po 12.2.2024
Preview k zápasu

Preview: Baník - Plzeň (úterý, 18:00)

Už v úterý je na programu dohrávka podzimního odloženého utkání s Plzní, který se v původním prosincovém termínu kvůli nezpůsobilému terénu neuskutečnil. Baník hostí Viktorii na Městském stadionu od 18 hodin.


SOUPEŘ

Plzeň také neodstartovala jaro úplně v souladu se svými představami. Proti Mladé Boleslavi doma měla tři body na dosah, ale o výhru ji tři minuty před koncem připravil z pokutového kopu Ladra, a tak hned na úvod musela strávit domácí ztrátu bodů. Trenér Miroslav Koubek, spolu s Řezníkem, Hejdou, Vydrou a Caduem exostravský zástupce v táboře Západočechů, ale svůj tým za výkon chválil. Plzeň přes zimu zmobilizovala své řady a doléčila početnou marodku, která ji sužovala v závěru podzimu. S dlouhodobě zraněným kanonýrem Durosinmim ale nemůže počítat až do konce sezony. Viktoria má aktuálně sérii pěti zápasů bez prohry.


BANÍK

Mimořádně nepovedené zahájení jara. Baník po těžké prohře v Českých Budějovicích zpytuje svědomí a analyzuje chyby, ale už po třech dnech může složit alespoň svým výkonem reparát. Není to tak dlouho, co Baník zdolal v Ostravě Plzeň 2:1 a prolomil dlouholeté neúspěchy ve vzájemných zápasech. Tak proč to teď nezopakovat… Trenéři znovu nemohou počítat s distancovaným Abdullahim Tankem. Dlouhodobě jsou mimo hru zranění Daniel Tetour a Ladislav Takács, v Budějovicích kvůli nemoci scházel Jan Juroška.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Samozřejmě už jsme si analyzovali utkání v Budějovicích a jestli chceme uspět proti Plzni, musíme opravdu přidat a zlepšit se prakticky ve všem. Musíme zlepšit pohyb, být agresivnější, důraznější a snažit se navázat na ty podzimní výkony proti týmům z čela tabulky. Protože proti Spartě nebo Slavii jsme dokázali, že fotbal umíme, byť to výsledkově nedopadlo. Věřím, že tentokrát přidáme i výsledek. Ale chceme za každou cenu odčinit to nepovedené utkání ze soboty. Nějaké přesuny v sestavě v hlavě máme, ale rozhodneme se definitivně asi až v den utkání.“


DIVÁCI

Vstupenek na utkání je dostatek v tradičních předprodejích a stejně tak budou k dostání i v pokladnách stadionu, které budou otevřeny v úterý od 16:00. Brány areálu se otevřou hodinu před výkopem. Upozorňujeme, že z důvodu disciplinárního trestu jsou uzavřeny sektory D3 a D4. Majitelé permic do sektorů D3 a D4 se pro utkání s Plzní mohou přemístit do vedlejšího sektorů D5 a D6. Sektor mladého Chachara tentokrát bude operativně přemístěn do sektoru D2.


FORTUNA:LIGA

17. kolo

Baník (8. místo, 27 bodů) – Plzeň (3. místo, 36 bodů)

Úterý 18:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Všetečka – Machač, Hurych, VAR: Zelinka


Absence: Tanko (trest za ČK), Juroška (nemoc), Takács, Tetour (rekonvalescence) – Durosinmi, Havel (zranění)

Nejlepší střelci: Tanko (7) – Šulc (8)

Komu hrozí stop: Kubala, Ndefe (3 ŽK) – Durosinmi, Dweh, Jirka, Hejda, Sýkora (3 ŽK)


BANÍK VS PLZEŇ V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 53 | 15-13-25 | 55:77

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Zeher 4 – Kolář 7

Nejvyšší výhra: 6:0 (30. dubna 2006)

Nejvyšší prohra: 0:4 (23. května 2021, 11. srpna 2015, 3. srpna 2013)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (6. SRPNA 2023)

Plzeň - Baník 3:1 (2:1)

Branky: 19. Bucha, 45.+1 Chorý z pen., 77. Traoré - 45.+4 Šín z pen. Rozhodčí: Starý - Nádvorník, Váňa - Petřík (video). ŽK: Dweh, Sýkora, Durosinmi (všichni Plzeň). Diváci: 10.088.

Plzeň: Staněk - Paluska, Hranáč, Dweh (52. Hejda) - Jirka, Kalvach, Bucha (65. Traoré), Cadu (52. Sýkora, 82. Holík) - Šulc - Chorý (65. Kliment), Durosinmi. Trenér: Koubek.

Baník: Letáček - Ndefe (65. Pojezný), Blažek, Lischka, Kpozo - Boula (77. Rigo), Šín (65. Tetour) - Buchta, Kubala, Ewerton - Tanko (77. Almási). Trenér: Hapal.

13
Samuel
Grygar
4
Robert
Mišković
30
Jiří
Letáček
24
Jan
Juroška
9
David
Buchta
35
Jakub
Markovič
7
Karel
Pojezný
11
Eldar
Šehić
20
Abdullahi
Tanko
0
Paixao da Silva
Ewerton
5
Jiří
Boula
28
Filip
Kubala
17
Michal
Frydrych
26
Filip
Blažek
19
David
Lischka
29
Ladislav
Takács
77
Gigli
Ndefe
10
Matěj
Šín
15
Patrick
Kpozo
21
Jiří
Klíma
12
Tomáš
Rigo