ne 17.3.2024
MUZ

Úder přišel z rohu: Pardubice - Baník 0:1

Baník znovu vítězí venku. Tři body veze tentokrát z Pardubic. O vítězství 1:0 rozhodl hlavou po rohovém kopu Filip Blažek.

Utkání začalo podle očekávání aktivitou Baníku. Domácí se soustředili především na bránění prostoru před vlastní šestnáctkou a na případné protiútoky, Baník dobýval. A protože se Slezanům dařilo domácím velice rychle odebírat míče a likvidovat útočné akce už v zárodku, byla převaha Baníku trvalá. Nicméně šance se rodily složitě.

K první střele na branku se Slezané přes zhuštěnou pardubickou obranu propracovali ve 28. minutě, pokus Davida Buchty zlikvidoval Antonín Kinský.

Vzápětí se zrodila první velká šance zápasu, měli ji však domácí. Michal Hlavatý našel obloučkem za obranu rozběhnutého Filipa Brdičku, ten byl zčistajasna sám před Jiřím Letáčkem. Zkusil jej obstřelit, minul ale branku.

Ve 33. minutě rozehráli domácí rohový kop na hranici šestnáctky, tam si naběhl Vojtěch Patrák, vypálil úžasnou ránu, která prosvištěla kolem horního růžku branky Jiřího Letáčka.

A ještě jedna velká šance pro domácí a znovu Patrák. Našel si na malém vápně centr Ladislava Krobota a hlavou trefil břevno. Od něj se míč odrazil k Brdičkovi, také on hlavičkoval, ale jeho pokus vytlačil mimo branku reflexivně Jiří Letáček.

Tutovka Baníku přišla ve 42. minutě. Abdullahi Tanko utekl po levé straně, předložil do šestnáctky Ewertonovi, ten se ocitl v pozici zhruba deset metrů před brankou, míč však netrefil ideálně a jeho rána skončila mimo branku.

Po přestávce Baník zlomil vývoj zápasu ve svůj prospěch. Už ve 49. minutě našel Ewerton z přímého kopu u vzdálenější tyče Filipa Blažka, ten hlavičkoval, ale protentokrát ještě nepřesně…

V 61. minutě to zkoušel hlavou Matěj Šín. Netrefil branku, ale odstartoval tím pasáž hry¨, v níž měl Baník několik velkých šancí. Ta další přišla v 63. minutě, kdy pardubické obraně unikal Abdullahi Tanko, svou akci zakončil střelou, která jen těsně minula levou tyč.

V 64. minutě se Baník prokombinoval ke střele, kterou vyslal snad z deseti metrů Matěj Šín. Kinský se po ní vrhnul a vyrazil ji.

V 65. minutě se podruhé dostal u vzdáílenější tyče k hlavičce Filip Blažek a i napodruhé minul.

Třetí pokus dostal Filip Blažek v 69. minutě, a tentokrát to vyšlo. Vše začalo rohovým kopem, který Ewerton poslal k bližší tyči s vědomím, že tam bude operovat David Lischka. To se také stalo, Lischka míč hlavou prodloužil za sebe podél celé branky ke druhé tyči, a tam už dílo dokonal právě Filip Blažek. Hlavou vstřelil gól, který se nakonec ukázal jako rozhodující.

V 72. minutě si Martin Chlumecký došlápl na Jana Jurošku, dostal druhou žlutou kartu a musel pod sprchy. A o šest minut později jej následoval Pablo Ortiz, který fauloval Davida Buchtu. Také dostal žlutou kartu, a taky pro něj byla druhá.

Domácí v závěru zjednodušili hru, do hry zapojili i gólmana Kinského, který kupříkladu rozehrál přímý kop, vyvinuli tlak, nicméně Baník už náskok ubránil.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

David Mikula: "Škoda prvního poločasu, kdy jsme měli dvě tři šance, které musíme proměnit. Měli jsme vést, cítili jsme energii, takže jsme apelovali, ať v tom pokračujeme. Na začátku druhé půle jsme to dokázali, ale kolem 60. minuty přišel desetiminutový výpadek. Nabídli jsme Baníku ztráty, protiútoky, standardky. Zase dostaneme gól z rohu."

Pavel Hapal: "Velice těžký zápas, mladý tým Pardubic je velice dobře organizovaný. Byli jsme silnější na míči, ale dlouho jsme vpředu nedokázali nic vyřešit. Prokázali jsme trpělivost a byli odměněni gólem ze standardní situace. Dlouho jsme takový nedali, jsme za něj moc rádi. Šlo o nacvičenou akci, celý týden jsme se chystali, abychom se prosadili na zadní tyči. Pak zápas ovlivnily červené karty. Měli jsme lépe reagovat a nepůjčit soupeři míč. V závěru, kdy Pardubice hrály všechno vrchem, prokázali kluci morálku. Pro nás je vítězství s ohledem na další vývoj soutěže moc důležité. Věřím, že už se to jednou zlomí, a vyhrajeme také v domácím prostředí."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
0Paixao da Silva Ewerton900000
5Jiří Boula900010
8Quadri Adebayo Adediran70000
9David Buchta830010
10Matěj Šín890000
12Tomáš Rigo900010
13Samuel Grygar10000
15Patrick Kpozo900000
19David Lischka900100
20Abdullahi Tanko830000
21Jiří Klíma10000
24Jan Juroška900000
26Filip Blažek901000
66Matúš Rusnák70010

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
30Jiří Letáček90010

Informace o utkání

17.
neděle
března
Pardubice VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:0
Branka: 69. Blažek (Lischka). Rozhodčí: Szikszay - Volf, Matoušek. ŽK: Ortíz, Chlumecký – Boula, Buchta, Rigo, Letáček, Rusnák. ČK: Chlumecký, Ortiz.
Diváci: 4107

Sestavy

FK Pardubice

Kinský – Icha, Kukučka, Ortíz, Chlumecký – Hlavatý, Solil (89. Donát), Kissiedou (71. Míšek), Patrák (80. Mareš) – Brdička (71. Sychra), Krobot (80. Černý).

FC Baník Ostrava

Letáček – Juroška, Blažek, Lischka, Kpozo – Boula (90. Grygar) – Buchta (83. Rusnák), Rigo, Šín (89. Klíma), Ewerton – Tanko (83. Adediran).
13
Samuel
Grygar
20
Abdullahi
Tanko
28
Filip
Kubala
30
Jiří
Letáček
5
Jiří
Boula
4
Robert
Mišković
21
Jiří
Klíma
10
Matěj
Šín
77
Gigli
Ndefe
9
David
Buchta
19
David
Lischka
17
Michal
Frydrych
7
Karel
Pojezný
11
Eldar
Šehić
0
Paixao da Silva
Ewerton
35
Jakub
Markovič
24
Jan
Juroška
26
Filip
Blažek
29
Ladislav
Takács
12
Tomáš
Rigo
15
Patrick
Kpozo