pá 11.12.2020
MUZ

Body vystřelil Adam Jánoš: Baník - Bohemians 1:0

Důležité tři body si připsal Baník díky vítězství 1:0 nad Bohemians v 11. kole FORTUNA LIGY. Rozhodující trefu obstaral Adam Jánoš, jemuž v šestnáctce přihrál Tomáš Zajíc. O regulérnosti gólu musel rozhodnout asistent u videa.

Baník začal aktivně a od prvních minut si vypracoval zřejmou herní převahu. Šlo o to, zda se prosadí ve finální fázi a zároveň si pohlídá výpady „klokanů“, kteří se na ně naopak spoléhali.

Ve 13. minutě donutil gólmana Patrika Le Gianga k prvnímu vážnému zákroku Adam Jánoš. Napálil míč z 25 metrů s úžasnou razancí, gólman pražského výběru ovšem dokázal ránu zpacifikovat.

O chvíli později to zkusil Adam Jánoš znovu. Z podobné vzdálenosti, ubral však z razance a Le Giang měl úlohu ulehčenou.

Pak ale přišla 22. minuta a do třetice Adam Jánoš. Na půli soupeře rozehrál akci kolmou přihrávkou na Martina Filla. Ten poslal okamžitě hlouběji do pokutového území Tomáši Zajícovi, jenž chytře posunul znovu Adamu Jánošovi, který se mezitím posunul do pozice pro zakončení. Akce klapla skvěle, Adam Jánoš prostřelil Le Gianga, pomezní sudí Matoušek však zvedl praporek a záložník Baníku už už litoval promarněné příležitosti. Asistent u videa však záhy odhalil, že ostravský středopolař v ofsajdu nebyl, a hlavní arbitr Denev gól uznal.

O chvíli později mohl zvýšit Tomáš Zajíc. Centr Dyjana Carlose de Azeveda chtěl usměrnit do poloodkryté branky. Míči však v cestě do sítě zabránil Tomáš Necid, který hlavičku Tomáše Zajíce dokázal před lajnou odkopnout.

Brzy po přestávce dostal Necid druhou žlutou, následně červenou a musel ze hřiště. Brzy na to poslal Patrizio Stronati z levé strany prudký centr do malého vápna. Tomáše Zajíce v gólové pozici možná trochu překvapilo, že míč proletěl až k němu. Nedokázal prudký míč usměrnit ze čtyř metrů do sítě a balon od něj zamířil ke druhé tyči, kam nabíhal Dyjan Carlos de Azevedo. Ten měl ale k míči přece jen daleko a už jej nedostihl.

Oslabení hosté pak zvýšili aktivitu a první velkou šanci si vypracovali v 62. minutě. Jan Vondra poslal balon k malému vápnu, kam si naběhl Pavel Osmančík. Ten se uvolnil a zbývalo mu jen zblízka překonat Jana Laštůvku. Gólman Baníku vytasil skvělý zákrok a Osmančíkovu střelu nohama vyrazil do pole!

V 66. minutě založil rychlou protiakci Baníku nákopem Jiří Fleišman. Muhamed Tijani na půlce soupeře sklepl Jose Menovi, ten míč potáhl před šestnáctku, poslal Carlosovi de Azevedovi, jenž se uvolnil, záhy levačkou vypálil, Le Gianga však nezaskočilo ani to, že rána byla tečovaná. A výtečně ji vyrazil.

Pak si oba baníkovci role vyměnili a Jose Mena hlavičkoval vedle.

Na hřiště se mezitím snesla mlha a v ní jakoby se hosté orientovali lépe. Ve snaze vyrovnat si vynutili tlak, domácí defenziva ale odolala a Baník tři body uhájil.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

LUBOŠ KOZEL: "První poločas a úvod druhé půle jsme podali velmi dobrý výkon. Byli jsme kvalitnější na míči a naše vedení bylo naprosto zasloužené. Chybělo tomu přidat druhý gól. Vyloučení Necida nám pak spíše ublížilo. Závěr byl spíše ubojovaný, ale je to třetí vítězství v řadě, které mám pomáhá v tabulce i psychicky."

LUDĚK KLUSÁČEK: "Mísí se ve mně dva pocity. Ten první je určitě zklamání z toho, jak jsme se prezentovali v prvním poločase, kdy jsme podali takový ustrašený výkon. Druhý poločas byl diametrálně odlišný i přes to vyloučení Tomáše Necida. V závěru jsme Baník dostali do nějakého stresu, kdy se báli o výsledek."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90000

Informace o utkání

11.
pátek
prosince
Baník VS Bohemians
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 1:0
Branka: 23. Jánoš (Zajíc). Rozhodčí: Denev – Hájek, Matoušek. ŽK: Svozil, Potočný - Necid, Köstl, Klusáček (trenér). ČK: 47. Necid. Hráno bez diváků.

Sestavy

Baník

Laštůvka – Fillo, Svozil, Stronati, Fleišman – Jánoš, Tetour (84. Jirásek) – de Azevedo (84. Buchta), Mena (77. Kuzmanovič), Potočný (84. Azackij) – Zajíc (64. Tijani).

Bohemians

Le Giang – Schumacher (81. Keita), Köstl, Hůlka, Vondra – Vaníček (72. Vacek), Ljovin, Květ (42. Novák), Jindřišek (72. Bederka), Hronek (42. Osmančík) – Necid.
15
Patrick
Kpozo
30
Jiří
Letáček
19
David
Lischka
5
Jiří
Boula
7
Karel
Pojezný
17
Michal
Frydrych
24
Jan
Juroška
35
Jakub
Markovič
28
Filip
Kubala
26
Filip
Blažek
20
Abdullahi
Tanko
11
Eldar
Šehić
4
Robert
Mišković
29
Ladislav
Takács
77
Gigli
Ndefe
0
Paixao da Silva
Ewerton
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
10
Matěj
Šín
9
David
Buchta
13
Samuel
Grygar