čt 6.6.2024
Aktuální zprávy

Šestnáctka Baníku vítězem MSDL!

A je to doma! Jako by výroční sezona dvacet let po posledním mistrovském titulu měla být doslova protkána baníkovskými úspěchy! Poté, kdy se ligovému A-týmu povedl návrat do pohárové Evropy a béčko se po 56 letech vrátilo do druhé ligy, zaznamenali velký úspěch také mladší dorostenci Baníku! Šestnáctka si středečním vítězstvím nad Opavou definitivně zajistila vítězství v Moravskoslezské dorostenecké lize!

Bylo to doslova kdo s koho. V předehrávaném třicátém kole MSDL proti sobě nastoupily dva nejlepší týmy soutěže, které měly na kontě shodně 73 bodů. Předposlední zápas soutěže měl rozhodnout. Vítězství v derby mělo kolo před koncem vzhledem k lepší vzájemné zápasové bilanci znamenat zlatou jistotu pro Baník, triumf Opavy naopak téměř jisté zlato pro rivala.

„Kdo vyhraje, bude mít titul,“ předpověděl před utkáním David Holiš, trenér baníkovské šestnáctky. S takovým nastavením do utkání oba týmy vstoupily. Už v 9. minutě šel ale do vedení Baník. Ostravané si vybojovali rohový kop, Tomáš Škubala zakončil, opavský gólman Včelný jeho pokus vyrazil a Vít Škrkoň pohotově dorazil do branky! Náskok už Baník nepustil, naopak. Šestnáctiletý Vít Škrkoň zaznamenal hattrick a bylo z toho vítězství 3:0. „Nebyl to jednoduchý zápas, soupeř prokázal svou kvalitu. Bylo ale skvěle vidět kluky i ve fázi, kdy nás soupeř na pět deset minut přece jen zatlačil, že neztratili svou tvář a hráli tak, jak chceme, aby se tým především prezentoval,“ ocenil David Holiš, jenž připustil, že i soupeř se dostal do šancí. „Podržel nás i brankář Petr Kuchař,“ ocenil trenér Holiš výkon svěřence Jana Laštůvky, který má v šestnáctce gólmany v péči (dalšími členy realizáku U16 jsou Luboš Kovář, René Vicher a Erik Tvardek).

Co šestnáctka Baníku ukázala letos v mistrovské sezoně, mohou její hráči za pár let prokázat v profifotbale. „To je pořád naším hlavním cílem. Vidím v týmu spoustu hráčů, kteří na to, aby se jednou prosadili v profifotbale, a třeba i v áčku Baníku, mají kvalitu. Rozhodující bude nastavení v hlavě. Kluků, kteří mají v žákovském nebo dorosteneckém věku kvalitativní potenciál, je v celé republice nespočet. Ale jen ti, kteří si dokáží to každodenní nastavení nasměrovat správným směrem, jen ti mají šanci tohoto cíle dosáhnout,“ míní trenér Holiš, který si je vědom, že úspěch baníkovské šestnáctky je dílem širokého okruhu lidí. „Proto bych chtěl poděkovat Marcelu Frajtovi, který nám věřil a jako trenéry pro U16 nás oslovil, dále Radimu Kovářovi, šéftrenérovi mládeže Baníku za skvělou spolupráci, taktéž svým asistentům Lubošovi Kovářovi, Renému Vicherovi, Honzovi Laštůvkovi a Eriku Tvardkovi, lidem z vedení Akademie Romanu Holišovi a Richardovi Urbanovi, řediteli klubu Michalu Bělákovi a majiteli Václavu Brabcovi. Moc si jich vážím a všichni dělají pro mládež Baníku hrozně moc,“ uzavřel trenér David Holiš.

35
Jakub
Markovič
11
Eldar
Šehić
13
Samuel
Grygar
24
Jan
Juroška
15
Patrick
Kpozo
28
Filip
Kubala
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
7
Karel
Pojezný
95
Daniel
Holzer
19
David
Lischka
9
David
Buchta
10
Matěj
Šín
5
Jiří
Boula
32
Paixao da Silva
Ewerton
17
Michal
Frydrych
20
Abdullahi
Tanko