čt 4.1.2024
A-tým

Matúš Rusnák: Baník je pojem

Jeho přestup ještě není administrativně zcela dotažen, ale to už je pouze věcí formalit a času. Matúš Rusnák, čtyřiadvacetiletý odchovanec slovenských Levic, už se naplno věnuje své práci v Baníku a těší se na okamžik, kdy poprvé oblékne ostravský dres. Stejně tak se fanoušci těší na něj. Jak se vůbec přechod Matúše Rusnáka ze Žiliny do Baníku zrodil? O tom je řeč v následujícím rozhovoru.

Jak probíhaly námluvy mezi vámi a Baníkem?

Seběhlo se to celkem rychle. I když já už jsem delší dobu cítil, že se něco děje. Šuškalo se, že by o mě mohl mít zájem Baník. To mě samozřejmě hned zaujalo, protože vím, že Baník je v Česku pojmem. Největším lákadlem pro mě je, že když se hraje venku, díky fanouškům se tam Baník cítí jako doma. A na domácí zápasy nechodí diváci, ale opravdoví fanoušci. Zaujalo mě to a nebylo moc o čem přemýšlet.

Co se vám především vybaví, když se řekne Baník?

Jelikož jsem velkým fanouškem Liverpoolu, je to určitě Milan Baroš a spojení Baníku s ním. Určitě on a pak samozřejmě fanoušci, kteří jsou jedni z nejlepších v Česku, pokud ne vůbec nejlepší.

V Česku působí řada slovenských fotbalistů, probíral jste možnost jít do Baníku s některým z nich?

Ano, probíral. Mám v české lize jednoho velkého kamaráda Adriána Slávika v Jablonci a s ním jsem se o kvalitě české ligy a o srovnání s tou slovenskou bavil. Ta česká je určitě o level lepší než slovenská. Mám rád výzvy a přijít o české ligy a rovnou do Baníku, hrát na takovém stadionu a před takovými fanoušky, to určitě výzva je. A to mě zajímá.

Na které pozici se cítíte nejlépe?

Může to být kdekoliv u lajny. Jsem bojovný a rychlostní typ hráče, takže u lajny, a je mi jedno, jestli výš nebo níž. Žádnou klaustrofobii tam nemám, naopak, dokážu tam zúročit, co umím.

S jakými cíli do Baníku přicházíte?

Chci jít krok po kroku. Těším se na kabinu, na bližší seznámení s klukama. Věřím, že budeme kamarádi na hřišti i mimo něj. No a pak se chci probojovat do základní sestavy a naplnit očekávání trenéra i klubu.

77
Gigli
Ndefe
4
Robert
Mišković
20
Abdullahi
Tanko
5
Jiří
Boula
9
David
Buchta
7
Karel
Pojezný
28
Filip
Kubala
12
Tomáš
Rigo
24
Jan
Juroška
10
Matěj
Šín
0
Paixao da Silva
Ewerton
30
Jiří
Letáček
15
Patrick
Kpozo
21
Jiří
Klíma
17
Michal
Frydrych
29
Ladislav
Takács
13
Samuel
Grygar
26
Filip
Blažek
35
Jakub
Markovič
19
David
Lischka
11
Eldar
Šehić