so 8.4.2023
MUZ

Vítězná Bílá sobota: Slovácko - Baník 0:1!

Důležité tři body vybojoval Baník na hřišti Slovácka. Podruhé za sebou udrželi Slezané čisté konto, Eneo Bitri se prosadil gólově, takže po skončení zápasu platilo: Slovácko - Baník 0:1!

O úvodní střelecké pokusy se postarali Marek Havlík na jedné a Jan Juroška vzápětí na druhé straně. Oba přestřelili, obránce Baníku z nějakých dvaadvaceti metrů mnohem těsněji. Dokonce tak těsně, že Slezané reklamovali roh.

K tomu se však v 6. minutě propracovali domácí. Milan Petržela poslal míč na hranici šestnáctky, kam si odskočil Petr Reinberk, jeho střelu však obrana Baníku zablokovala.

Na první střelu na branku se čekalo do třinácté minuty, vypálil ji domácí Kim, Jiří Letáček ale pohodlně chytil.

Pokusy o útočné výpady Baníku eliminovali domácí v první fázi zápasu aktivním presinkem, získávali míče, a tak se Slezané v úvodu především bránili.

Ve 24. minutě ale Baník vytěžil z faktu, žen se dokázal z domácího tlaku vymanit, dva rohové kopy, a ten první mohl přinést gólovou radost. David Buchta totiž našel u přední tyče hlavičku Muhameda Tijaniho, ten zacílil přesně do šibenice, ale gólman Nguyen dokázal vyrazit!

O tři minuty později se na druhé straně uvolnil Vlastimil Daníček, z hranice šestnáctky vypálil, ovšem nepřesně.

Vzápětí přistrčil v šestnáctce Milan Petržela Janu Kalabiškovi, ten z úhlu vystřelil a těsně minul.

29. minuta přinesla další dobrou hlavičku Muhameda Tijaniho. Nguyen ji zpod břevna vytlačil na roh. Baník rohový kop rozehrál, k hlavičce se dostal Jiří Klíma, gólman Slovácka zázračně vyrazil. Jen ale k Eneovi Bitrimu, jenž balon bez váhání vrátil do sítě!

Blízko vyrovnání byl ve 35. minutě Daníček. Sinjavského oblouček mu na malém vápně přistál u nohou, Daníček ale zblízka přestřelil!

A za pět minut zahrozil Baník. David Buchta nacentroval, znovu našel Enea Bitriho, ten tlačil svou hlavičku k tyči, Nguyen k ní však doletěl a míč vyrazil na roh.

A přišla další šance domácích, kteří v šestnáctce Baníku zakombinovali takovým způsobem, že Hofmann hlavičkoval zblízka do takřka prázdné branky. Ale také on přestřelil!

Do druhého poločasu vstoupil Baník aktivně, v 55. minutě pálil nebezpečně Muhamed Tijani, Nguyen vyrazil přízemní šumivku na roh.

Baník ve druhé půli dlouho ovládal dění na hřišti, aktivní hrou nepřipustil domácí tlak, několik centrovaných míčů s jistotou pochytal Jiří Letáček a Slezané se naopak dostávali do zajímavých situací. V 68. minutě scházelo Jiřímu Klímovi málo, aby na malém vápně před odkrytou brankou skluzem dosáhl na nabídku Srdjana Plavšiće.

V 86. minutě předložil Ladislav Almási do šestnáctky Srdjanu Plavšičovi, ten si chtěl před malým vápnem pozici vylepšit, míč mu uskočil a Nguyen mu jej ukopl na roh. Z něj se zrodila další gólovka, Ladislav Almási zamířil hlavou do břevna!

Baník ale litovat nemusel, tři důležité body uhájil!

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Martin Svědík: "Nejen první poločas, ale po celé utkání se projevila naše největší bolest, a tou je proměňování šancí. Vytvořili jsme si dost příležitostí, ale špatně je řešíme, tudy cesta k úspěchu nevede a budeme to muset během letní přestávky zásadně řešit. Dostali jsme gól ze standardky, v tom je Baník hodně silný a ovlivnilo to celý zápas. Nedostali jsme se do kombinace, centry z naší strany neměly kvalitu. Máme za sebou anglický týden, ale kondičně jsme dnes nezaostávali, prohráli jsme to jinými věcmi, o kterých jsem mluvil."

Pavel Hapal: "Jsem šťastný za sebe, za tým, za celý klub, že jsme konečně vyhráli. Už v předchozích zápasech jsme mohli vyhrát, ale dělali jsme moc chyb, dnes jsme se jich vyvarovali. Z hlediska našeho výkonu to byl dobrý zápas, rvali jsme se o každý centimetr hřiště, celý tým hrál zodpovědně v defenzivě. Věděli jsme, že nás čeká kvalitní soupeř, který má za sebou tři zápasy v týdnu, chtěli jsme ho hodně rozběhat. Jediné, co mě mrzí, je, že jsme nerozhodli dříve a nedali druhý gól, v závěru to byly nervy. Výhra je cenná, ale žádné velké uklidnění pro nás neznamená."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
5Jiří Boula80000
7Karel Pojezný900000
8Srdjan Plavšić900000
9David Buchta610010
10Matěj Šín750000
11Nemanja Kuzmanović150000
20Carlos Eduardo Lopes Cruz Cadu290010
21Jiří Klíma820000
22Filip Kaloč900000
24Jan Juroška900000
26Muhamed Tijani820000
33Eldar Šehić900010
96Eneo Bitri901000
99Ladislav Almási80000

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
30Jiří Letáček90010

Informace o utkání

8.
sobota
dubna
Slovácko VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:1
Branky: 30. Bitri. Rozhodčí: Nehasil – Volf, Matoušek, VAR: Adámková. ŽK: 19. Buchta, 79. Cadu, 84. Šehić, 90. Letáček.
Diváci: 6250

Sestavy

Slovácko

Nguyen – Reinberk (72. Trávník), Hofmann, M. Kadlec (89. Šimko), Kalabiška (72. Holzer) – Havlík, Daníček (62. Mihálik) – Petržela, Kim (72. P. Juroška), Siňavskij – Vecheta.

Baník

Letáček – J. Juroška, Bitri, Pojezný, Šehić – Buchta (61. Cadu), Šín (75. Kuzmanović), Kaloč, Plavšič – Klíma (82. Boula) – Tijani (82. Almási).
7
Karel
Pojezný
11
Eldar
Šehić
26
Filip
Blažek
10
Matěj
Šín
15
Patrick
Kpozo
20
Abdullahi
Tanko
5
Jiří
Boula
4
Robert
Mišković
13
Samuel
Grygar
30
Jiří
Letáček
9
David
Buchta
0
Paixao da Silva
Ewerton
77
Gigli
Ndefe
29
Ladislav
Takács
28
Filip
Kubala
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
35
Jakub
Markovič
24
Jan
Juroška
17
Michal
Frydrych
19
David
Lischka