so 5.12.2020
MUZ

I v deseti vítězně: Opava - Baník 1:2

Bylo to drama až do konce, ale vítězem velkého slezského derby se nakonec stal Baník! Navzdory tomu, že hrál celý druhý poločas bez vyloučeného Jakuba Pokorného, zvítězil 2:1. O vítězství Baníku rozhodl v nastaveném čase Jaroslav Svozil. Jedním z hrdinů zápasu byl Jan Laštůvka, který domácímu Žídkovi chytil v první půli za stavu 0:0 penaltu!

Baník do utkání vstoupil po měsíční zápasové pauze a desetidenní karanténě, která vyřadila z tréninku prakticky celý tým. Tyto okolnosti se na výkonu Baníku musely logicky podepsat a obraz utkání nejspíše ovlivnily. Domácí celek byl v první půli rozhodně aktivnější, Baník se nemohl pořádně dostat do tempa. V 15. minutě přišel první kritický moment. Na základě intervence videoasistenta odpískal rozhodčí po zákroku Jakuba Pokorného na domácího Dordiče penaltu. Postavil se k ní opavský kapitán Žídek, ovšem Jan Laštůvka jeho úmysly skvěle přečetl. Skočil ke své levé tyči a právě tam Žídek mířil. Gólman Baníku byl u tyče včas a střelu vyrazil.

I nadále však byli aktivnější domácí, třebaže do šancí je Baník nepouštěl. V nastavení první půle kopal Baník roh. Jakub Pokorný chtěl letící míč trefit zády k brance nůžkami, smolně přitom však zasáhl do hlavy domácího bránícího hráče a dostal za to žlutou kartu. Byla už druhá a ostravský stoper musel předčasně pod sprchy.

Do druhé půle nasadil trenér Luboš Kozel Martina Filla, jemuž tréninkové manko nedovolilo nastoupit na celý zápas. A Martin Fillo se postaral o dvě důležité standardky. Ještě než se tak stalo, zachránil Jan Laštůvka čisté konto proti šanci domácího Lukáše Holíka.

Oslabený Baník nejenže odolával, ale dostal se do vedení. V 76. minutě fauloval domácí Juřena v pokutovém území Martina Filla. A znovu musel pomoci VAR. Sudí Franěk si prohlédl video a ukázal na penaltu. Tu po panenkovsku proměnil Dyjan Carlos de Azevedo.

Domácí dokázali vyrovnat. V 86. minutě umístil Žídek svou hlavičku těsně k tyči a zdálo se, že se body budou přece jen dělit. Jenže Baník byl proti. V 90. minutě fauloval před svou šestnáctkou domácí Ščudla Martina Filla. Jiří Fleišman z přímého kopu zatočil balon do břevna od něj se míč odrazil k dobíhajícímu Jaroslavu Svozilovi, a ten balon vrátil hlavou do sítě. Hotovo, rozhodnuto.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

RADOSLAV KOVÁČ: "Musím říct, že dnes jsem zlomený jako šíp. Zápas, který jsme měli na 100 procent zvládnout, prohrajeme. Jako bychom se ve druhém poločase báli vyhrát. Jsem z toho úplně zničený."

LUBOŠ KOZEL: "Musím být maximálně spokojen s výsledkem. Na ten průběh zápasu a okolnosti, které byly, jsme z toho dokázali vytěžit maximum. Bylo to prostě derby, válka, pro fotbal tam moc místa nebylo. Vypadalo to na dělbu bodů, ale dokázali jsme využít i druhou standardku. Fleiši to hezky trefil a Jarda Svozil to dohrál."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90110

Informace o utkání

5.
sobota
prosince
Opava VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:0
Branky: 86. Žídek (Hrabina) – 78. de Azevedo (pen.), 90+1. Svozil (odražený míč). ŽK: Žídek, Dordič, Helešic, Juřena, Rataj, Ščudla, Zavadil - Pokorný, Laštůvka. ČK: 45. Pokorný. Hráno bez diváků.

Sestavy

Opava

Fendrich – Hrabina, Didiba, Žídek – Helešic (75. Ščudla), Tiéhi, Zavadil (36. Řezníček), Holík (87. Wybraniec), Mondek (75. Harazim) – Dordič (75. Rataj), Juřena.

Baník

Laštůvka - Pokorný, Svozil, Stronati – Holzer, Jánoš, Tetour (90. Buchta), de Azevedo (89. Tijani), Fleišman – Kuzmanovič (46. Fillo), O. Šašinka (56. Zajíc).
11
Eldar
Šehić
9
David
Buchta
24
Jan
Juroška
4
Robert
Mišković
15
Patrick
Kpozo
21
Jiří
Klíma
29
Ladislav
Takács
30
Jiří
Letáček
17
Michal
Frydrych
7
Karel
Pojezný
77
Gigli
Ndefe
26
Filip
Blažek
5
Jiří
Boula
0
Paixao da Silva
Ewerton
10
Matěj
Šín
35
Jakub
Markovič
20
Abdullahi
Tanko
28
Filip
Kubala
13
Samuel
Grygar
19
David
Lischka
12
Tomáš
Rigo