po 18.12.2023
A-tým

Tomáš Rigo: Na jaře máme na co navázat

Jeho gól způsobil mnohým fanouškům na stadionu pocit dejá vu. Trefa TOMÁŠE RIGA, která posunula Baník v utkání se Slavií do vedení 2:1, vypadala téměř stejně jako gólová střela Davida Buchty o minutu dříve. Ale hlavně: posunula Baník velmi blízko tříbodové naději. Ta se ale nakonec bohužel rozplynula a Tomáš Rigo, a nejen on, po utkání smutnil, protože velmi dobrý výkon bodový zisk nepřinesl...

Proti Slavii podalo mužstvo podobně jako v utkání proti Spartě velmi dobrý výkon. Ale body opět o kousek utekly…

Ano, umíme se na silné soupeře dobře nachystat, ale bohužel. Teď se z toho musíme poučit, vzít si z těch dvou zápasů to nejlepší, pokračovat v tom i na jaře a věřit, že to příště bude mít šťastný konec.

Proč se podle vás nepodařilo dotáhnout duel se Slavií do úspěšného konce?

Protože jsme jim zbytečně darovali dva góly, oba ze standardních situací. V tom to od nás bylo špatné.

Výkon Baníku a jeho herní pojetí v utkání ocenil i Jindřich Trpišovský. V minulých letech Baník proti Spartě nebo Slavii takto odvážně nehrál. Je to podle vás cesta, jak proti Spartě nebo Slavii uspět?

Před utkání se Spartou jsme si řekli, že musíme na soupeře vylézt, snažit se ho atakovat a hrát rychlý fotbal dopředu, což se dařilo. I proti Slavii bylo vidět, že to herně fungovalo, bohužel zatím to není se šťastným koncem pro nás.

První gól vstřelil soupeř, ale pak přišel výborný obrat…

Gól na 1:1 nás nastartoval. Pak jsme měli skvělou pasáž hry, nějakých 15 minut jsme je tlačili, byl z toho hned i ten druhý gól. Škoda, že jsme vedení neudrželi aspoň do konce poločasu.

Góly Baníku si byly velmi podobné, což zmátlo i hlasatele, který jako střelce vašeho gólu znovu označila Davida Buchtu. Slyšel jste to?

Slyšel, ano. Naštěstí to pak opravil. (usmívá se) Jsem rád za gól a snad jich bude více.

David Buchta říkal, že tu svou šajtli naučí i ostatní spoluhráče. Učí vás to tedy?

To spíš já učím na tréninku jeho (směje se). Ale on toho víc proměňuje v zápasech. Střelbu trénujeme na tréninku a konečně nám to tam zpoza vápna spadlo.

Bylo zjevné, že jste se snažili střílet častěji…

Jo, jo. V minulých zápasech se nám nevyplácelo, že jsme to chtěli až moc přehrávat do brány, tak jsme si říkali, že na tomto terénu musíme střílet. A dvakrát to tam padlo.

Bylo možné o deseti otočit skóre ještě jednou ve svůj prospěch?

Proti Slavii je to těžké. Ten jeden hráč hodně chyběl. Šance jsme ale měli Jirka Klíma hlavičkoval nad, dali jsme tyčku, dobrou střelu měl I Karel Pojezný.

Vy osobně za sebou máte první půlrok ve FORTUNA:LIZE. Jak jej hodnotíte?

Jsme za něj rád. Ze začátku jsem moc nehrál, ale pak se to rozběhlo a od té doby jsem nechyběl ani jednou v sestavě, za což jsme rád a děkuji trenérovi za šanci. Snažím se to splácet na hřišti výkony.

A jak hodnotíte podzim z hlediska celého týmu?

Měli jsme nějaké zbytečné ztráty bodů, to je pravda. Ale celkově ten půlrok hodnotím pozitivně. Jsme v top šestce a je na co na jaře navázat.

7
Karel
Pojezný
0
Paixao da Silva
Ewerton
5
Jiří
Boula
20
Abdullahi
Tanko
4
Robert
Mišković
26
Filip
Blažek
15
Patrick
Kpozo
13
Samuel
Grygar
77
Gigli
Ndefe
17
Michal
Frydrych
30
Jiří
Letáček
35
Jakub
Markovič
21
Jiří
Klíma
28
Filip
Kubala
10
Matěj
Šín
29
Ladislav
Takács
19
David
Lischka
24
Jan
Juroška
9
David
Buchta
11
Eldar
Šehić
12
Tomáš
Rigo