so 15.2.2020
MUZ

Rozhodla Pokorného hlavička: Slovácko - Baník 0:1

Jarní premiéra pod trenérem Lubošem Kozlem se Baníku podařila! Ostravané eliminovali Slovácko, které je doma velmi nebezpečné, a za podpory dvou tisícovek skvělých fans vyhráli na jeho hřišti 1:0! Rozhodující gól vstřelil Jakub Pokorný!

Milan Baroš, Tomáš Smola, Jiří Fleišman, Adam Jánoš, Patrizio Stronati, Milan Jirásek a Milan Lalkovič. Bez všech těchto hráčů se musel trenér Luboš Kozel v úvodním utkání jarní části sezony obejít. Kvůli karetním trestům, nebo zdravotním potížím. Odhodlání na hřišti Slovácka uspět však tento fakt nijak nesnížil.

Očekával se úvodní tlak Slovácka. Nekonal se. Baník dokázal domácí snahu od úvodních minut výborně eliminovat, snaha Slovácka v tomto ohledu k ničemu nevedla. Naopak, byl to Baník, kdo jako první vstřelil na branku. Střelu Ondřeje Šašinky chytil gólman Trmal. Nebyla nebezpečná, ale signalizovala, že Ostravané se nehodlají spokojit jen s dobrou defenzivou. Ještě předtím si ostatně hezky a účinně vyměnili míč Martin Fillo a Dyjan Carlos de Azevedo. Ten akci zakončil střelou, která však branku minula.

V 18. minutě měli první možnost domácí. Petržela přihrál do šestnáctky Dvořákovi, který však zhruba z jedenácti metrů nevystřelil přesně. Špatně trefil míč, takže jeho ráně chyběla nejen přesnost, ale i razance.

Ve 37. minutě se na levé straně uvolnil Daniel Holzer, ze strany vnikl do šestnáctky a pálil k bližší tyči. Také on však zamířil mimo.

Ve 48. minutě poslal Ondřej Šašinka do šestnáctky zajímavou nabídku Martinu Fillovi. Ten by se byl dostal do gólové šance, kdyby míč dostihl, přihrávka byla ale přece jen o metr delší, než by bylo potřeba.

Baník pokračoval v aktivitě. V 51. minutě nacentroval Jakub Pokorný na Ondřeje Šašinku. Těsně před ním dokázal míč domácí Hofmann odhlavičkovat na roh. A ten vyústil ve vedoucí gól Baníku. Centr před branku z rohového kopu sice domácí obrana odvrátila, ale jen k Robertovi Hrubému, který míč zpoza šestnáctky znovu vrátil obloukem zpět. A to tak dokonale, že našel volného Jakuba Pokorného. Stoper Baníku byl sice zády k brance, ale s nastalou situací si skvěle poradil a hlavičkou překonal Trmala.

Baník se nadále snažil být nebezpečný, čas ubíhal a stále platilo, že Slezané soupeři nepovolili jedinou přímou střelu na branku. V 70. minutě to zkusil domácí Navrátil. Mimo. V 74. minutě vracel míč před branku Baníku Divíšek. Ale spoluhráč Zajíc na něj hlavou nedosáhl.

A přišly další dvě velké šance Baníku. V 80. minutě si na centr, který mířil před branku Slovácka, naběhl Carlos de Azevedo. Stačil jej usměrnit do branky, gólman Trmal však skvěle zasáhl. A v 85. minutě nacentroval Daniel Holzer, na jeho míč si naběhl Roman Potočný a hlavou vypálil tak, že se zdálo, že druhý gól Baníku je na světě. Nebyl. Skokem ke své levé tyči situaci pro svůj tým znovu zachránil Trmal.

Poslední pokus trefit branku Baníku propásl v nastaveném čase Michal Kadlec. Dostal balon před hranici šestnáctky, vypálil z voleje a nebezpečně, jenže mimo. 

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

MARTIN SVĚDÍK: "V první půli chyběly šance na obou stranách po přestávce bylo jasné, že rozhodne jedna chyba. Bohužel jsme ji udělali my při standardní situaci. Celkově nám chyběla větší odvaha, měli jsme sice tlak, ale byl platonický."

LUBOŠ KOZEL: "Zápas se mi hodnotí velmi dobře. Byl to pro nás těžký start, viděli jsme Slovácko ve třech přípravných zápasech a hrálo vždy velmi dobře. Dnes nám chybělo pět hráčů ze základu, ale ti, co nastoupili, podali dobrý výkon. Jsou to to pro nás zlaté body, zlatý start do jara."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
7Martin Fillo900000
10Robert Hrubý900100
11Nemanja Kuzmanović50000
20Jakub Pokorný901010
21Daniel Holzer900000
22Filip Kaloč900000
23Jaroslav Svozil900000
24Václav Procházka900000
31Ondřej Šašinka900000
33Roman Potočný900000
77Rudolf Reiter900000
91Dyjan Carlos De Azevedo850010

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90000

Informace o utkání

15.
sobota
února
Slovácko VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:0
Branka: 52. Pokorný (Hrubý). Rozhodčí: Zelinka – Paták, Hájek. ŽK: Reinberk, Petržela, Kliment - Pokorný, de Azevedo.
Diváci: 7288

Sestavy

Slovácko

Trmal – Reinberk, Kadlec, Hofmann, Divíšek – Petržela (69. Zahustel), Daníček (83. Sadílek), Havlík, Navrátil – Dvořák (60. Kliment) – Zajíc.

Baník

Laštůvka – Pokorný, Procházka, Svozil – Fillo, Hrubý, Kaloč, Holzer – de Azevedo (85. Kuzmanovič), O. Šašinka (90. Reiter), Potočný.
13
Samuel
Grygar
26
Filip
Blažek
30
Jiří
Letáček
7
Karel
Pojezný
35
Jakub
Markovič
24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko
10
Matěj
Šín
12
Tomáš
Rigo
15
Patrick
Kpozo
28
Filip
Kubala
21
Jiří
Klíma
9
David
Buchta
77
Gigli
Ndefe
0
Paixao da Silva
Ewerton
19
David
Lischka
17
Michal
Frydrych
5
Jiří
Boula
29
Ladislav
Takács
4
Robert
Mišković
11
Eldar
Šehić