pá 30.8.2024
Preview k zápasu

Preview: Olomouc – Baník (neděle, 14:30)

Baník v Olomouci, to je téměř vždy záruka atraktivní podívané a skvělého diváckého zážitku. Na Hané se bude hrát v neděli od 14:30. Lístky do hostujícího sektoru se stále dají kupovat.


SOUPEŘ

Olomouc v létě instalovala na pozici hlavního kouče úspěšného trenéra juniorky Tomáše Janotku a Sigma zatím v úvodu sezony šlape. Na domácí půdě je zatím stejně jako Baník stoprocentní; o gól zdolala Mladou Boleslav (3:2) a Teplice (2:1) a z pěti odehraných kol byla nad její síly v Edenu pouze Slavia. Výbornou střeleckou fazonu má Jan Kliment, který už pětkrát skóroval a je nejlepším střelcem celé soutěže. Hanáci na rozdíl od Baníku o uplynulém víkendu odpočívali, protože jejich zápas s Plzní byl kvůli pohárové účasti Viktorie odložen, a naposledy tak hráli předminulou neděli proti Boleslavi. Bude to výhoda, či nevýhoda?


BANÍK

Na Hanou Baník v posledních letech jezdívá rád. Krom skvělé atmosféry linoucí se z tribuny Sever se mu na Andrově stadionu daří i výsledkově. Vždyť z posledních šesti utkání tady pětkrát vyhrál a jednou remizoval, pod koučem Pavlem Hapalem tu navíc oba zápasy ovládl i dominantním skóre 4:1 a 3:0. Od návratu do nejvyšší soutěže v roce 2017 v Olomouci nebodoval jen jednou. Na rozdíl od Sigmy je Baník v plném zápřahu a bude to jeho třetí zápas během jediného týdne. Pak na mužstvo po opravdu náročném srpnu čeká pauza na zregenerování. Trenéři v Olomouci nemohou jistě počítat s Erikem Prekopem, který má za vyloučení v Karviné zatím pozastavenou činnost a čeká na verdikt disciplinárky. V Olomouci ale hrát nesmí. Na marodce je trio David Lischka, Matúš Rusnák, Radim Šudák a nejistý je start Matěje Šína, který v týdnu marodil s horečkami.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Těšíme se, v Olomoucí bývá vždy výborná atmosféra. Naši fanoušci to nemají daleko a vždy nám tady vytvoří skvělou podporu. Máme za sebou náročné utkání v Karviné, hlavně po fyzické stránce, když jsme skoro hodinu hráli o desíti. Takže se snažíme kvalitně zregenerovat, ale já znovu řeknu, že tým je fyzicky dobře připraven. Věřím, že v Olomouci i přes náročnější program podáme kvalitní výkon a jedeme se porvat o tři body.“


DIVÁCI

Baník má k dispozici jako obvykle celou severní tribunu. Lístky se stále dají kupovat on-line přes link (https://www.ticketportal.cz/event/SK_Sigma_Olomouc_FC_Banik_Ostrava?idp=-1559881&idpartner=439) a v den zápasu budou k dostání také v pokladnách Androva stadionu, ovšem o 50 korun dražší. Pokud do Olomouce máte namířeno, preferujte bílou variantu svého oblečení, ať na tribunách ladíte s dalšími baníkovci.


CHANCE LIGA

7. kolo

Olomouc (5. místo, 10 bodů) – Baník (6. místo, 10 bodů)

Neděle 14:30, Andrův stadion

Rozhodčí: Hocek – Ratajová, Matoušek, VAR: Černý


Absence: Fiala, Růsek (zranění) – Prekop (trest za ČK), Rusnák, Lischka, Šudák (zranění), Šín (nejistý start)

Nejlepší střelci: Kliment (5) – Ewerton (2)

Komu hrozí stop: Kliment (3) – nikdo


BANÍK VS OLOMOUC V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 58 | 18-20-20 | 73:69

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Diop 5 – Vlček 4

Nejvyšší výhra: 4:0 (9. dubna 2005)

Nejvyšší prohra: 2:6 (1. dubna 2016)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (9. března 2024)

Baník - Olomouc 1:2 (0:2)

Branky: 82. Ewerton - 20. a 37. z pen. Juliš. Rozhodčí: Starý - Váňa, Slavíček - Kocourek (video). ŽK: Kubala, Juroška, Boula - Fortelný, Macík, Pokorný, Sláma, Fiala. Diváci: 9751.

Baník: Letáček - Juroška, Lischka, Pojezný, Kpozo (67. Šehič) - Rigo, Boula - Buchta (56. Blažek), Šín (56. Klíma), Ewerton - Kubala (76. Rusnák). Trenér: Hapal.

Olomouc: Macík - Vraštil, Beneš, Pokorný, Novák (69. Chvátal) - Breite, Pospíšil - Vodháněl, Zorvan (69. Ventúra), Fortelný (76. Sláma) - Juliš (90. Fiala). Trenér: Saňák.

0
Roan
Nogha
14
Radim
Šudák
24
Jan
Juroška
35
Jakub
Markovič
32
Paixao da Silva
Ewerton
95
Daniel
Holzer
23
Issa
Fomba
6
Michal
Fukala
19
David
Lischka
15
Patrick
Kpozo
37
Matěj
Chaluš
33
Erik
Prekop
28
Filip
Kubala
20
Abdullahi
Tanko
10
Matěj
Šín
13
Samuel
Grygar
7
Karel
Pojezný
17
Michal
Frydrych
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
5
Jiří
Boula
12
Tomáš
Rigo
41
Mikuláš
Kubný
21
Jiří
Klíma
30
Dominik
Holec
9
David
Buchta
66
Matúš
Rusnák