pá 28.6.2019
A-tým

Matěj Helešic: V Budějovicích jsem vyspěl

Má za sebou rok strávený v Českých Budějovicích. Dařilo se mu tam, teď je zpět v Baníku a pokouší se zde prosadit. Navzdory značné konkurenci, kterou Matěj Helešic na levé straně stávající baníkovské sestavy má. Ve čtvrtek odehrál celé utkání proti maďarskému MOL Vidi (1:1). Mimochodem, hrálo se v den, kdy Štýrsko zaznamenalo historický teplotní rekord 37,2°C...

Jak jste se na hřišti cítil?

Hodně nám dalo zabrat to vedro, ve kterém se hrálo. Samozřejmě i ta minutáž, na kterou si už musíme zvykat. Takže únava šla znát. I herní chyby tam byly, ale jsme pořád na začátku herní přípravy. Ještě máme týden tady v Rakousku na to, abychom tu herní kvalitu zlepšili.

Zápas to byl nebývale ostrý, že?

Byl to těžký soupeř, který ostatně prokázal kvalitu i ve své domácí soutěži a bude hrát, jestli se nemýlím, i předkolo Evropské ligy. Šli do toho hodně naplno a my jsme se jim snažili vyrovnat. Kdyby nás předčili v důrazu, do ničeho bychom se nedostali. 

A taky došlo k několika konfliktním situacím...

No, hlavně jednou tam u naší branky. Myslím, že Poky (Jakub Pokorný) tam trochu dostal loktem, a pak si to tam u Laštyho před brankou vyříkávali. Já se ale držel spíš bokem, takže taky úplně přesně nevím, co se tam stalo.

V utkání jste sice prohrávali, dokázali jste ale vyrovnat a tlačili jste se za vítězstvím, které klidně mohlo přijít, souhlasíte?

Šance tam určitě byly. Hlavně v té fázi, kdy to bylo nahoru dolů a rozhodnout se to snažil i soupeř. Stejně jako my. Na konci jsme měli ještě zajímavý přímák, škoda, že to jejich gólman Hrubasovi chytil.

Vrátil jste se po ročním hostování a bojujete o místo v Baníku. Na vašem postu je ale velké konkurence. Především v osobě Jiřího Fleišmana...

Snažím se tady zabydlet, uvidíme. Myslím si, že mi pomohl ten rok v Budějovicích, kde jsem se docela vyhrál, bych řekl. Herně to ale ještě není ono. Trénujeme týden, po tom volnu není úplně jednoduché se do toho dostat, ještě když ten první týden byl samozřejmě hodně o kondiční stránce. Ale já věřím, že se do toho dostanu. Uvidíme. Pokud jde o konkurenci, o tom fotbal přece je. Jirka na to, kolik mu je let, je pořád v úžasné formě. Až se někdy divím, když ho vidím na tréninku. Já jsem ale mladý kluk a je na mně, abych se s tím porval.

Jak se změnil Matěj Helešic za rok, který strávil v Českých Budějovicích?

Myslím si, že tím, že jsem odehrál celý rok mezi chlapama, že jsem vyspěl. Řekl bych, že zachovávám větší klid na míči a na hřišti cítím větší sebevědomí. Uvidíme, co bude dál.

11
Eldar
Šehić
29
Ladislav
Takács
20
Abdullahi
Tanko
35
Jakub
Markovič
12
Tomáš
Rigo
15
Patrick
Kpozo
19
David
Lischka
28
Filip
Kubala
26
Filip
Blažek
4
Robert
Mišković
7
Karel
Pojezný
5
Jiří
Boula
0
Paixao da Silva
Ewerton
17
Michal
Frydrych
21
Jiří
Klíma
10
Matěj
Šín
9
David
Buchta
13
Samuel
Grygar
30
Jiří
Letáček
77
Gigli
Ndefe
24
Jan
Juroška