pá 27.1.2023
Preview k zápasu

Preview: Zlín – Baník (neděle, 18:00)

FORTUNA:LIGA se probouzí ze zimního spánku. Po 78 dnech jde Baník opět do hry a v neděli od 18 hodin se představí ve Zlíně.


SOUPEŘ

Pavel Vrba. Dvě slova, která nejvýstižněji ilustrují to klíčové ze zimního dění v moravském klubu. Bývalý kouč Baníku má tým Trinity vytáhnout z pásma sestupu a baráže a vzájemnému nedělnímu utkání navíc dodává ostrou příchuť. Početnou enklávu exbaníkovců v táboře Zlína navíc vedle Pavla Vrby doplňují Robert Hrubý, Martin Fillo, Václav Procházka, Marek Hlinka, Antonín Fantiš a Rudolf Reiter. Zlín sice v zimní přípravě nezvítězil, ale to pro nedělní duel není nijak směrodatné - příprava a boj o body jsou diametrálně odlišné záležitosti. Vedle Vrby do klubu v lednu přišel i zkušený hrotový forvard Libor Kozák, který má za úkol zefektivnit útočnou fázi a nahradit tříbrankového podzimního střelce Lamina Jawa.


BANÍK

Baník se během zimy snažil maximálně zkonsolidovat stávající kádr, teprve v tomto týdnu dorazila jediná zimní posila Eneo Bitri, ale jinak pracoval Pavel Hapal s nezměněným kádrem. Přes minimální pohyb v kádru však mužstvo vstupuje do jarní části oslabeno o zraněné hráče. Scházejí nejlepší podzimní střelec Ladislav Almási a taky ofenzivní záložník Daniel Tetour, k tomu dlouhodobě zraněný Ladislav Takács. I bez těchto marodů to ale Baníku v přípravě docela šlo a úspěšná generálka proti Cracovii je příslibem. Baníku se ve Zlíně historicky docela daří: nepochybně i díky početné podpoře fanoušků tady často neprohrává a aktuálně na Letné neprohrál od srpna 2015.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „V šatně je cítit velká natěšenost, z mužstva cítím dobrou energii a věřím, že to přeneseme na trávník a že jsme dobře nachystaní. Na přípravu se nemá moc cenu ohlížet, teď nás čeká první ligové utkání, úplně jiný tlak, ukáže se až v neděli na hřišti, jak jsme připraveni. Bude to velice těžké utkání, Zlín udělá maximum, aby nás porazil. Hlavně věřím, že my odvedeme maximální výkon, jakého jsme schopni. To, že začínáme dvakrát venku, nevnímám jako nějakou nevýhodu. Budeme chtít oba zápasy zvládnout za co nejvyšší počet bodů. A jsem rád, že do Zlína přijede hodně fanoušků, věřím, že kluci se budou chtít předvést. O sestavě asi máme jasno, řešíme možná jednu drobnost, ale věřím, že to vybereme správně. Chceme uspět a úspěch znamená vítězství.“


DIVÁCI

Předprodej probíhá už od minulého týdne a lístky do hostujícího sektoru lze stále nakupovat přes internet. Další várka pak bude v pokladnách zlínského stadionu v neděli od 16:30.


17. kolo FORTUNA:LIGY

Zlín (15. místo, 12 bodů) - Baník (10. místo, 20 bodů)

Neděle 18:00, Stadion Letná

Rozhodčí: Szikszay – Caletka, Volf, VAR: Klíma


Absence: Tkáč, Hloušek, Procházka (všichni rekonvalescence), Reiter (dohoda klubů) - Almási, Tetour, Takács (zranění), Svozil (nejistý start)

Nejlepší střelci: Jawo (3) - Almási (5)

Komu hrozí stop: Cedidla, Jawo, Kozák (3 ŽK) - Laštůvka, Frydrych, Almási, Cadu (3 ŽK)


BANÍK VS ZLÍN V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 33 | 15-14-4 | 63:33

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Svěrkoš 4 – Poznar 5

Nejvyšší výhra: 5:1 (1. srpna 2021)

Nejvyšší prohra: 1:3 (26. dubna 2009)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (13. srpna 2022)

Baník - Zlín 3:1 (3:0)

Branky: 14. Frydrych, 34. P. Jaroň, 38. Buchta - 76. Kolář. Rozhodčí: Hocek - Šimáček, Černoevič - Zelinka (video). ŽK: Oulehla (asistent trenéra) - Fillo, Didiba. ČK: 87. Ndefe - 28. Silný. Diváci: 6219.

Baník: Laštůvka - Sanneh (46. Ndefe), Frydrych, Pojezný, Fleišman - P. Jaroň (75. Miškovič), Kaloč, Kuzmanovič (89. Šehič), Pokorný, Buchta - Klíma (66. Tijani). Trenér: Vrba.

Zlín: Dostál - Cedidla, Kolář, Simerský, Čanturišvili - Fillo (71. Hrdlička), Janetzký, Didiba (81. Kovinič), Hrubý (46. Vukadinovič), Jawo (81. Hellebrand) - Silný. Trenér: Jelínek


9
David
Buchta
26
Filip
Blažek
15
Patrick
Kpozo
30
Jiří
Letáček
17
Michal
Frydrych
21
Jiří
Klíma
13
Samuel
Grygar
0
Paixao da Silva
Ewerton
5
Jiří
Boula
11
Eldar
Šehić
12
Tomáš
Rigo
20
Abdullahi
Tanko
19
David
Lischka
77
Gigli
Ndefe
29
Ladislav
Takács
7
Karel
Pojezný
28
Filip
Kubala
10
Matěj
Šín
4
Robert
Mišković
24
Jan
Juroška
35
Jakub
Markovič