út 9.7.2024
A-tým

Tomáš Rigo: Euro? Fantastický zážitek

V plném složení si v úterý na Bazalech zatrénoval A-tým Baníku. K týmu se totiž po návratu z EURO 2024 vrátil slovenský reprezentant TOMÁŠ RIGO a kádr tím zkompletoval. Skvělý zážitek ze šampionátu má tedy za sebou. Teď se ale těší na svou premiérovou pohárovou sezonu.

Máte za sebou účast ne mistrovství Evropy. Tak jaké to bylo?

Byl to fantastický, nezapomenutelný zážitek. Moc jsem si to celé užil a i z hlediska výsledku to bylo povedené EURO. Škoda toho zápasu v osmifinále s Anglií, kdy jsme minutu před koncem přišli o vedení 1:0. Kdybychom šli do čtvrtfinále, to by byla úplná fantazie. Ale i tak to bylo skvělé, vždyť před rokem jsem o tom, že něco takového zažiju, ani nesnil. A teď se to stalo skutečností.

Jakou roli v tom, že se vám tento nečekaný sen během roku zázračně splnil, má Baník Ostrava?

Hlavní, nejdůležitější, nevím, jak to ještě přesněji říct. Kdybych do Baníku loni nepřestoupil, nic z toho by nebylo. Bylo důležité poprat se o místo v sestavě, a to by se mi bez kvalitní přípravy v klubu nepovedlo. Baník je klubem, který má veškeré podmínky pro to, aby dokázal hráče výkonnostně posunout na takovou úroveň, která mě dostala na mistrovství Evropy. Díky Baníku jsem dostal ve slovenské reprezentaci šanci, kterou se mi nakonec podařilo využít. 

Jak vás celý ten měsíc změnil? Vrátil se na Bazaly jiný Tomáš Rigo, než jaký na šampionát odjížděl?

Myslím si, že trochu ano. Denně jsem trénoval s hráči z vyspělých evropských týmů. To vás najednou posune na úplně jiný level. Viděl jsem, jak trénují kluci, co hrají v Anglii, Německu, Francii, Itálii, Nizozemsku, trénoval jsem s nimi, snažil jsem se od nich odkoukat, co se dalo, získal jsem díky nim nové zkušenosti, které se teď určitě budu snažit nějak uplatnit. Navíc si myslím, že mě povzbudil i ten samotný zážitek. Bylo to skvělé a já se už  těším, až naplno začne nová sezona.

Co ve vás nyní převažuje? Nadšení z toho, co jste na šampionátu zažil, nebo trpké vyřazení s Anglií ve chvíli, kdy už se opravdu zdálo, že Slovensko rýsující se obrovské překvapení dotáhne do konce?

Je pravda, že už to bylo tak blízko, že už jsme na lavičce s klukama skoro oslavovali, že se nám povedlo něco, co tu ještě nebylo. Už to bylo tak blízko, že jsme si mysleli, že se to opravdu stane. Už chybělo dokopat jen tu poslední minutu... Bohužel se to nepovedlo a v těch následujících dnech jsme cítili velký smutek. Ale i tohle fotbal přináší i tohle je zkušenost a dnes už ve mně převládá skvělý pocit z toho, že jsem u toho mohl být. I na té lavičce jsem si to mistrovství moc užil.

Stačil jste si od fotbalu trochu odpočinout?

Byl jsem týden na dovolené v Řecku, trochu jsem si odpočinul, i když i tam jsem se snažil něco odběhat, abych byl na sezonu co nejlépe připravený. Určitě mi pomohly i ty tréninky na mistrovství, pořád jsem byl v pohybu, pořád v tempu, takže si myslím, že připravený budu dobře. Dnes na tréninku, i když byl těžší, jsem se cítil v pořádku.

Jak se těšíte na pohárovou sezonu?

Moc. Bude to moje první pohárová sezona v životě, takže se už nemůžu dočkat, ale natěšená je celá kabina. Tak doufám, že to proměníme v nějaký úspěch. 

13
Samuel
Grygar
10
Matěj
Šín
5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko
9
David
Buchta
7
Karel
Pojezný
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
12
Tomáš
Rigo
37
Matěj
Chaluš
15
Patrick
Kpozo
95
Daniel
Holzer
32
Paixao da Silva
Ewerton
30
Dominik
Holec
21
Jiří
Klíma
66
Matúš
Rusnák
6
Michal
Fukala
23
Issa
Fomba
17
Michal
Frydrych
35
Jakub
Markovič
41
Mikuláš
Kubný
33
Erik
Prekop
19
David
Lischka
0
Roan
Nogha
14
Radim
Šudák
28
Filip
Kubala