ne 11.9.2022
MUZ

Neděle v duchu oslav: Baník - Pardubice 3:0

První zápas po oslavě stých narozenin Baníku, nesmírně důležitý, dopadl dobře. Slezané bitvu s Pardubicemi zvládli, vyhráli 3:0 a připsali si na konto druhou výhru v sezoně.

Zápasu předcházela malá slavnost, někdejší skvělý hráč Baníku František Valošek se nedávno dožil pětaosmdesáti let, za což sklidil nejen gratulaci sportovního ředitele Aloise Grussmanna, ale i ovace fanoušků, kteří mu aplaudovali ve stoje.

Utkání začalo pozvolna, oba týmy se snažily především nechybovat, náznak první zajímavé akce přišel na začátku sedmé minuty, kdy Jiří Klíma v prostoru před šestnáctkou udržel míč v těžké pozici, poslal jej Danu Tetrourovi, ten chtěl prostrčit do šestnáctky po pravé ruce číhajícímu Caduovi, což ostatně udělal, ale míč byl příliš dlouhý, než aby Cadu mohl střílet. Brazilec míč dostihl před lajnou, odcentroval, gólman Markovič centr chytil.

Další centr poslal o chvíli později z levé strany Srdjan Plavšič a nebezpečná byla také akce Nemanji Kuzmanoviče, která nakonec vyústila v další Plavšičův centr a následnou střelu Jiřího Bouly z hranice šestnáctky. Střelu tvrdou, ale nakonec zablokovanou.

Pardubice se snažily především bránit, Baník musel dobývat, další centr Srdjana Plavšiče našel na malém Jiřího Klímu, ale pas byl přece jen o něco vyšší, než by Jiří Klíma potřeboval k důraznější a tvrdší hlavičce. Takto stačil míč hlavou jen slabě tečovat.

Snaha Baníku, který hosty v úvodní půlhodině prakticky nepustil do hry, byla zúročena akcí, která se zrodila ve 30. minutě. Další z řady centrů Srdjana Plavšiče našel Michala Frydrycha, jeho hlavičku mající gólové parametry dokázal Markovič vytlačit, Cadu z dorážky zblízka trefil tyč, načež jeden z pardubických hráčů zasáhl kopačkou do hlavy Michala Frydrycha. Byla z toho penalta, a tu Daniel Tetour zcela suverénně proměnil.

Jan Laštůvka se k prvnímu zásahu proti přímé střele dostal až ve 41. minutě. Z nějakých šestadvaceti metrů jej solidní šumivkou prověřil Dominik Janošek, gólman Baníku bez potíží lapil.

Víc Baník v první půli hostům nedovolil a sám ještě stačil do přestávky zahrozit. Nacentroval tentokrát Jiří Fleišman a Gigli Ndefe hlavičkoval. Nestačil ale lépe zamířit.

Do druhého poločasu vstoupili aktivněji hosté. Vytvořili si územní převahu, ale do šance je Baník nepustil. Naopak. V 64. minutě rozehrál Nemanja Kuzmanovič rychle aut, z vlastní poloviny poslal po pravé straně do rychlé protiakce Jiřího Klímu, ten si navedl míč do šestnáctky na osu hřiště, ač tísněn, dostal se i ke střele, tu mu ale bránící hosté zablokovali stejně jako pokus Jiřího Klímy o dorážku.

V 67. minutě zahrozil pardubický Janošek, znovu to zkusil z dálky a míč jakoby měl tendenci zamířit do šibenice. Nakonec ji o nějaký ten metřík minul.

72. minuta přinesla tutovku Baníku. Petr Jaroň dostal prostor na pravé straně, zbavil se bránícího Ichy, nezvolil centr, ale zpětnou přihrávku na šestnáctku, kam si naběhl Nemanja Kuzmanovič. Ten si míč ještě posunul, vystřelil, Markovič skvěle vyrazil. Balon se dostal k Davidu Buchtovi, ten měl před sebou odkrytou branku, ale trefil tyč.

Radost ale přišla o chvíli později. V 75. minutě vyslal všudepřítomný Nemanja Kuzmanovič do úniku Muhameda Tijaniho. Toho sice pardubický obránce v šestnáctce dostihl, „Tiži“ si dal ale míč na levou, možná se rozhodoval, jestli přihraje nabíhajícímu Davidu Buchtovi, nebo vypálí, zvolil druhou možnost a přes bránícího soupeře dostal míč tečovanou ranou do sítě.

A v 82. minutě přišla definitiva. A krásná. David Buchta rozběhl rychlý výpad do pardubického odkrytého prostoru, včas posunul sprintujícímu Petru Jaroňovi, ten viděl nabíhajícího Nemanju Kuzmanoviče, poslal mu v šestnáctce naprosto přesnou přihrávku a „Kuzma“ si vybral zaslouženou odměnu za svůj výborný výkon – zblízka zvýšil na 3:0.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Pavel Vrba: "Jsem spokojen s body, atmosférou, nebyl to pro nás jednoduchý zápas. Do druhého gólu to bylo spíše takové ubojované. Po prvním gólu jsme nechtěli dopadnout jako s Brnem, kdy jsme za sedm minut ztratili utkání, nechtěli jsme to otevřít. Čekali jsme, až se nám otevře prostor, a ty situace přišly. Dva brejky jsme zakončili gólově. Nakonec tam byly i další, ale ty jsme už nezakončili."

Pavel Němeček: "Třetí utkání, třetí porážka. Herně to ale bylo docela vydařené, jen s nejkrutějším výsledkem. Měli jsme více ze hry, soupeř nás ale potrestal z protiútoků ve druhém poločase. Bylo to kruté, plácáme se tam, dostaneme gól z penalty. Bohužel sebevědomí nám chybí, nedaří se nám. Posledních dvacet metrů před brankou soupeře nepracujeme, jak bychom potřebovali, nejsme moc ve vápně."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90000

Informace o utkání

11.
neděle
září
Baník VS Pardubice
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 1:0
Branky: 32. Tetour z pen., 75. Tijani (Kuzmanovič), 83. Kuzmanovič (P. Jaroň). Rozhodčí: Nehasil - Kubr, Pečenka - Kocourek (video). ŽK: Tetour, Lischka - Černý, Hlavatý, Lima.
Diváci: 7168

Sestavy

Baník

Laštůvka - Ndefe, Frydrych, Lischka, Fleišman - Cadu (69. Buchta), Tetour, Kuzmanovič (85. Pojezný), Boula, Plavšič (69. P. Jaroň) - Klíma (65. Tijani).

Pardubice

Markovič - Kostka, Vlček, Hranáč, Helešic - Tischler (46. Sychra), Solil (74. Lima), Janošek, Icha (80. Akosah-Bempah), Hlavatý - Černý (60. Červenka).
5
Jiří
Boula
26
Filip
Blažek
12
Tomáš
Rigo
7
Karel
Pojezný
24
Jan
Juroška
77
Gigli
Ndefe
10
Matěj
Šín
29
Ladislav
Takács
11
Eldar
Šehić
17
Michal
Frydrych
0
Paixao da Silva
Ewerton
19
David
Lischka
21
Jiří
Klíma
35
Jakub
Markovič
30
Jiří
Letáček
9
David
Buchta
4
Robert
Mišković
20
Abdullahi
Tanko
28
Filip
Kubala
15
Patrick
Kpozo
13
Samuel
Grygar