so 30.4.2022
MUZ

Poločas byl málo: Slovácko - Baník 3:1

Nadějně rozehraný zápas Baník k bodovému zisku na hřišti Slovácka nedotáhl. Slezané po půli vedli brankou Jiřího Klímy, nicméně po pauze se obraz hry zcela změnil a domácí nakonec vývoj otočili a vyhráli 3:1.

Utkání začalo pro Baník nejlépe, jak jen mohlo. V 6. minutě vnesl Gigli Ndefe dobrým centrem zmatek do šestnáctky Slovácka, míč se po sérii tečí nakonec od Michala Kohúta odrazil k volnému Jiřímu Klímovi, a ten zblízka prostřelil Filipa Ngyuena a oslavil tak svůj stý ligový start.

Gól Slezany povzbudil a na hru Baníku se v té fázi zápasu dívalo hezky. David Buchta obloučkem vyzýval Petra Jaroně, tomu v šestnáctce chyběl k míči kousek.

A pak předvedl krásnou individuální akci Daniel Smékal. Ladislav Takács řešil útočnou akci Slovácka odkopem z hranice šestnáctky směrem k půlící čáře, tam operoval Dan Smékal, který se rozběhl a vymanil se ze sevření dvou zadáků soupeře, dostal se tváří v tvář Nguyenovi a zkusil do křížnou střelou k zadní tyči. Gólman Slovácka ovšem tento záměr vystihl a nohou Smékalovu ránu zastavil.

Baník dál pozorně bránil, domácí se do šancí nedostávali, naopak jednu sami Baníku nabídli. Konkrétně gólman Nguyen, jehož rozehrávku zachytil uprostřed hřiště David Buchta a obloučkem to okamžitě zkusil napřímo do opuštěné branky, ale z velké dálky ji netrefil.

Po přestávce se obraz hry změnil a hned v 50. minutě to demonstroval Rigino Cicilia. Rychlý brejk domácích vyšperkoval Lukáš Sadílek přesnou přihrávkou a Cicilia byl sám proti Laštůvkovi. Trefil však tyč.

O minutu později hlavičkoval zblízka Vlastimil Daníček, minul, byla ale atakován Davidem Lischkou, což sice sudí Radina posoudil jako vzájemný souboj, videoasistent Zelinka však intervenoval, Radina zamířil k videu a vzápětí odpískal penaltu. Tu proměnil Václav Jurečka a bylo srovnáno.

Baník se pokoušel získat vedení zpět, ale ze hry se náhle vytratila svěžest z první půle. A přišla chyba na polovině soupeře, rychlý a precizně provedený brejk domácích a nekompromisní Jurečkovo zakončení – 2:1. Psala se 70. minuta.

O čtyři minuty později mohlo být ještě hůř. Daniel Holzer našel v šestnáctce Baníku volného Petra Reinberka, ten propálil Jana Laštůvku, jistý gól ale odvrátil Jiří Fleišman, který míč vykopl z brankové čáry.

V 81. minutě se v tutovce ocitl Jurečka, ale zblízka minul.

Pak přece jen zahrozil Baník, hlavička Ladislava Almásiho zamířila vedle.

Ve třetí minutě nastavení se za vyrovnáním dral Daniel Tetour. Probil se v šestnáctce obranným valem Slovácka, ale v kritické chvíli mu míč příliš odskočil a Nguyen mu jej sebral.

O všem definitivně rozhodl Václav Jurečka, který do prázdné branky doklepl střelu Filipa Vechety.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Martin Svědík: "Byl to zápas dvou rozdílných poločasů. Ten první nebyl podle našich představ, nechali jsme si dát branku, náš pohyb nebyl dostatečně agresivní, hráli jsme moc nízko, nedostávali soupeře pod tlak podle představ, museli jsme hlídat jejich brejky. Reagovali jsme střídáním, padlo to na úrodnou půdu, příchod Jurečky byl klíčový, pomohla nám penalta. Pak to bylo Slovácko takové, jaké chci vidět. Získávali jsme balóny, byli jsme nebezpeční. Uhráli jsme čtvrté místo, kterého si obrovsky cením, máme jistý evropský pohár a to bude velká vzpruha a psychická výhoda do středečního finále se Spartou. Ten zápas bude motivací sám o sobě, nesmíme slevit ze své hry, ale určitě to bude jiné utkání než dnes. Zápas bude otevřen pro obě strany."

Tomáš Galásek: "Už se budu poněkolikáté opakovat, že jsme hráli dobře první poločas a druhý jsme zase dali šanci soupeři. Rozdílovým hráčem byl Venca Jurečka. Nás zlomilo vyrovnání z penalty, situaci jsem neviděl a nemohu ji posoudit, jen chci říct, že rozhodčí jsou více závislí na VARu než na samotných znalostech pravidel, což mě opravdu mrzí. Na druhou stranu, když neumíme využít šance na 2:0 či 3:0, tak nemůžeme být zklamaní a čekat, že na Slovácku uspějeme. K tomu se přidá jedna chyba a jedem domů bez bodu s pytlem brambor. Byla to poslední šance trošku zatlačit na Slovácko a snížit jejich náskok. Teď nás čekají tři zápasy a chceme dokončit sezonu se ctí."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
0Daniel Smékal900000
5Jiří Boula710000
6Daniel Tetour190000
9David Buchta580000
11Nemanja Kuzmanović190000
14Petr Jaroň900000
19David Lischka900010
20Jakub Pokorný40000
21Jiří Klíma711000
22Filip Kaloč860000
25Jiří Fleišman900000
29Ladislav Takács860000
32Lukáš Budínský40000
77Gigli Ndefe900010
99Ladislav Almási320000

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90310

Informace o utkání

30.
sobota
dubna
Slovácko VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:1
Branky: 55. z pen., 69. a 90.+5 Jurečka - 6. Klíma. Rozhodčí: Radina - Pečenka, Vyhnanovský - Zelinka (video). ŽK: Sadílek - Laštůvka, Lischka, Ndefe.
Diváci: 4727

Sestavy

Slovácko

Nguyen - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška (78. Tomič) - Daníček (66. Ljovin), Havlík - Kohút (46. Jurečka), Sadílek (90.+2. Vecheta), Holzer (78. Šimko) - Cicilia.

Baník

Laštůvka - Ndefe, Takács (85. Pokorný), Lischka, Fleišman - Kaloč (85. Budínský), Boula (71. Tetour) - Jaroň, Smékal, Buchta (58. Almasi) - Klíma (71. Kuzmanovič).
11
Eldar
Šehić
24
Jan
Juroška
7
Karel
Pojezný
21
Jiří
Klíma
9
David
Buchta
15
Patrick
Kpozo
29
Ladislav
Takács
35
Jakub
Markovič
12
Tomáš
Rigo
26
Filip
Blažek
0
Paixao da Silva
Ewerton
77
Gigli
Ndefe
13
Samuel
Grygar
30
Jiří
Letáček
17
Michal
Frydrych
5
Jiří
Boula
4
Robert
Mišković
20
Abdullahi
Tanko
10
Matěj
Šín
28
Filip
Kubala
19
David
Lischka