út 27.9.2022
Aktuální zprávy

Rekordní zápas s Budějovicemi: 7 gólů, možný sestup, gól Michala Frydrycha

Bývá to často zápas, v němž padá hodně gólů. Řeč je o soubojích Baníku s Českými Budějovicemi, jejichž další pokračování se odehraje v sobotu na Městském stadionu Ostrava. Nejdivočejší partie mezi oběma soupeři se v rámci samostatné české ligy odehrála v roce 2015. Na Bazalech tehdy padlo dokonce sedm gólů. "Byl to trochu divoký zápas," vzpomíná jeho tehdejší přímý aktér Michal Frydrych.

Na okolnosti utkání z května roku 2015 si mnozí fanoušci vzpomenou. Baník už několikátý rok prožíval temné období. Na podzim sezony 2014/15 se ale najednou zdálo, že by přece jen mohlo být lépe. Podceňovaný tým se pod vedením tehdy ještě málo známého trenéra Martina Svědíka nečekaně vytáhl do vyšších pater tabulky. Mezi 11. a 14. kolem figuroval dokonce na čtvrtém místě, přezimoval pátý. Tehdejší vedení klubu Martina Svědíka po podzimu přesto odvolalo a přivedlo nezkušeného Petra Frňku. 

A nastal jarní pád. Před 28. kolem byl Baník dvanáctý a poslední České Budějovice na Slezany ztrácely sedm bodů. Na Bazalech hrály o poslední naději. V případě výhry se mohly v následujících dvou kolech zachránit dokonce i na úkor Baníku.

Na stadion Baníku si tehdy našlo cestu 1500 nejvěrnějších fans. Matej Sivrič sice poslal Baník do vedení, ale už v 19. minutě vedli naopak hosté. Baník Jakubem Šašinkou srovnal, poločas skončil 2:2, nervozita byla všudepřítomná. Až v průběhu druhé půle nastoupil do hry Michal Frydrych. "Až do toho zápasu jsem hrával v základu, najednou mě trenér Frňka posadil. Dodnes vlastně ani nevím proč," vybavuje si dnes Michal Frydrych. 

Hosté se znovu dostali do vedení, ale právě Michal Frydrych ránou, která se otřela o břevno, srovnal. Aby nakonec Baník díky gólu Davora Kukece vyhrál kritické utkání 4:3 a sestup tím ještě o rok odložil...

"Byl to hodně divoký zápas, nahoru dolů, vždyť padlo sedm gólů. Ale moc radostné období to tehdy nebylo. Přišlo hrozně málo lidí, už to bylo v situaci, kdy lidé Baníku nevěřili," vzpomíná na více než sedm let starý zápas Michal Frydrych. 

"Atmosféra tehdy v týmu a vůbec v klubu nebyla dobrá. Asi největší chybou bylo to odvolání Martina Svědíka, protože mužstvo stálo za ním. Pak už to šlo všechno z kopce," pokračuje Michal Frydrych. Pak už ale pootočí pozornost k současnosti.

Ve vzájemných soubojích Baníku a Českých Budějovic padá v průměru 2,5 gólu na zápas. Bude sobotní zápas, který se naštěstí bude hrát v úplné jiné atmosféře než ten z jara roku 2015, znovu bohatý na góly? 

"Pro nás je důležité potvrdit ty poslední body. To znamená vyhrát. Víme, že třeba na Spartě to od nás i přes tu remízu 1:1 nebylo ideální, ale povedlo se nám vydolovat bod. Teď už můžeme být klidnější, podat mnohem lepší výkon a potvrdit nejen bod ze Sparty, ale i poslední domácí vítězství nad Pardubicemi," uzavírá Michal Frydrych.

Vstupenky na sobotní utkání si můžete koupit zde.

  

30
Jiří
Letáček
0
Paixao da Silva
Ewerton
19
David
Lischka
12
Tomáš
Rigo
26
Filip
Blažek
21
Jiří
Klíma
77
Gigli
Ndefe
10
Matěj
Šín
17
Michal
Frydrych
15
Patrick
Kpozo
29
Ladislav
Takács
20
Abdullahi
Tanko
13
Samuel
Grygar
4
Robert
Mišković
35
Jakub
Markovič
11
Eldar
Šehić
28
Filip
Kubala
7
Karel
Pojezný
9
David
Buchta
5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška