so 4.11.2023
Preview k zápasu

Preview: Karviná – Baník (neděle, 15:00)

Slezské derby je s návratem Karviné mezi elitu po roční odmlce zpátky. Baníkovci se na půdě MFK v Karviné-Ráji představí v neděli od 15 hodin.


SOUPEŘ

Karviná sice v obnovené premiéře v nejvyšší soutěži impozantně spláchla Zlín 4:1, ale pak přišlo trápení a nakonec i obligátní řez v realizačním týmu. Výměna trenérů však měla svůj pozitivní účinek. Karviná po příchodu kouče Juraje Jarábka vyhrála tři ze čtyř zápasů a o minulém víkendu dokonce šokovala vítězstvím 1:0 v Plzni. A tak si kromě vylepšené nálady užívá i únik z barážového pásma. Speciální ingrediencí derby je vysoký počet bývalých baníkovců v kabině MFK. Z bývalých hráčů zde působí Jaroslav Svozil, Lukáš Budínský, Daniel Bartl, Sebastian Boháč, Dominik Žák, Jakub Lapeš a samozřejmě také Jiří Fleišman, jenž ale jako hostující hráč po dohodě hrát nemůže.


BANÍK

Jiné rozpoložení je po minulých dvou zápasech na straně Baníku. Dvě prohry se proti Jablonci a Zlínu rozhodně nečekaly a tým se na třicetikilometrovou cestu na stadion nejbližšího rivala v soutěži nemůže vydat s jiným cílem než oba nepodařené duely odčinit. Baník musí navázat na poslední tři venkovní utkání, v nichž neprohrál: z Teplic, Olomouce a Bohemians nadto dovezl sedm bodů. Mužstvo až na dlouhodobě zraněné duo Ladislav Takács - Daniel Tetour nemá žádné výraznější zdravotní problémy ani tresty.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Očekávám velice zajímavé utkání a dobrou kulisu, má být vyprodáno. Samozřejmě, že výhra Karviné v Plzni překvapila asi všechny. Podala tam dobrý výkon. Ale tak jako to utkání vyhrála, ho mohla i prohrát, a klidně mohlo padnout i pět, osm branek, šancí tam byla spousta na obou stranách. Určitě tím úspěchem budou povzbuzeni. Po příchodu trenéra Jarábka zkvalitnili defenzívu, dobře brání, jsou v tom agresivní, mají pohyblivé hráče směrem nahoru. Ale my se soustředíme v první řadě na sebe a jedeme se prosadit vlastní hrou. Chceme být aktivní a věřím, že po těch dvou domácích zápasech se nám podaří být i efektivnější v koncovce.“


DIVÁCI

I přes větší zájem diváků utkání prozatím nebylo vyprodáno a lístky se stále dají koupit. Fans Baníku dostali od domácího klubu na „svou“ tribunu E 856 vstupenek, které se už v týdnu vyprodaly v Ostravě. Stadion bude v neděli zpřístupněn od 13:30. Příznivci Baníku se na stadion vypraví společným pochodem ve 12:45 z karvinského náměstí.


FORTUNA:LIGA

14. kolo

Karviná (12. místo, 13 bodů) – Baník (6. místo, 21 bodů)

Neděle 15:00, Městský stadion Karviná

Rozhodčí: Rouček – Hájek, Leška, VAR: Hocek


Absence: Mikuš (zranění), Fleišman (dohoda klubů) – Takács, Tetour (zranění)

Nejlepší střelci: Mikuš, Akinyemi (3) – Tanko (5)

Komu hrozí stop: Moses, Boháč, Budínský (3 ŽK) – Juroška, Lischka, Ewerton (3)


BANÍK VS KARVINÁ V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 10 | 4-4-2 | 12:10

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Pokorný, Fleišman (2) – Wágner, Guba, Santos, Galuška, Budínský, Smrž, Zorvan, Durosinmi, Bartošák (1)

Nejvyšší výhra: 3:0 (8. listopadu 2019)

Nejvyšší prohra: 0:2 (29. března 2019), 1:3 (19. března 2022)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (19. BŘEZNA 2022)

Baník – Karviná 1:3 (0:3)

Branky: 66. Almási – 10. Zorvan, 13. Durosinmi, 27. Bartošák. Rozhodčí: Szikszay – Váňa, Volf – Franěk (video). ŽK: Šehič, Papadopulos, Bajza, P. Buchta, Páník (trenér). Diváci: 7076.

Baník: Laštůvka – Juroška (46. Ekpai), Pokorný (40. Svozil), Lischka, Fleišman – D. Buchta (40. Kuzmanovič), Janošek (75. Jaroň), Tetour, Koncevoj (40. Falta) – Klíma, Almási. Trenér: Smetana.

Karviná: Bajza – Mikuš, P. Buchta, Kobouri (36. Dramé), Šehič – Túlio, Ndiaye – Zorvan, Svoboda (57. Papadopulos), Bartošák (71. Sinjavskij) – Durosinmi (57. Holík). Trenér: Páník.

26
Filip
Blažek
10
Matěj
Šín
17
Michal
Frydrych
35
Jakub
Markovič
5
Jiří
Boula
21
Jiří
Klíma
7
Karel
Pojezný
30
Jiří
Letáček
24
Jan
Juroška
0
Paixao da Silva
Ewerton
19
David
Lischka
4
Robert
Mišković
13
Samuel
Grygar
20
Abdullahi
Tanko
29
Ladislav
Takács
11
Eldar
Šehić
12
Tomáš
Rigo
9
David
Buchta
77
Gigli
Ndefe
28
Filip
Kubala
15
Patrick
Kpozo