so 15.5.2021
MUZ

Zajíc se trefil dvakrát: Baník - Zlín 4:2

Čtyři góly dokázal vstřelit na svém hřišti Baník Zlínu a bylo z toho vítězství 4:2. O dva góly Baníku se postaral Tomáš Zajíc, další dva vstřelili Daniel Tetour a David Buchta.

Utkání začalo, jak nejlépe z pohledu Baníku mohlo. Už ve 2. minutě získali Slezané na útočné polovině míč, vytěžili z toho tlak, který vyústil v nechytatelnou střelu Daniela Tetoura – 1:0!

Brzy mohlo být vyrovnáno, Zlínský Tomáš Poznar dostal výbornou přihrávku do šestnáctky za obranu Baníku, okamžitě pálil, Jan Laštůvka skvěle vyrazil.

Další velká šance se Baníku naskytla ve 12. minutě. Jakub Pokorný si v šestnáctce šikovně naběhl za obranu pro dlouhý pas, okamžitě jej poslal před branku, kde jej Nemanja Kuzmanovič netrefil, jak potřeboval.

To Tomáš Zajíc napálil míč ve 32. minutě poté, kdy mu jej před malé vápno krásně naservíroval Gigli Ndefe, docela naplno. Trefil však bránícího hráče Zlína.

Což si ovšem vynahradil o minutu později. Patrizio Stronati založil akci, která vedla po levé straně, vyústila ve výborný centr Davida Buchty, na který si naskočil právě Tomáš Zajíc. A hlavou tentokrát neomylně zacílil – 2:0.

K zajímavé ráně se pak v šestnáctce odhodlal Yira Sor, napálil však záda clonícího soupeře. A ránu Jiřího Fleišmana vzápětí zpacifikoval Matěj Rakovan.

Krátce před poločasem se Baník dostal do brejku, který vyústil v sólo Nemanji Kuzmanoviče. Ten udělal kličku Rakovanovi, vyhnul se mu a i když se dostal mírně z úhlu, zůstal mu míč na noze a nebyl nikým atakován. Sudí Dubravský překvapivě odpískal penaltu, kterou po intervenci videoasistenta odvolal, takže pro Baník z toho nebyla ani penalta, ani šance.

Druhý poločas zahájil dvěma zajímavými individuálními Yira Sor, poprvé přihrával, druhou situaci zakončil nepřesnou střelou.

Pak přišla šokující dvouminutovka. V 52. minutě vystřelil Pedro Garcia Martinez z hranice šestnáctky přesně k tyči a snížil. O dvě minuty později si na centr před branku Baníku vyskočil Marek Hlinka a hlavou srovnal.

Baník se brzy mohl dostat znovu do vedení. Skvělou přihrávku Yiry Sora našel Daniel Tetour, ocitl se sám před Rakovanem, který jej vychytal. Oba aktéři situace se přitom srazili a Tomáš Zajíc dorazil míč do prázdné branky, ale sudí Dubravský gól po shlédnutí videa neuznal a Danielu Tetourovi, jenž neměl šanci se střetu s gólmanem vyhnout, udělil žlutou kartu…

Zraněný Rakovan musel být vystřídán, nastoupil Stanislav Dostál, jenž se okamžitě uvedl skvělým zákrokem proti gólové šanci Davida Buchty.

V 72. minutě však neměl zkušený Dostál šanci. Kolmou akci potáhl tentokrát Filip Kaloč, poslal do šestnáctky nadýchaný míč, který famózním způsobem napálil David Buchta přímo z voleje – 3:2!

V 81. minutě vystřelil hezky k tyči Jiří Fleišman, Dostál míč stejně zdařile lapil. Za minutu však znovu inkasoval. Perfektní práci odvedl Patrizio Stronati, který našel skulinu, jíž balon prostrčil do šestnáctky na Davida Buchtu. Ten pronikl před branku, poslal ke druhé tyči Tomáši Zajícovi, a ten si připsal svůj druhý gól v utkání.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Ondřej Smetana: "Určitě to byl atraktivní fotbal pro diváky. Začali jsme dobře, dostali jsme se do šanci, akorát jsme měli dát ještě jeden gól v prvním poločase. Ve druhém jsme chtěli rozhodnout, ale to se povedlo až po vyrovnání Zlína. Určitě to mohlo být hladší, protože do šancí jsme se pravidelně dostávali. Proměňování by mělo být lepší."

Jan Jelínek: „Byl jsem zaskočen z chyb, které jsme dělali, nic tomu nenasvědčovalo, v týdnu hráči pracovali dobře a v rychlosti. Z některých situací, které v zápase nastaly, jsem byl ale v šoku, a posílali jsme Baník do protiútoku. Vyšlo nám střídání v poločase, více jsme dostupovali a zareagovali jsme na hru Baníku. Dokázali jsme vyrovnat, nedokázali jsme to tempo ale udržet celou druhou půlku."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90200

Informace o utkání

15.
sobota
května
Baník VS Zlín
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 2:0
Branky: 2. Tetour (Fleišman), 33. Zajíc (Buchta), 72. Buchta (Kaloč), 82. Zajíc (Buchta) – 52. Martínez García, 54. Hlinka. Rozhodčí: Dubravský – Vodrážka, Poživil. Rozhodčí: Pokorný, Kaloč, Tetour, de Azevedo - Poznar, Buchta, Hlinka. Diváci: 1044 (omezená kapacita).

Sestavy

Baník

Laštůvka – Ndefe, Pokorný, Stronati, Fleišman – Buchta (83. Fillo), Kaloč, Kuzmanovič (88. Holzer), Tetour (88. Šmiga), Sor (65. de Azevedo) – Zajíc (88. O. Šašinka).

Zlín

Rakovan (66. Dostál) – Cedidla, P. Buchta, Procházka, Matejov – Fantiš, Hlinka, Janošek (88. Tkáč), Dramé (46. Jawo) – Poznar, Martínez García (77. Toutou Mpondo).
19
David
Lischka
11
Eldar
Šehić
17
Michal
Frydrych
0
Paixao da Silva
Ewerton
5
Jiří
Boula
21
Jiří
Klíma
20
Abdullahi
Tanko
29
Ladislav
Takács
35
Jakub
Markovič
9
David
Buchta
4
Robert
Mišković
13
Samuel
Grygar
12
Tomáš
Rigo
28
Filip
Kubala
24
Jan
Juroška
7
Karel
Pojezný
77
Gigli
Ndefe
26
Filip
Blažek
30
Jiří
Letáček
10
Matěj
Šín
15
Patrick
Kpozo