so 1.4.2023
MUZ

Zůstalo jen u šancí: Baník - Liberec 0:0

S výrazně obměněnou sestavou vstoupil Baník do utkání se Slovanem Liberec. Po většinu času měli Slezané zřejmou převahu, vytvořili si řadu šancí, žádnou z nich ale neproměnili, proto na konci utkání platilo: Baník - Liberec 0:0.

První čárku za výraznější aktivitu si do statistik napsali hosté, už po půlminutě zahrávali první roh, nicméně první vážnější situace se o chvíli později odehrála na druhé straně. Po krátké kombinaci poslal míč za libereckou obranu Jiří Klíma a Eldaru Šehičovi chybělo málo, aby jej doběhl a sám před Vliegenem zakončil. Liberecký gólman ale včas vyběhl a míč těsně před hráčem Baníku lapil.

Svižný úvod utkání pokračoval libereckým přímým kopem z nějakých 18 metrů. Lubomír Tupta mířil z nebezpečné vzdálenosti do zdi.

Tupta to o chvíli později zkoušel zpoza šestnáctky znovu, jeho střele scházela razance i přesnost. Na druhé straně centroval do liberecké šestnáctky Jan Juroška, míč prosvištěl pokutovým územím, aniž jej někdo zasáhl, a těsně minul pravou tyč.

Možností Baníku začalo přibývat. Matěj Šín poslal hezkou kolmici do šestnáctky Jiřímu Klímovi, ten si balon zády k brance zpracoval, rychle se uvolnil, otočil a z nějakých deseti metrů vypálil, trefil ale přesně místo, kde stál Vliegen. A za malou chvíli zachraňoval liberecký gólman před Davidem Buchtou, který se ocitl těsně před ním.

Na druhé straně chytil Jiří Letáček střelu Mohameda Doumbii.

Velká šance Baníku přišla ve 40. minutě. Karel Pojezný obral u rohového praporku u své branky Olatunjiho a okamžitě rozehrál protiakci. Míč si potáhl o pár metrů dopředu a pak dlouhým křížným pasem vyslal dopředu Cadua. Ten míč doběhl, nacentroval a Muhamed Tijani v těžké pozici usměrnil balon z pěti metrů na libereckou branku. Vliegen na čáře senzačně zachránil.

A ještě jedna velká možnost v první půli! Po rohovém kopu vrátil Matěj Šín hlavou přetažený míč zpět před branku, Muhamed Tijani jej levačkou za vzduchu napálil, z malého vápna však přestřelil!

Druhý poločas symbolicky odcentroval centr Dominika Preislera, který dopadl na břevno. O chvíli později pálil velmi nebezpečně Olatunji, Jiří Letáček stál připraven přesně tam, kde být měl, a ránu chytil.

První baníkovskou akci druhé půle si vzal pod patronát Jiří Klíma, který míč potáhl osou hřiště, vypálil, ovšem nepřesně. A přišel čas pro další baníkovskou tutovku. Jan Juroška vhodil na liberecké polovině aut, Cadu si jej zpracoval, odcentroval, odražený míč si v šestnáctce skvěle našel Muhamed Tijani, vystřelil asi, ze sedmi metrů, Vliegen ovšem znovu skvěle zasáhl a ránu zblízka vyrazil! Tijani se dostal i k tomuto vyraženému míči, znovu vystřelil, ale jeden z libereckých hráčů střelu zablokoval.

V té fázi zápasu se hrálo prakticky na jednu branku. V 65. minutě pronikal ze strany k šestnáctce Srdjan Plavšič, Preisler ho zezadu povalil a dostal žlutou kartu. A protože to byla jeho druhá, byl vyloučen.

V 75. minutě využil centru Srdjana Plavšiče Eneo Bitri k hlavičce, míč však znovu chytil Vliegen. Vzápětí mířil Ladislav Almási hlavou nad.

Další nebezpečný centr poslal před branku v 80. minutě Cadu. Eldaru Šehičovi chyběl u vzdálenější tyče kousek k tomu, aby míč usměrnil do sítě.

A věci se děly dál. 82. minuta, akci potáhl Eldar Šehič, vystřelil, Vliegen jen vyrazil, míč se odrazil k Nemanjovi Kuzmanovičovi, který se chystal k dorážce prakticky z malého vápna, ale v kritické chvíli míč nedokázal zasáhnout.

Pak se zaskvěl Jiří Letáček. Rána Matěje Valenty z osmnácti metrů měla gólové parametry, gólman Baníku ji zpod břevna parádně vytlačil na roh!

90. minuta přinesla další velkou šanci Baníku. Jan Juroška rozehrál přímý kop, na centroval, k hlavičce se dostal Robert Miškovič, také on v gólové pozici minul. A na bezgólové remíze už se nic nezměnilo.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Pavel Hapal: "Myslím, že dnes jsme odehráli solidní zápas, ale nepodařilo se nám skórovat. Z mého pohledu to byl na jaře nejlepší zápas, ale nedokázali jsme se prosadit v koncovce, nevyužili jsme početní výhody a zápas dovést do vítězného konce."

Luboš Kozel: "Dnes jsme nepodali výkon, který jsme chtěli předvést. V situacích, kde jsme chtěli předvést naši silnou hru, se nám nepodařilo využít ty šance, ve kterých jsme silní. V zápase šlo vidět, že domácí tým nehrál v sestavě, ve které normálně nastupuje. My jsme toho chtěli v průběhu utkání využít, ale do jisté šance jsme se nedostali. Pro nás je to zklamání, že jsme zde dnes nevyhráli."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
30Jiří Letáček90000

Informace o utkání

1.
sobota
dubna
Baník VS Liberec
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:0
Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Horák, VAR: Batík. ŽK Šehić - Preisler, Purzitidis, Červ. ČK 65. Preisler.
Diváci: 5027

Sestavy

Baník

Letáček – Juroška, Bitri, Pojezný, Šehić – Kaloč (85. Boula) – Cadu, Šín (59. Mišković), Klíma (59. Kuzmanović), Buchta (59. Plavšić) – Tijani (71. Almási).

Liberec

Vliegen – Plechatý, Prebsl, Purzitidis – Mészáros (63. Rondić), Červ (87. Varfolomejev), Frýdek (63. Valenta), Doumbia (71. Lehoczki), Preisler – Olatunji, Tupta (71. Ghali).
15
Patrick
Kpozo
35
Jakub
Markovič
0
Paixao da Silva
Ewerton
9
David
Buchta
21
Jiří
Klíma
5
Jiří
Boula
19
David
Lischka
4
Robert
Mišković
20
Abdullahi
Tanko
30
Jiří
Letáček
11
Eldar
Šehić
77
Gigli
Ndefe
26
Filip
Blažek
10
Matěj
Šín
12
Tomáš
Rigo
13
Samuel
Grygar
24
Jan
Juroška
28
Filip
Kubala
17
Michal
Frydrych
29
Ladislav
Takács
7
Karel
Pojezný