čt 5.10.2023
Aktuální zprávy

Trio ”osmnáctek” se v MSFL úspěšně zabydluje

V rodném listě mají zapsán rok narození 2005, osmnáct jim bylo tedy až letos, některým z nich jen před několika týdny. Přesto jsou všichni tři dnes už naprosto pevnou součástí třetiligového B-týmu Baníku Ostrava. Denně polykají seniorské tréninkové dávky, pravidelně získávají zkušenosti v dospělém fotbale. A co je důležité – úspěšně! Jiří Remiáš, David Krupička a Michal Málek, ač věkem ještě dorostenci, zvládají přechod do dospělého fotbalu výborně.

Byl to na začátku sezony víc než cokoliv jiného poctivě promyšlený a pečlivě zvážený krok, ale přece jen, jako vždy v těchto případech, také malý risk. Přeřadit trio Remiáš – Krupička – Málek do seniorské rezervy Baníku se vším všudy, tedy i včetně zařazení do tréninkového procesu? Zvládnou přesun, o kterém se říká, že je ze všech kroků z kategorie do kategorie nejtěžší, aniž by následoval útlum?

„V letní přestávce jsme o tom s mládežnickými trenéry mluvili. Nakonec jsme se všichni shodli na tom, že možnost progresu u těchto kluků jednoznačně je. Takže rozhodnutí bylo jednoduché. Kdo nic nezkusí, nic nezkazí, my se rozhodli, že kluky do dospělého fotbalu posuneme,“ říká na konto trojice „nula pětek“, kterou v týmu nyní má, trenér béčka Baníku Josef Dvorník.

Původně se jednalo o čtveřici, do skupiny hráčů ročníku 05, kteří byli posunuti do třetiligové rezervy, patřil i záložník Jiří Koutný. Přibrzdily jej však zdravotní problémy, a tak v jeho případě se posun prozatím odložil.

Zbylá trojice se mezi staršími spoluhráči rychle zabydlela. „Dovednosti na to měli všichni tři. Silově je na tom někdo dobře, někdo zatím o něco méně, ale to se dá všechno dohnat. V této chvíli jsem přesvědčený, že všichni tři kluci na dospělý fotbal mají a je v nich dostatečný potenciál na to, aby se v budoucnu mohli dostat ještě výš. To znamená do A-týmu,“ pokračuje Josef Dvorník.

Nejvytíženějším z celé trojice je zatím pravý obránce David Krupička. Od začátku sezony nechyběl v základní sestavě ani jednou. Pomohlo mu, že už v uplynulé sezoně v béčku občas naskakoval a vstřelil dokonce tři góly? „Loni jsem u toho nebyl, ale jestli Davidovi něco obrovsky pomáhá, pak je to jeho vlastní pracovitost. Dělá hodně navíc, má to výborně nastavené. Ne nadarmo je pořád v hledáčku reprezentace,“ pokračuje Josef Dvorník.

Vynikající minutáž má také Michal Málek, další reprezentant. Ten navíc okořenil své třetiligové angažmá gólem v posledním utkání B-týmu s Hranicemi. Napřáhl z dvaceti metrů a rozhodl zápas. „A navíc hrál opravdu dobře. Patřil mezi tři nejlepší hráče týmu. Myslím si, že se bude dál posouvat a určitě i on má šanci dotáhnout to do áčka,“ oceňuje kvality Michala Málka trenér Dvorník.

A ani třetí do party, co se potenciálu týče, za dvěma osmnáctiletými spoluhráči nezaostává. „Ale má to momentálně těžké,“ míří Josef Dvorník tentokrát na stopera Jiřího Remiáše. „Na místě stopera teď v mužstvu dominují Patrik Měkota a Zdeněk Říha. Takže Jirka tu minutáž zatím tak velkou nemá. Ale třeba v Uničově musel jít do hry už po přestávce a obstál. Aby měl patřičné vytížení, nastupuje občas také za devatenáctku, ale tréninky a přípravu se vším všudy absolvuje u nás, to ho bude rozhodně posouvat. I on má zajímavou perspektivu…“

Jaká je tedy nejbližší budoucnost trojice „nula pětek“ v třetiligovém týmu Baníku? „Nic se nesmí uspěchat. Mají teď rok, možná i dva na to, aby si na dospělý fotbal dokonale navykli. Mají šanci svůj potenciál proměnit, což se u talentovaných dorostenců ne vždy podaří. Pokud nesleví ze své pracovitosti, půjdou nahoru,“ je přesvědčen Josef Dvorník, jehož extrémně mladý tým nyní s přehledem vévodí tabulce MSFL. „To je sice pravda, že jsme první, ale není to nic, co bych hráčům v kabině každý týden připomínal. Ano, hýčkejme si to, ale buďme připraveni i na to, že se třeba přestane dařit. Pokud takové období zvládneme překonat a vrátíme se po něm k dalším dobrým výsledkům, pak se na konci sezony můžeme nějakého úspěchu dočkat,“ uzavírá Josef Dvorník.

35
Jakub
Markovič
17
Michal
Frydrych
77
Gigli
Ndefe
21
Jiří
Klíma
15
Patrick
Kpozo
29
Ladislav
Takács
19
David
Lischka
30
Jiří
Letáček
13
Samuel
Grygar
28
Filip
Kubala
0
Paixao da Silva
Ewerton
9
David
Buchta
20
Abdullahi
Tanko
12
Tomáš
Rigo
10
Matěj
Šín
4
Robert
Mišković
7
Karel
Pojezný
11
Eldar
Šehić
5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška
26
Filip
Blažek