ne 25.8.2024
MUZ

Úder přišel po pauze: Baník - Liberec 2:0

Ani ve třetím domácím ligovém utkání CHANCE LIGY v této sezoně Baník nezaváhal. Ani proti Liberci totiž svěřenci trenéra Pavla Hapala neinkasovali, střelecky se prosadit dokázali a znovu brali všechny tři body. Tentokrát po výsledku Baník - Liberec 2:0.

Hned v první minutě donutil Ewerton v pokutovém území Liberce k chybě Denise Halinského, po jehož nedůrazné malé domů se Brazilec dostal k míči a zkusil propállit Jana Huga Bačkovského. Byl už ale příliš blízko u něj a stačil jej míčem pouze nastřelit.

Jinak ale patřila úvodní fáze zápasu spíše hostům, kteří Baníku úspěšně narušovali rozehrávku hned v zárodku, nepustili domácí tým do tlaku a sami dokázali zahrozit. Nejnebezpečněji ve 12. minutě, kdy se po chybě domácího týmu v rozehrávce dostal k míči Michal Hlavatý, zkusil to z nějakých pětadvaceti metrů a trefill spojnici pravé tyče a břevna.

Baník pak vývoj utkání vyrovnal a poněkud překlopil hodnoty aktivity na svou stranu, ale vyloženou šanci domácího týmu tato fáze hry nepřinesla. Naopak. Ve 29. minutě zahrával Liberec druhý roh v krátkém sledu, Frýdkův centr našel hlavu Mariose Pourtzitidise, jehož prudký pokus z dvanácti metrů mířil naštěstí vedle.

Baník odpověděl stejným způsobem o dvě minuty později. Roh rozehrál Matěj Šín, hlavičkoval Michal Frydrych. Ovšem z mnohem menší vzdálenosti než před tím Pourzitidis, pálil zhruba z malého vápna. Těsně nad.

Ve 44. minutě zakroutil míč do šestnáctky Liberce Matěj Šín, k hlavičce se v nelehké pozici dostal Erik Prekop a balon se po jeho pokusu takřka otřel o pravou tyč Bačkovského branky.

Vstup do druhého poločasu vyšel Baníku skvěle. Vše začalo o Jiřího Bouly, který vybojoval na hranici vlastní šestnáctky míč, posunul Tomáši Rigovi, ten bez váhání Ewertonovi a Brazilec z jednoho doteku rozběhnutému Matěji Šínovi. Co Baníku trochu scházelo v první půli, tedy rychlá a přesná kombinace, bylo náhle tu. Ani Matěj Šín akci nezabrzdil, poslal Ewertonovi, který se mezitím rozběhl na pravé straně. Brazilec v barvách Baníku měl, už na polovině Liberce , dokonalý přehled o situaci, věděl, že mu vlevo nabíhá Erik Prekop, perfektním způsobem mu míč do volného prostoru poslal a Erik Prekop měl před sebou už jen Bačkovského a jeho branku. S velkým přehledem gólmana obloučkem přehodil, vstřelil tak svůj první ligový gól do sítě Liberce v kariéře a hlavně: poslal Baník do vedení 1:0.

To mohl za malou chvíli navýšit Tomáš Rigo. Po faulu na Ewertona dostal příležitost zahrávat přímý kop, provedl to velmi dobře a jen Bačkovského akrobatický zákrok ponechal stav utkání v jeho aktuální podobě.

Ovšem jen na chvíli. Psala se 54. minuta a znovu vše začalo u dobrého obranného zákroku před vlastní šestnáctkou, tentokrát v podání Matěje Chaluše. Právě on získal míč pro Matěje Šína, a ten opět rozběhl Ewertona. Ewerton míč potáhl až před libereckou šestnáctku, vypadalo to, že stejně jako před chvílí vyzve k zakončení Erika Prekopa, který mu nabíhal, jenže Ewe se rozhodl jinak. Vzal to na sebe, zpoza vápna vystřelil, stoper Adam Ševínský jeho ránu tečoval a Bačkovský se ke své pravé tyči natahoval marně.

Baník dění na hřišti ovládl a fanoušci se začali opravdu dobře bavit. Centr Patricka Kpoza v 64. minutě našel u vzdálenější tyče Ewertona, ten chtěl z úhlu překvapit Bačkovského. Gólman Liberce se zaskočit se nenechal a střelu špičkou kopačky vytlačil.

Skvěle si o minutku později poradil Bačkovský s výbornou Ewertonovou ranou. Vyrazil ji na roh.

Načež poprvé ve druhé půli zahrozili hosté. Benjamin Nyarko přihrál z levé strany pokutového území Hlavatému, ten zblízka vystřelil, branku však minul.

A pak se v krátkém sledu vyznamenali oba gólmani. Nejdříve Jakub Markovič. V 76. minutě se na něj řítil osamocený Nyarko. Vypálil, gólman Baníku proti jeho střele vytrčil svou pravou nohu a bravurně míč vykopl.

Za minutu se dral ke gólu na druhé straně Filip Kubala. Míč mu do běhu poslal Daniel Holzer, Filip Kubala vystřelil levačkou z nějakých sedmi metrů. Bačkovský na lajně skvěle zareagoval a střelu zblízka vyrazil.

V následujících minutách už si Baník náskok pohlídal a zapsal další domácí tříbodový zisk.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

PAVEL HAPAL: "Za výsledek 2:0 jsem rád, dali jsme góly, vzadu jsme opět udrželi nulu. V prvním poločase to ale nebylo ono, hráči mi v tom horku přišli takoví zadýchaní, zafoukaní. Zároveň ale i v první půli dobře bránili a soupeře snad až na tu střelu Michal Hlavatého do ničeho nepustili. Druhá půle byla úplně jiná, pomohl nám Dan Holzer. Dali jsme góly a narozdíl od první půle jsme pak až do konce vypadali dobře i fyzicky. Za stavu 2:0 nás podržel Kuba Markovič, soupeř mohl zdramatizovat. Sami jsme ale mohli taky přidat nějaký gól navíc."

RADOSLAV KOVÁČ: "Zápas jsme nezvládli. V 1. poločase jsme byli lepší, ale neprosadili jsme se na posledních třiceti metrech. Zápas rozhodl první gól, vstřelil ho Baník, pak přidal i druhý gól. Dvakrát jsme uprostřed propadli, domácí toho využili a v zakončení to udělali opravdu dobře. My jsme po druhém gólu vypadli z té naší dobré organizace a začal chaos."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
2Emannuel Uchenna Aririerisim10000
5Jiří Boula900000
10Matěj Šín700000
12Tomáš Rigo840000
13Samuel Grygar60000
15Patrick Kpozo900000
17Michal Frydrych900000
21Jiří Klíma60000
23Issa Fomba450000
24Jan Juroška900000
28Filip Kubala200010
32Paixao da Silva Ewerton901100
33Erik Prekop841000
37Matěj Chaluš900010
95Daniel Holzer450000

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
35Jakub Markovič90000

Informace o utkání

25.
neděle
srpna
Baník VS Liberec
Chance Liga

Statistiky

Poločas: 0:0
Branky: 48. Prekop (Ewerton), 54. Ewerton. Rozhodčí: Szikszay – Kubr, Volf. ŽK: Chaluš, Kubala – Kayondo, Nyarko, Ševínský.
Diváci: 7737

Sestavy

FC Baník Ostrava

Markovič – Juroška, Frydrych, Chaluš, Kpozo – Boula, Rigo (84. Grygar) – Fomba (46. Holzer), Šín (70. Kubala), Ewerton (90. Uchenna) – Prekop (84. Klíma).

FC Slovan Liberec

Bačkovský – Halinský, Ševínský, Pourzitidis – Koželuh (62. Nyarko), Icha (62. Zyba), Hlavatý (81. Eneme), Kayondo – Frýdek (62. Letenay), Tupta, Višinský (76. Dulay).
41
Mikuláš
Kubný
10
Matěj
Šín
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
24
Jan
Juroška
0
Roan
Nogha
17
Michal
Frydrych
6
Michal
Fukala
32
Paixao da Silva
Ewerton
95
Daniel
Holzer
19
David
Lischka
35
Jakub
Markovič
12
Tomáš
Rigo
66
Matúš
Rusnák
23
Issa
Fomba
30
Dominik
Holec
5
Jiří
Boula
20
Abdullahi
Tanko
15
Patrick
Kpozo
37
Matěj
Chaluš
21
Jiří
Klíma
13
Samuel
Grygar
28
Filip
Kubala
33
Erik
Prekop
7
Karel
Pojezný
14
Radim
Šudák
9
David
Buchta