovali fanoušci Baníku, šli ve 22. minutě Slezané do vedení. Po zisku míče na polovině Sigmy se balon dostal na levou stranu k Srdjanu Plavšičovi, ten odcentroval a Muhamed Tijani míč hlavou nekompromisně uklidil k tyči.

O tři minuty později poslal Jiří Klíma do olomoucké šestnáctky skákavý míč, Muhamed Tijani uplatnil svůj důraz, byl u balonu první, obhodil si bránícího hráče a poslal míč podruhé do olomoucké sítě – 0:2!

Ve 30. minutě zahrávala Sigma přímý kop zpoza hranice šestnáctky. Martin Pospíšil zatočil balon na branku, Jiří Letáček balon vytlačil a skvěle zablokoval i následnou dorážku Mojmíra Chytila.

Muhamed Tijani sahal po hattricku už v první půli. Svou střelu za deseti metrů v tísní namířil do gólmana Stoppena a jeho gól krátce před přestávkou neplatil kvůli ofsajdu.

A přišlo snížení. Dlouhý pas Denise Ventury, zřejmě tečovaný, propadl až ke vzdálenější tyči, kam naběhl Ondřej Zmrzlý, jenž zblízka hlavou trefil.

Brzy po půli zhrozil znovu Muhamed Tijani. Opět jej našel dobrým centrem Srdjan Plavšič. Útočník Baníku hlavičkoval těsně nad!

Na druhé straně to zkoušel zpoza velkého vápna Pospíšil, ale trefoval míč ze vzduchu a přestřelil. A o chvíli později, v 56. minutě, se balon v šestnáctce Baníku snášel k Chytilovi, ale také útočník Olomouce míč netrefil ideálně.

Nebezpečný byl Pospíšilův centr ze strany z 62. minuty, který se otřel o břevno. Odrazil se zpět do hry a za chvíli se radoval Baník. Srdjan Plavšič vrátil před branku přetažený dlouhý pas a Eneo Bitri zblízka nezaváhal – 1:3!

A pak Muhamed Tijani se dočkal svého hattricku. Baník znovu získal míč na půlce hřiště, urostlý forvard Baníku to vzal z nějakých osmnácti metrů na sebe a jeho přízemní rána dosvištěla k tyči! A to byl symbolický vrchol vydařeného zápasu.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Václav Jílek: "Je potřeba říct, že Baník byl lepším týmem a zaslouženě vyhrál. Ale pomohli jsme mu k tomu sami vlastním výkonem a chybami. Z mého pohledu obrovské zklamání. Výsledek je ale vypovídající."

Pavel Hapal: "Jsem spokojen s výsledkem i předvedenou hrou. Byli jsme hlavně neskutečně produktivní, což se nám na jaře moc nedařilo. Klíčový faktor? Fanoušci. Ti dnes byli opravdu skvělí a patří jim za to náš veliký dík."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
30Jiří Letáček90100

Informace o utkání

30.
neděle
dubna
Olomouc VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 1:2
Branky: 45. Zmrzlý – 22. Tijani (Plavšić), 25. Tijani (Klíma), 63. Bitri, 80. Tijani (Buchta). Rozhodčí: Nehasil – Machač, Matoušek. ŽK: Beneš, Zorvan – Lischka.
Diváci: 8946

Sestavy

Olomouc

Stoppen – Chvátal (46. Fortelný), Pokorný, Beneš, Zmrzlý – Ventura (76. Vaněček), Breite (66. Kramář) – Navrátil, Pospíšil, Zifčák (46. Zorvan) – Chytil.

Baník

Letáček – Juroška, Bitri, Lischka, Fleišman – Kaloč – Cadu (88. P. Jaroň), Klíma (85. Kuzmanović), Mišković (66. Buchta), Plavšić – Tijani (88. Almási).
24
Jan
Juroška
26
Filip
Blažek
30
Jiří
Letáček
4
Robert
Mišković
9
David
Buchta
28
Filip
Kubala
13
Samuel
Grygar
77
Gigli
Ndefe
10
Matěj
Šín
17
Michal
Frydrych
11
Eldar
Šehić
15
Patrick
Kpozo
35
Jakub
Markovič
29
Ladislav
Takács
21
Jiří
Klíma
19
David
Lischka
20
Abdullahi
Tanko
5
Jiří
Boula
7
Karel
Pojezný
0
Paixao da Silva
Ewerton
12
Tomáš
Rigo