po 24.6.2024
A-tým

Erik Prekop: Baník? Pro mě posun vpřed!

Ve svých šestadvaceti letech má ještě mnoho zajímavého v hráčské kariéře před sebou, zároveň ale patří mezi nejzkušenější hráče stále velmi mladého kádru Baníku. Na Bazaly přišel ERIK PREKOP s vizitkou hráče, který umí gól vstřelit, ale taky na něj nahrát. V posledních dvou sezonách v Bohemians se přímo nebo asistencí postaral o osmnáct ligových gólů! Nejen on věří, že v Baníku tuto statistiku ještě vylepší.

Máte za sebou první přípravný duel v dresu Baníku. Odehrál jste poločas proti Líšni. Jaké z něj máte dojmy?

Smíšené. Protože se nám v Líšni nepodařilo vyhrát. Jasně, je to pořád jen příprava, ale chceme vyhrávat i v přípravě, abychom na to pak mohli v mistrovských zápasech jen navázat. Jinak to byl ale klasický přípravný zápas. Oba týmy do něj šly z plné přípravy, takže s určitou únavou.

V utkání jste byl určitě vidět. Po faulu na vás kopal Ewerton penaltu, létaly tam na vás nějaké centry, jak jste se tedy na hřišti cítil?

Nechci hodnotit sám sebe. Mě mrzí, že když jsme se dostali brzy do vedení, a pak ještě jednou, že jsme už nedokázali zkušeně si to pohlídat a neztratit. To je asi to nejdůležitější, co si z toho zápasu beru.

Máte za sebou první týden letní přípravy v Baníku. Jaký byl?

Těžký. První týden je vždycky těžký. Makám, dělám, co se dá, snažím se s tím nějak poprat, ale to všichni kluci. Pak už to bude lepší.

Co vás vlastně do Baníku přilákalo?

Beru to jako posun v kariéře směrem dopředu. Cítil jsem, že takový krok směrem dopředu chci udělat, objevila se šance jít do Baníku, takže jsem ji rád využil a jsem rád, že jsem tady. Věřím, že je to další krok na cestě za tím stát se kvalitnějším fotbalistou.

Baník bude hrát letos předkolo evropského poháru, vy už máte podobnou zkušenost ze svého posledního angažmá v Bohemians...

Dlouho to netrvalo, takže o nějaké velké zkušenosti se asi mluvit nedá. Ale něco jsme tehdy zažili, viděli jsme, jak se dělá fotbal někde jinde a ukázalo nám to obrovské nedostatky. Ale rychle jsme skončili. Věřím, že s Baníkem zůstaneme v Evropě o hodně déle.

Nicméně patříte nejen v tomto ohledu k těm zkušenějším hráčům v Baníku...

No, to je docela změna. V Bohemce jsem byl zvyklý, že jsem jedním z nejmladších hráčů, tady v Baníku jsem jedním z těch starších. Ten věk jde pořád dopředu, člověk si to ani neuvědomí. Takže z tohoto pohledu máte pravdu.

Hraje pro vás nějakou roli fakt, že v Baníku působí více slovenských hráčů?

Určitě to nehrálo roli při mém rozhodování, ale je to samozřejmě fajn. I když kluci z Česka jsou tady taky úplně v pohodě, hned když jsem přišel poprvé do kabiny, mi říkali, že když budu cokoliv potřebovat, že mi pomůžou, takže jestli Češi, nebo Slováci, je vlastně úplně jedno.

Můžete hrát na hrotu, ale také více zkraje. Na kterém postu se vy sám cítíte nejlépe?

Asi na hrotu útoku. Ať už sám nebo ve dvojici. V posledních zápasech sezony jsem hrával často i pod hrotem, takže i tohle je varianta.

Baník má v útoku poměrně zajímavé konkurenční prostředí, souhlasíte?

Pokud chcete hrát dvě soutěže, kádr asi musí být široký. Konkurence vás posune dopředu. Takže je to jenom dobře. 

12
Tomáš
Rigo
10
Matěj
Šín
9
David
Buchta
18
Roan
Nogha
6
Michal
Fukala
35
Jakub
Markovič
41
Mikuláš
Kubný
13
Samuel
Grygar
30
Dominik
Holec
28
Filip
Kubala
5
Jiří
Boula
19
David
Lischka
24
Jan
Juroška
7
Karel
Pojezný
17
Michal
Frydrych
32
Paixao da Silva
Ewerton
37
Matěj
Chaluš
66
Matúš
Rusnák
14
Radim
Šudák
15
Patrick
Kpozo
23
Issa
Fomba
33
Erik
Prekop
21
Jiří
Klíma
95
Daniel
Holzer
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
20
Abdullahi
Tanko