pá 18.12.2020
MUZ

Po čtyřech výhrách remíza: Baník - Sigma 1:1

Po čtyřech vítězných zápasech přišla remíza. Baník ji v utkání 13. kola uhrál doma s olomouckou Sigmou. Hosté v Ostravě vedli, na konečných 1:1 vyrovnal z penalty Dyjan Carlos de Azevedo.

Od prvních minut bylo zjevné, že Baník hrající bez několika zraněných hráčů bude mít co dělat s aktivním a hodně běhavým soupeřem. Dlouho se hrálo mezi šestnáctkami, pak ale začaly šance přicházet a víc jich měli hosté.

V 18. minutě předvedl první fantastický zákrok v utkání gólman Jan Laštůvka. Vlastně to byl dvojzákrok. Nejdříve totiž nohama vyrazil střelu Šimona Falty, který se ocitl v gólové pozici. Vyražený míč se znovu vrátil k Faltovi, ten neváhal a vystřelil podruhé. A Jan Laštůvka předvedl zákrok světových parametrů. Stačil se zvednout ze země a levou nohou míč vykopl do břevna!

O dvě minuty později mohl udeřit Baník. Martin Fillo centroval ze své pravé strany po zemi do šestnáctky, našel volného Dyjana Carlose de Azeveda, jenž se do míče bez přípravy opřel. Z nějakých deseti jedenácti metrů však trefil přesně místo, kde stál Aleš Mandous.

Ve 31. minutě mohl využít chyby Baníku Michal Vepřek. Běžel sám na Jana Laštůvku, zkoušel ho prostřelit, gólman Baníku znovu zachránil.

A hned vzápětí přišla tutovka Baníku. Měl ji Ondřej Šašinka, jenž dostal balon na hranici šestnáctky ideálně k noze a středem se řítil na Mandouse. Míč mu ale v kritické chvíli poskočil, takže útočník Baníku ve snaze Mandouse obstřelit minul i branku.

Poslední slovo měla v první půli Sigma a byla z toho další tutovka a další superzákrok Jana Laštůvky. Mojmír Chytil hlavičkoval osamocený z malého vápna. Ostravský brankář senzačně vyrazil.

Po přestávce se dostal jako první k zakončení Jakub Pokorný. Hlavičkoval po rohovém kopu, mířil však vedle. Vzápětí poslal do šestnáctky nebezpečný centr Daniel Holzer. Carlos de Azevedo jej na malém vápně před odkrytou brankou nedokázal zkrotit.

A hlavičku Patrizia Stronatiho, která mířila k tyči, lapil Mandous.

V 64. minutě šla Olomouc do vedení. I když se tomu Jan Laštůvka snažil všemožně zabránit. Po ztrátě míče před vlastní šestnáctkou se dostal v gólové pozici ke střele David Houska. Gólman Baníku vyrazil. K dorážce se dostal Vepřek. Vypálil tvrdě. Jan Laštůvka znovu vyrazil. Míč se ale dostal k nohám Jakuba Yunise, a tomu už nemohl ve skórování nikdo zabránit.

Snaha Baníku o vyrovnání přinesla své ovoce v 74. minutě. Pablo Gonzalez v šestnáctce tělem srazil Daniela Holzera a sudí Hrubeš ukázal bez váhání na penaltu. Pak se šel o správnosti svého rozhodnutí přesvědčit k videu a názor nezměnil.

K penaltě se postavil Dyjan Carlos de Azevedo, vypálil tvrdě k pravé tyči Mandousovy branky a třebaže olomoucký gólman směr vystihl, zasáhnout nestačil.

Zápas spěl k remíze a poslední, kdo tuto skutečnost mohl změnit, byl olomoucký Vepřek. Byl uvnitř šestnáctky, pálil nebezpečně, ale do rány mu na poslední chvíli skočil Martin Fillo a zablokoval ji.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

LUBOŠ KOZEL: "Měli jsme těžší nohy než soupeř. Po celé utkání jsme byli horší, remíza je pro nás malé vítězství. Za bod můžeme vděčit Honzovi Laštůvkovi, který v první půli chytil čtyři nebo pět šancí. Cením si ale, že jsme zvedli hlavu a vynutili si vyrovnání."

RADOSLAV LÁTAL: ""Výkon byl z naší strany dobrý. My jsme ale měli spoustu šancí a problém byl v tom, že jsme je neproměnili. I ve druhém poločase jsme měli šance na 2:0. Ale nedali jsme je, Baník z penalty vyrovnal a máme zase jen bod."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90100

Informace o utkání

18.
pátek
prosince
Baník VS Olomouc
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:0
Branky: 74. de Azevedo z penalty – 64. Yunis. Rozhodčí: Hrubeš – Poživil, Ratajová. ŽK: Houska. Hráno bez diváků.

Sestavy

Baník

Laštůvka - Fillo, Svozil (46. Pokorný), Stronati, Fleišman - Jánoš, Kaloč (76. Kuzmanovič) - de Azevedo (90. Buchta), Tetour, Potočný (46. Holzer) - O. Šašinka (62. Zajíc).

Olomouc

Mandous – Sladký, Hubník, Poulolo, Vepřek – Breite – González (90. Hála), Houska, Chytil (90+2. Zifčák), Falta – Yunis (85. Nešpor).
28
Filip
Kubala
26
Filip
Blažek
29
Ladislav
Takács
4
Robert
Mišković
19
David
Lischka
11
Eldar
Šehić
5
Jiří
Boula
9
David
Buchta
24
Jan
Juroška
7
Karel
Pojezný
0
Paixao da Silva
Ewerton
12
Tomáš
Rigo
35
Jakub
Markovič
17
Michal
Frydrych
20
Abdullahi
Tanko
21
Jiří
Klíma
15
Patrick
Kpozo
77
Gigli
Ndefe
30
Jiří
Letáček
13
Samuel
Grygar
10
Matěj
Šín