ne 16.4.2023
MUZ

Konec čekání: Baník - Plzeň 2:1!

Baník pokračuje ve sběru důležitých bodů! Na vítězství na hřišti Slovácka navázal triumfem nad Viktorií Plzeň, kterou i díky dvěma trefám Muhameda Tijaniho porazil 2:1! Baník v lize porazil Plzeň po více než třináctiletém čekání!

Hned ve třetí minutě byly k vidění dvě rychlé akce, po jedné na obou stranách. Nejdříve upaloval Milan Havel po levé straně do šestnáctky Baníku, předložil Tomáši Chorému, který byl na poslední chvíli zablokován.

Z okamžitého protiútoku do otevřené obrany zahrozil Baník, Jiří Klíma jej zakončil střelou, kterou Jindřich Staněk chytil.

Pak přišla první tutovka, měla ji Plzeň. Po rychlém vhazování následoval přízemní centr, který našel v šestnáctce úplně volného Adama Vlkanovu. Ten pálil z nějakých deseti metrů, zdálo se, že nemůže minout, leč stalo se. Vlkanova tutovku zahodil.

A Baník znovu odpověděl, a tentokrát gólově. Skvělou práci odvedl Jan Juroška, který na pravé straně v rychlosti obehrál Mosqueru, nacentroval, našel Srdjana Plavšiče, a ten velmi nebezpečně hlavičkoval. Staněk na čáře vyrazil, ale míč si našel Muhamed Tijani a zblízka jej napálil zpět do branky!

V 17. minutě Plzeň znovu zahrozila, na kolmou přihrávku do šestnáctky si naběhl Chorý, vypálil, Jiří Letáček bleskově vytrčil ruku a Chorého ránu vyrazil.

Gólových šancí pak na chvíli ubylo. Ne snad, že by tempo zápasu opadlo, ale obě obrany začaly být pozornější. Baník se nicméně snažil být nebezpečný, centr Srdjana Plavšiče byl ale příliš dlouhý, stejný hráč to o chvíli později zkoušel z větší vzdálenosti, ale plzeňský blok měl za následek „jen“ rohový kop Baníku, individuálně to pak zkoušel Muhamed Tijani, obešel v šestnáctce Viktorky dva protihráče, ale ke střele se nakonec nedostal.

Ve 38. minutě měli šanci hosté. Mosquera vtipnou patičkou uvolnil na pravé straně Holíka, ten měl najednou spoustu prostoru, vnikl z pravé strany do šestnáctky, předložil Pavlu Buchovi, ten vypálil, ale Jiří Letáček předvedl další jistý zákrok.

A v nastaveném čase první půle zahrávali hosté přímý kop z dálky, na dlouhý pas si vyskočil Chorý, hlavičkoval, ale gólman Baníku si pro jeho střelu doskočil a lapil ji!

Do druhé půle vstoupila aktivněji Viktoria. Ránu Jana Sýkory vyrazil Jiří Letáček a poradil si i s dorážkou Chorého. O chvíli později si Bucha narazil se spoluhráčem a najednou byl v šestnáctce sám proti Jiřímu Letáčkovi. A ten vytasil senzační zákrok. Bucha chtěl zakončit ke vzdálenější tyči, Letáček mu jeho ránu zlikvidoval nohou.

A Baník udělal totéž, co v první půli. Na tutovku Viktorie odpověděl gólem. Filip Kaloč přistrčil ze strany k šestnáctce Jiřímu Klímovi, ten se zbavil stopera Jemelky, odcentroval a Muhamed Tijani přidal hlavou svůj druhý gól!

A o chvíli později jásal ostravský stadion znovu, ale gól Enea Bitriho neprošel kontrolou videoasistentky, která odhalila ofsajd.

Hosté nesložili zbraně, Jiří Letáček chytil další dvě hlavičky, na tu třetí už ale dosáhnout nemohl. Jan Hejda pálil po přesném centru zblízka a nechytatelně. V 79. minutě to bylo náhle 2:1 a bylo zaděláno na drama.

Úspěch ale slavila bojovnost baníkovců, která v samém závěru přivábila i paní Štěstěnu, protože Matěj Vydra trefil z nebezpečné pozice tyč. 

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Pavel Hapal: "Byl to zápas se spoustou šancí. Šli jsme rychle do vedení a hráli vysoko, co jsme chtěli. Ve druhé půli jsem viděl, že to nebylo z naší strany ideální. Kazili jsme, ztráceli jsme míče, chtělo to více mezihry a soupeře unavit. Hodně jsme chybovali, ale mužstvo musím pochválit za to, jak to odjezdilo. Byli jsme odměněni třemi body."

Michal Bílek: "Myslím, že jsme odehráli jedno z těch lepších utkání, ale ta produktivita v celé té jarní části dobrá není. V těch šancích, které si vytváříme, musíme být lepší a přesnější, protože pak nás to stojí nás to výsledky. Dostávali jsme se do zakončení, byly tam vyložené šance, nedostával se do toho jen jeden hráč, bylo jich více, kteří je měli. Ale stejně jsme je neproměnili."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
5Jiří Boula680000
7Karel Pojezný900000
8Srdjan Plavšić900000
9David Buchta900000
11Nemanja Kuzmanović220000
19David Lischka10000
21Jiří Klíma780100
22Filip Kaloč900010
24Jan Juroška900000
25Jiří Fleišman120000
26Muhamed Tijani772010
33Eldar Šehić900010
96Eneo Bitri900000
99Ladislav Almási130000

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
30Jiří Letáček90100

Informace o utkání

16.
neděle
dubna
Baník VS Plzeň
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 1:0
Branky: 7. Tijani (odražený míč), 58. Tijani (Klíma) - 79. Hejda. Rozhodčí: Starý – Paták, Machač. ŽK: Tijani, Šehić, Kaloč – Mosquera, Sýkora, Hejda.
Diváci: 7150

Sestavy

Baník

Letáček – Juroška, Bitri, Pojezný, Šehić – Kaloč – Buchta (90. Lischka), Klíma (78. Fleišman), Boula (68. Kuzmanović), Plavšić – Tijani (77. Almási).

Plzeň

Staněk – Holík (86. Jirka), Hejda, Jemelka, Havel (33. Kopic) – Kalvach, Bucha (86. Květ) – Sýkora, Vlkanova (46. Vydra), Mosquera – Chorý (74. Durosinmi).
24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko
12
Tomáš
Rigo
13
Samuel
Grygar
4
Robert
Mišković
19
David
Lischka
21
Jiří
Klíma
15
Patrick
Kpozo
0
Paixao da Silva
Ewerton
5
Jiří
Boula
26
Filip
Blažek
11
Eldar
Šehić
30
Jiří
Letáček
29
Ladislav
Takács
10
Matěj
Šín
28
Filip
Kubala
9
David
Buchta
35
Jakub
Markovič
77
Gigli
Ndefe
7
Karel
Pojezný
17
Michal
Frydrych