pá 17.5.2024
Preview k zápasu

Preview: Plzeň – Baník (sobota, 17:00)

Předposlední zápas nadstavby sehraje Baník v Plzni. Výkop je v sobotu v 17:00.


SOUPEŘ

Plzeň dohrává závěr nadstavby sice už bez šance na vylepšení svého postavení v tabulce, přesto naplno a v obou domácích zápasech proti Slovácku i Mladé Boleslavi nedopustila ztrátu bodů. Na domácím trávníku jsou Západočeši velmi silní, což na jaře pocítila třeba i Sparta, která v Plzni prohrála nečekaně vysoko 0:4. Na druhou stranu v březnu dokázal plzeňskou arénu dobýt Liberec. Ve středu Plzeň podlehla na Slavii, když nastoupila i bez několika zraněných hráčů a uvidí se, kolik z nich se bude moci vrátit na trávník v sobotu proti Baníku. Vrchol sezony má tým Miroslava Koubka stále ještě před sebou: už ve středu nastoupí doma ve finále MOL Cupu proti Spartě.


BANÍK

Baník po utkání na Spartě zůstal v Čechách a od středy se na zápas připravuje kousek od Plzně. Na půdě Viktorie se pokusí o první bodový zisk v nadstavbě, která je i dvě kola před koncem stále hodně zamotaná a šanci na čtvrté místo má kromě Baníku i šesté Slovácko. Baník chce tuhle možnost bodovým ziskem podpořit i přesto, že se mu na hřišti Viktorie léta spíše nedaří. Do sestavy se sice už vrátí Abdullahi Tanko, ale trest za žluté karty tentokrát dostihl Jiřího Boulu a za vyloučení bude jedno utkání stát rovněž Patrick Kpozo. Zranění vyřadilo ze hry Filipa Blažka, jenž má natažené vazy pod kotníkem. Základní sestava tedy v sobotu dozná hned několika změn.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Určitě se dá navázat na výkon, který jsme ve druhém poločase předvedli na Spartě. Tak bychom se chtěli prezentovat i v Plzni. Vrací se nám do kádru Tanko, který zase o něco zvýší naši variabilitu v útoku. Uvidíme ještě, jestli ho využijeme hned od začátku utkání. Ale změn samozřejmě bude více, protože nám nějací hráči naopak zase vypadli kvůli trestům a zraněním. Nicméně my máme ten kádr široký a dostanou tedy šanci další hráči. Věřím, že předvedeme kvalitní výkon a porveme se o body.“


DIVÁCI

Zápas nebude vyprodán. Pro fanoušky Baníku platí důležité upozornění, že vstupenky do jejich sektoru lze kupovat pouze on-line, či na místě přes QR kód. Fyzický prodej lístků vůbec nebude probíhat, a to ani těsně před zápasem.


FORTUNA:LIGA finále

4. kolo

Plzeň (3. místo, 68 bodů) - Baník (5. místo, 45 bodů)

Sobota 17:00, Doosan Aréna

Rozhodčí: čeká se na oznámení nominace


Absence: Valenta, Sýkora, Paluska, Metsoko, Kopic, Jemelka, Durosinmi, Baier (zranění) - Boula (trest za 8 ŽK), Kpozo (trest za ČK), Blažek (zranění), Mišković (nemoc)

Nejlepší střelci: Šulc (18) – Ewerton (12)

Komu hrozí stop: Kalvach (7 ŽK), Durosinmi, Jedlička, Jirka (3 ŽK) - Adediran (7 ŽK), Buchta, Kpozo, Frydrych, Rusnák (3 ŽK)


BANÍK VS PLZEŇ V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 54 | 15-13-26 | 55:78

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Zeher 4 – Kolář 7

Nejvyšší výhra: 6:0 (30. dubna 2006)

Nejvyšší prohra: 0:4 (23. května 2021, 11. srpna 2015, 3. srpna 2013)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (13. února 2024)

Baník - Plzeň 0:1 (0:0)

Branka: 90.+3 Cadu. Rozhodčí: Všetečka - Machač, Hurych - Adámková (video). ŽK: Klíma, Hapal (trenér) - Jemelka, Kopic, Dweh. Diváci: 7717.

Baník: Letáček - Ndefe, Lischka, Pojezný, Kpozo - Boula, Rigo - Buchta (63. Rusnák), Kubala (71. Šín), Ewerton (82. Šehič) - Klíma (71. Adediran). Trenér: Hapal.

Plzeň: Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Kopic, Kalvach, Traoré (56. Červ), Cadu - Jirka (56. Mosquera), Šulc (78. Vydra) - Chorý. Trenér: Koubek.

13
Samuel
Grygar
7
Karel
Pojezný
37
Matěj
Chaluš
15
Patrick
Kpozo
20
Abdullahi
Tanko
41
Mikuláš
Kubný
18
Roan
Nogha
24
Jan
Juroška
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
28
Filip
Kubala
10
Matěj
Šín
9
David
Buchta
21
Jiří
Klíma
14
Radim
Šudák
95
Daniel
Holzer
33
Erik
Prekop
66
Matúš
Rusnák
35
Jakub
Markovič
6
Michal
Fukala
19
David
Lischka
17
Michal
Frydrych
32
Paixao da Silva
Ewerton
30
Dominik
Holec
23
Issa
Fomba
12
Tomáš
Rigo
5
Jiří
Boula