út 24.10.2023
Aktuální zprávy

Druhý šampion: Lukáš Fedák

Nadační fond Baník rozjel s novou sezonou svůj nový charitativní projekt Šampioni. Po sbírce na léčebné výlohy dlouholetému fanouškovi Pavlu Drexlerovi nyní vyhlašuje druhou kampaň, a to na pomoc Lukáši Fedákovi.

Sedmnáctiletý Lukáš Fedák trpí od narození spastickou kvadruparézou, což je těžká forma dětské mozkové obrny. I když už prodělal několik operací, zůstává připoután na invalidní vozík, bez jehož pomoci se v životě neobejde. Baník je jeho velkou láskou a zálibou. Vážný zdravotní handicap mu neumožňuje splnit si svůj sen a za Baník si zahrát, o to vášnivějším je ale fanouškem a v doprovodu rodinných příslušníků navštěvuje domácí i venkovní zápasy.

Na co svým finančním darem přispějeme?

Na zakoupení invalidního vozíku, který je pro rodinu i Lukáše už nezbytným životním společníkem.

Jak můžete pomoct i vy?

Během nejbližšího zápasu s Jabloncem bude na stadionu opět probíhat finanční sbírka do kasiček, které budou umístěny u vchodu na stadion. Přispět můžete libovolnou částkou dle vašich možností. V případě, že preferujete bezhotovostní platbu, můžete využít QR kódu přednastaveného na částku 192,20 korun, jež poputují na transparentní účet nadačního fondu. QR kód si můžete načíst také v sekci nadačního fondu na našem webu.

Co je spastická kvadruparéza?

Spastická kvadruparézaje mezi oboustrannými spastickými formami dětské mozkové obrny (DMO) zastoupena 25 %, jedná se tedy o vůbec nejčastější formu DMO. Je důsledkem poškození obou mozkových hemisfér (vlivem kontuze či krvácení). Tato skutečnost s sebou nese vysoký předpoklad výskytu přidružených onemocnění.

Spastická kvadruparézaje ze všech spastických forem DMO tou nejtěžší. Předpona -kvadru nám napovídá, že se jedná o postižení všech čtyř končetin. Někdy lze rozlišit hemiparetickou a diparetickou formu kvadruparézy – raději však lékařská terminologie hovoří (v případě hemiparetické formy kvadruparézy) o bilaterální (oboustranné) hemiparéze, s více postiženými horními končetinami, a o diparetické formě kvadruparézy, je-li maximum postižení na dolních končetinách. V případě diparetické formy je však upřednostňován termín „diparéza s postižením horních kočetin“.

Zdroj: www.detska-mozkova-obrna.cz


30
Dominik
Holec
12
Tomáš
Rigo
6
Michal
Fukala
10
Matěj
Šín
5
Jiří
Boula
13
Samuel
Grygar
32
Paixao da Silva
Ewerton
9
David
Buchta
33
Erik
Prekop
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
41
Mikuláš
Kubný
19
David
Lischka
20
Abdullahi
Tanko
0
Roan
Nogha
23
Issa
Fomba
15
Patrick
Kpozo
28
Filip
Kubala
95
Daniel
Holzer
17
Michal
Frydrych
24
Jan
Juroška
21
Jiří
Klíma
7
Karel
Pojezný
37
Matěj
Chaluš
66
Matúš
Rusnák
14
Radim
Šudák
35
Jakub
Markovič