před 3 dny
Aktuální zprávy

Verner Lička slaví sedmdesát

Jeden z výrazných členů zlaté éry Baníku dnes slaví významné životní jubileum. Bývalý kanonýr Verner Lička má 15. září sedmdesát!

Patří do úzkého klubu skutečných velikánů Slezské. Když na Bazaly přicházel v roce 1976 z Opavy, určitě ho nenapadlo, kolik slávy zažije v příštích pěti letech. S Baníkem během nich vybojoval v památné éře tři mistrovské tituly, získal zlato na olympijských hrách 1980 v Moskvě a ve stejném roce o měsíc dřív s československou reprezentací skončil třetí na mistrovství Evropy v Itálii. 

Baník té doby v něm měl vedle Václava Daňka dalšího spolehlivého a obávaného snajpra. Vždyť rodák z Hlučína se stal i dvakrát králem střelců první československé ligy a se svými 103 ligovými trefami mu dnes v historické tabulce Baníku patří třetí místo za nedostižným Miroslavem Wieckem (174) a Jiřím Křižákem (107). Napodobit jeho 103 gólů v barvách FCB je v dnešním fotbale silně nereálné. Skvělou bilanci má rovněž v pohárové Evropě: tam za Baník odehrál 34 utkání a vstřelil 13 branek.

Verner Lička nikdy v domácí nejvyšší soutěži nehrál za jiný klub než Baník. Během deseti let nastřádal 254 startů, až po třicítce mohl odejít okusit zahraniční chlebíček do francouzského Grenoble. Po aktivní hráčské kariéře se začal věnovat koučinku a trénování a na Bazaly se pak také několikrát vrátil ať jako kouč, či později v manažerské pozici.

Verner Lička je dnes aktivním prezidentem Unie českých fotbalových trenérů a i o Baník se stále živě zajímá.

Všechno nejlepší a hlavně hodně zdraví!

10
Matěj
Šín
9
David
Buchta
37
Matěj
Chaluš
17
Michal
Frydrych
41
Mikuláš
Kubný
28
Filip
Kubala
15
Patrick
Kpozo
0
Roan
Nogha
7
Karel
Pojezný
21
Jiří
Klíma
19
David
Lischka
20
Abdullahi
Tanko
35
Jakub
Markovič
23
Issa
Fomba
95
Daniel
Holzer
33
Erik
Prekop
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
6
Michal
Fukala
13
Samuel
Grygar
5
Jiří
Boula
66
Matúš
Rusnák
30
Dominik
Holec
24
Jan
Juroška
14
Radim
Šudák
12
Tomáš
Rigo
32
Paixao da Silva
Ewerton