po 22.7.2019
MUZ

Konec čekání na výhru: Karviná - Baník 1:2!

Byl to rušný zápas plný zajímavých momentů. A hraný ve výborné atmosféře. Baník jej zvládl, vyhrál v Karviné 2:1 a zapsal do tabulky první tři body! Body velmi důležité!

Baník vstoupil do utkání velice svižně. Už ve druhé minutě dostal do šestnáctky šikovnou přihrávku Jiří Fleišman, volil křižnou střelu ke vzdálenější tyči a dost možná přitom doufal, že ji Tomáš Smola tečuje do branky. Útočníkovi Baníku chyběl krok a Fleišmanova rána prosvištěla kolem tyče karvinské branky.

V 9. minutě poslal do karvinské šestnáctky krásnou nabídku Martin Fillo. Vyskočil si na ni Milan Jirásek, hlavou donutil gólmana Pastornického k těžkému zákroku, po němž se k odraženému míči dostal Tomáš Smola. A ten vrátil hlavou balon do sítě - 0:1!

Hra se pak začala poněkud vyrovnávat, ve 23. minutě hlavičkoval domácí Michal Petráň, Viktor Budinský míč bez potíží lapil.

O minutu později se Baník dostal uprostřed hřiště k míči, Adam Jánoš to z půlky hřiště zkusil dlouhatánským obloučkem, Pastornický ale stačil docouvat na čáru a balon si stáhnul.

Ve 29. minutě měli domácí velkou příležitost. Galuška poslal do šestnáctky Baníku přesný centr, jímž našel úplně volného Petráně. Ten vypálil hlavou, mířil však do míst, kam Viktor Budinský dosáhl. Gólman Baníku míč bezpečně chytil.

A ještě jedna šance pro domácí. Galuška se po rychlé karvinské akci dostal k nebezpečné střele k tyči, Viktor Budinský byl ovšem znovu stoprocentní. Dolétl ke své levé tyči včas a střelu vyrazil.

Dvě minuty před pauzou se v šestnáctce domácích dostal ke střele Václav Procházka. A tentokrát zachraňoval situaci domácí brankář Pastornický.

Baník jednogólový náskok do pauzy uhájil. Po přestávce se ke slovu jako první dostali znovu domácí, Galuška výborně potáhl akci po pravé straně, poslal míč do šestnáctky rozběhnutému Janečkovi, a ten vypálil bez přípravy. Viktor Budinský situaci znovu zachránil.

Asi největší šanci domácích ustál Baník v 61. minutě. V ostravské šestnáctce se po rychlém karvinském kontru dostal do výborné pozice Lingr. Vypálil k tyči, brankář Budinský skvěle zasáhl a gólovou ránu vytěsnil na tyč. A měl štěstí, když se balon od tyče odrazil zpět k němu přímo do jeho náruče.

A pak Ostravané podruhé udeřili. Denis Granečný připravil výbornou pozici Milanu Jiráskovi, ten se metr před šestnáctkou opřel do míče levačkou a jeho rána se od tyče odrazila do branky. 

O chvíli později mohl náskok Baníku ještě navýšit Dame Diop, pelášil sám na karvinskou branku. Byl ale nakonec přece jen dostižen, a tak vystřelil a těsně minul.

V 86. minutě přišlo snížení. Po přímém kopu se hlavou prosadil domácí Smrž. Vzápětí se po druhé žluté kartě nechal vyloučit karvinský Lingr a Baník toho mohl využít. Dyjan de Azevedo poslal míč do vyložené šance Milanu Jiráskovi. Ten byl proti Pastornickému úplně sám. Ale neprostřelil jej.

V závěru musel po druhé žluté kartě předčasně do kabin i Martin Fillo. Ale Ostravané už domácím srovnat nedovolili. 

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

FRANTIŠEK STRAKA: "Každá porážka bolí. Pro nás je to podobné, nebo spíš ještě větší zklamání než po Mladé Boleslavi, kde jsme sahali po bodu. Dnes jsme sehráli dobré a kvalitní utkání. Každý z hráčů se vytáhl, odevzdal na hřišti maximum a tak to má být. Škoda, že jsme udělali ty dvě chyby, které nás stály body. Tady je ale třeba vidět, že Baník má velmi kvalitní a zkušený tým."

BOHUMIL PÁNÍK: "Pro nás jsou to obrovsky důležité body, kterými jsme vyrovnali ztrátu s Libercem. Říkal jsem hráčům, že tady nás bude zápas bolet, a také že bolel. Třeba když tam vběhl po pauze Janečka, tak šlo někdy o zdraví. Nicméně většina z nás do té války šla a většina ji také ve zdraví přežila. Až na tu červenou kartu je to OK, fotbal nám dneska dal. Dokázali jsme vsítit dva góly, to je pozitivní."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
30Viktor Budinský90100

Informace o utkání

22.
pondělí
července
Karviná VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:1
Branky: 86. Smrž – 9. Smola (vyražený míč), 68. Jirásek (Granečný). Rozhodčí: Marek – Vlček, Vodrážka. ŽK: Smrž, Lingr, Janečka, Galuška, Kouřil - Stronati, Fillo, Procházka Fleišman. ČK: 87. Lingr – 90+4. Fillo.
Diváci: 4833

Sestavy

Karviná

Pastornický – Ndefe, Kouřil, Rundič, Čonka – Smrž – Galuška (88. Putyera), Lingr, Weber (46. Janečka), Puchel (61. Krivák) – Petráň.

Baník

Budinský – Fillo, Procházka, Stronati, Fleišman – Reiter (76. de Azevedo), Jánoš, Jirásek, Granečný – Kuzmanović (89. Šindelář), Smola (67. Diop).
20
Abdullahi
Tanko
11
Eldar
Šehić
5
Jiří
Boula
29
Ladislav
Takács
4
Robert
Mišković
9
David
Buchta
30
Jiří
Letáček
0
Paixao da Silva
Ewerton
12
Tomáš
Rigo
10
Matěj
Šín
21
Jiří
Klíma
28
Filip
Kubala
15
Patrick
Kpozo
35
Jakub
Markovič
77
Gigli
Ndefe
17
Michal
Frydrych
24
Jan
Juroška
7
Karel
Pojezný
13
Samuel
Grygar
19
David
Lischka
26
Filip
Blažek