pá 19.4.2024
A-tým

Preview: Sparta – Baník (sobota, 15:00)

Zápas, který nikdy nenudí. Baník jede v předposledním kole základní části na Spartu. Utkání se hraje v sobotu od 15 hodin na Letné.


SOUPEŘ

Sparta se po třech březnových direktech a debaklech s Liverpoolem a v Plzni otřepala a vrátila se do čela nejvyšší soutěže. Zpátky na vítěznou vlnu ji pomohl hlavně Veljko Birmančevič, který skóroval v každém z posledních čtyř zápasů a aktuálně už je se dvanácti góly nejlepším střelcem „Rudých“. Poslední zápas v Ďolíčku Letenští zvládli i bez hlavního kouče Briana Priskeho, který kvůli trestu nemohl na lavičku a tým koučoval prostřednictvím svého asistenta Friise. Na utkání s Baníkem ale už opět bude přímo na střídačce. Sparta v celé ligové sezoně doma ještě neprohrála a jediné dva týmy, které ji vzaly body za remízu, jsou Mladá Boleslav a Slavia.


BANÍK

I přesto, že proti Karviné chtěli výhru, tak i remízou baníkovci zvýšili svůj náskok na pátou Mladou Boleslav už na čtyři body. Nyní jim schází bod k jistotě účasti ve finálové skupině a to za předpokladu, že by pronásledovatelé oba zbývající zápasy vyhráli. Baník má tedy našlápnuto, aby po roční odmlce opět bojoval v závěrečné fázi sezony s nejlepšími týmy. Je tu i další motivace: Ostravští už pomalu zapomínají na to, jak chutná výhra na Letné. Na podzim 2017 dokázali Pražany vyřadit po penaltách v poháru, ale v ligové soutěži už to bude skoro deset let, co díky gólu Jána Greguše na Letné vyhráli 1:0. Proč se teď nevzepřít?! Vždyť poslední čtyři zápasy Baník venku vyhrál a letos to na hřištích soupeřů opravdu umí. Mužstvo nemělo v týdnu žádné zdravotní problémy a na zápas by mělo být kompletní.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Těšíme se na zápas na vyprodaném stadionu. Sparta v lize ještě v tomto ročníku doma neprohrála, je to pro nás výzva a proč bychom nemohli být první, kdo ji porazí... Respektujeme její kvalitu, teď se střelecky daří Birmančevičovi, ale mají tam v ofenzívě i další hráče jako Kuchtu, Olatunjiho, Haraslína, ti ofenzivní hráči jsou velice kvalitní. Ale i my jsme dopředu nebezpeční a máme tam svou kvalitu. Dali jsme v posledních třech zápasech devět gólů a věřím, že jsme schopni se prosadit i na Spartě. Vím, že rivalita mezi kluby i fanoušky je velká, ale musíme udržet emoce na uzdě a soustředit se na to, ať předvedeme to, co po taktické stránce předvést chceme.“


DIVÁCI

Zápas je úplně vyprodán, lístky už se neprodávají do žádného ze sektorů. Baník požene dopředu 970 fanoušků v hostujícím sektoru.


FORTUNA:LIGA

29. kolo

Sparta (1. místo, 70 bodů) - Baník (4. místo, 44 bodů)

Sobota 15:00, Letná

Rozhodčí: Černý – Paták, Podaný, VAR: Klíma


Absence: Preciado (trest za ČK), Laci, Mejdr, Pavelka, Vindheim (zranění), Zelený (trest za ŽK) - Takács (rekonvalescence)

Nejlepší střelci: Birmančevič (12) - Ewerton (11)

Komu hrozí stop: Birmančevič, Kuchta, Olatunji, Laci, Panák, Ryneš, Sadílek, Vindahl (3 ŽK) - Boula (7 ŽK), Ndefe, Buchta, Kpozo (3 ŽK)


BANÍK VS SPARTA V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 62 | 10-15-37 | 53:112

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Baroš 4 – Jun 6

Nejvyšší výhra: 4:1 (3. března 1996)

Nejvyšší prohra: 1:5 (28. října 2000)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (12. listopadu 2023)

Baník - Sparta 0:1 (0:0)

Branka: 49. Panák. Rozhodčí: Petřík - Paták, Vlček - Černý (video). ŽK: Ewerton, Kubala, Lischka, Ndefe - Kuchta, Vindahl, Priske (trenér). Diváci: 15.081 (vyprodáno).

Baník: Letáček - Ndefe, Lischka, Pojezný, Kpozo - Buchta, Kubala (80. Almási), Boula, Rigo (90+7. Frydrych), Ewerton (86. Šín) - Tanko (80. Klíma). Trenér: Hapal.

Sparta: Vindahl - Vitík, Paták, Sörensen - Preciado (80. Wiesner), Pavelka, Laci (70. Sadílek), Zelený - Birmančevič, Haraslín (62. Karabec) - Kuchta. Trenér: Priske.

4
Robert
Mišković
24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko
10
Matěj
Šín
7
Karel
Pojezný
28
Filip
Kubala
29
Ladislav
Takács
35
Jakub
Markovič
9
David
Buchta
5
Jiří
Boula
30
Jiří
Letáček
21
Jiří
Klíma
13
Samuel
Grygar
11
Eldar
Šehić
26
Filip
Blažek
77
Gigli
Ndefe
17
Michal
Frydrych
19
David
Lischka
0
Paixao da Silva
Ewerton
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo