ne 26.11.2023
MUZ

Střelecký půst trvá: Slovácko - Baník 2:0

Baník se ze Slovácka vrací bez bodu. Slezané nedokázali využít možnosti z prvního poločasu, domácí celek pak dvakrát udeřil, odpověď ze strany hostů už nepřišla. Slovácko zdolalo Baník 2:0.

Oba týmy se v úvodních minutách bedlivě hlídaly, takže na první nebezpečnou situaci se čekalo do osmé minuty. Po akci středem hřiště si ji vypracovali domácí, do velmi zajímavé pozice se v šestnáctce Baníku dostal Pavel Juroška, vystřelil a minul.

Vzápětí kontroval dobrou střelou z rohu šestnáctky Patrick Kpozo. Pálil těsně nad břevno. To byl moment, který svěřence Pavla Hapala nastartoval a následovala dlouhá pasáž, v níž byl Baník nebezpečnější. Matěj Šín vystihl rozehrávku domácích, vnikl do šestnáctky, možná mohl střílet, ale volil přihrávku před branku na malé vápno, ta ale neprošla. Z brejkových situací zahrozili Abdullahi Tanko i Filip Kubala, ale do finální střelecké pozice se nedostali.

Gólová šance Baníku přišla v devatenáctém minutě. Abdullahi Tanko vystihl malou domů Merchase Doskiho, dostal se k míči dříve než gólman Heča, měl ale málo místa a rychlosti na účinnou kličku. Přesto ji zkusil, Heča mu ale skočil pod nohy a míč mu sebral.

O chvíli později Baník opět těžil z aktivity Matěje Šína. Ten přihrával od koncové čáry proti noze Davidu Buchtovi, záložník Baníku si přihrávku našel a z pozice, z níž v posledních utkáních pálí velmi často, to z nějakých čtrnácti metrů zkusil, bohužel však minul pravou tyč Hečovy branky. Milan Heča pak zpacifikoval i střelu Matěje Šína z dvaadvaceti metrů.

Ve 29. minutě přišla chyba ve vlastní šestnáctce, nejdřív nedůraz při bránění, pak nepovedený odkop, jehož se u rohu pokutového území zmocnil Marek Havlík. Ten zakroutil balon levačkou tak, že míč obletěl Jiřího Letáčka a od vzdálenější tyče se odrazil do branky – 1:0.

Dvě minuty před pauzou mělo Slovácko první opravdu stoprocentní šanci. Ruben Cicilia dostal míč za obranu Baníku a řítil se úplně sám na Jiřího Letáčka. Zvolil nekompromisní střelu, jenže přepálil a zacílil nad.

Za malou chvilku přišla další nebezpečná rychlá protiakce Slovácka, do zakončení se ve velmi zajímavé pozici v šestnáctce tlačil Michal Trávník, vystřelil, Patrick Kpozo ale stačil na poslední chvíli jeho střelu zablokovat a odklonit na roh.

Druhý poločas začal takřka pětiminutovou trvalou aktivitou domácích. Pak se ale na druhé straně dokázal Abdullahi Tanko vymotat ze sevření tří hráčů soupeře, posunul na Davida Buchtu, který napřáhl k tvrdé střele z hranice šestnáctky. Tu mu ale skluzem na poslední chvíli zablokoval Michal Kadlec.

A přišly další horké chvilky před brankou Baníku. Cicilia na své útočné polovině nejdřív udržel v souboji míč, pak jej poslal do volného prostoru Trávníkovi, jenž akci posunul do pokutového území, a tam prostrčil na malé vápno Milanu Petrželovi. Zkušený hráč z bezprostřední blízkosti okamžitě střílel, Jiří Letáček skvěle zachránil.

Domácí kopali roh, balon doletěl k Petru Reinberkovi, ten jej pět metrů před brankou napálil bez přípravy a trefil břevno.

V 70. minutě přetáhl Patrick Kpozo centr až na vpravo číhajícího Abdulahi Tanka, ten si balon zpracoval a zkusil obloukem na vzdálenější tyči přelobovat Heču, přeloboval však i břevno.

A za minutu to bylo 2:0. Doski našel svým centrem Ciciliovu hlavu a urostlý útočník Slovácka zakončil hlavou zblízka a nechytatelně.

Baník už se k možnosti zkorigovat stav zápasu nedostal. Naopak v závěru utkání se ještě na druhé straně v šestnáctce prosadil Daniel Holzer, z levé strany vystřelil k tyči, Jiří Letáček ránu vyrazil a symbolicky tím utkání uzavřel.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Martin Svědík: "V úvodu utkání se hrálo nahoru, dolů a pak převzal na patnáct minut iniciativu Baník. Prvním klíčovým momentem bylo, když Heča chytil šanci Tankovi a druhým, když se Marek Havlík přesně trefil. Od té doby jsme Baník k ničemu zásadnímu nepustili. Eliminovali jsme jejich hru, která jim přinášela výsledky na venkovních hřištích, Baník musel hrát do plných a my jsem z toho těžili, dobře jsme je dostupovali a neztráceli jsme balony."

Pavel Hapal: "Jsem hodně zklamaný z výsledku i výkonu ve druhém poločase. Přitom jsme do utkání dobře vstoupili, vytvořili jsme si dvě vyložené šance, ale neproměnili jsme je. Koncovka byla dnes naší slabinou, naopak domácí Havlík ukázal, jak se střílí a krásně vymetl naši šibenici. Po přestávce jsme byli nepřesní, vázla nám kombinace, prohrávali jsme osobní souboje, byli jsme u nich pozdě. Slovácko vyhrálo naprosto zaslouženě."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
5Jiří Boula900000
7Karel Pojezný900000
9David Buchta820000
10Matěj Šín620000
12Tomáš Rigo720000
15Patrick Kpozo900000
17Michal Frydrych900000
20Abdullahi Tanko720000
21Jiří Klíma280000
22Filip Kaloč180000
24Jan Juroška180000
28Filip Kubala900000
37Matej Madleňák80000
77Gigli Ndefe720000
99Ladislav Almási180000

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
30Jiří Letáček90200

Informace o utkání

26.
neděle
listopadu
Slovácko VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 1:0
Branky: 29. Havlík, 71. Cicilia. Rozhodčí: Černý – Caletka, Antoníček. ŽK: Cicilia.
Diváci: 6632

Sestavy

1.FC Slovácko

Heča – Reinberk, Kadlec, Daníček, Doski (74. Holzer) – Trávník (82. Hofmann), Havlík – Petržela (63. Siňavskij), Valenta, P. Juroška (74. Kalabiška) – Cicilia (82. Vecheta).

FC Baník Ostrava

Letáček – Ndefe (72. J. Juroška), Frydrych, Pojezný, Kpozo – Boula – Buchta (82. Madleňák), Kubala, Rigo (72. Kaloč), Šín (62. Klíma) – Tanko (72. Almási).
21
Jiří
Klíma
0
Paixao da Silva
Ewerton
77
Gigli
Ndefe
5
Jiří
Boula
28
Filip
Kubala
35
Jakub
Markovič
24
Jan
Juroška
15
Patrick
Kpozo
13
Samuel
Grygar
30
Jiří
Letáček
4
Robert
Mišković
12
Tomáš
Rigo
20
Abdullahi
Tanko
19
David
Lischka
17
Michal
Frydrych
7
Karel
Pojezný
29
Ladislav
Takács
9
David
Buchta
11
Eldar
Šehić
10
Matěj
Šín
26
Filip
Blažek