pá 16.8.2024
Preview k zápasu

Preview: Slovácko - Baník (neděle, 20:00)

Srpen pokračuje ve zběsilém tempu. Už tři dny po odvetě s Kodaní půjde Baník zase pro změnu do bitvy o ligové body. V neděli od 20:00 hraje na Slovácku.


SOUPEŘ

Na Slovácku došlo v létě k velkým pohybům v kádru i realizačním týmu. Skončila dlouhodobá éra úspěšného trenéra Martina Svědíka, místo nějž na lavičku usedl Roman West, také mimo jiné známý z působení u starších dorostenců Baníku. Tím ale příchod známých tváří neustal a na soupisce se nově objevili také enfant terrible Dyjan Carlos de Azevedo a Gigli Ndefe, který v minulém kole ukončil střelecký půst Slovácka a prvním gólem sezony zajistil svým barvám i první výhru v novém ročníku. I přes částečnou obměnu kádru ale v Uherském Hradišti nadále kopou stálice a letité opory jako Petržela, Havlík, Trávník, Reinberk nebo Hofmann. V týdnu před utkáním s Baníkem navíc klub angažoval z Apollonu Nikosia zkušeného útočníka Michaela Krmenčíka. Slovácko oba úvodní domácí zápasy se Slavií a Bohemians remizovalo 0:0, prohrálo v Mladé Boleslavi 0:3 a zvítězilo v Pardubicích 1:0.


BANÍK

Baník vstřebává zklamání z pohárového vyřazení. Proti Kodani byl blízko blizoučko postupu do další fáze Konferenční ligy, ale v penaltovém rozstřelu měl lepší nervy dánský soupeř. Baníkovci mají po extrémně vyčerpávajícím, náročném i dlouhém duelu na obnovu a regeneraci sil dva dny. I proto je pravděpodobné, že kouč Pavel Hapal se svými kolegy provede určitou obměnu v základní jedenáctce. Ostravské čeká pokračování letního kvapíku, ve kterém už mají na kontě sedm soutěžních utkání během 26 dnů. A srpnový program nepoleví. Baník má na poslední zápas se Slováckem příjemné vzpomínky, protože drtivou výhrou 6:0 si v květnu zajistil postup do evropských pohárů.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Zklamání z vyřazení musíme hodit za hlavu. A vzít si z toho to pozitivní, že jsme i proti soupeři z evropského ranku dokázali odehrát velice dobré utkání. Na tom můžeme dále stavět a určitě si přenést nějaké zdravé sebevědomí i do ligy, ale musí to být současně podpořeno tvrdou prací. Teď je důležité hlavně dobře zregenerovat, protože tolik prostoru mezi těmi zápasy není. Připravíme se na Slovácko a věřím, že tam dokážeme navázat na čtvrteční výkon proti Kodani.“


DIVÁCI

Baníkovci mají jako vždy na Slovácku vyhrazeny sektory za brankou, do kterých je možné kupovat lístky on-line. Další možností je pak zakoupit si lístek v neděli před utkáním přímo v pokladně stadionu v Uherském Hradišti.


CHANCE LIGA

5. kolo

Slovácko (9. místo, 5 bodů) – Baník (7. místo, 6 bodů)

Neděle 20:00, Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty

Rozhodčí: Starý – Slavíček, Pochylý, VAR: Volek


Absence: Daníček (zranění) – Lischka, Šudák (zranění)

Nejlepší střelci: Ndefe (1) – Ewerton, Tanko, Uchenna (1)

Komu hrozí stop: nikdo


BANÍK VS SLOVÁCKO V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 44 | 18-8-18 | 62:55

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Pospěch 5 – Havlík 5

Nejvyšší výhra: 6:0 (26. května 2024)

Nejvyšší prohra: 2:5 (12. srpna 2017)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (26. května 2024)

Baník - 1. FC Slovácko 6:0 (3:0)

Branky: 28. z pen. a 50. Ewerton, 30. a 36. Kubala, 71. Tanko, 80. Kpozo. Rozhodčí: Machálek - Nádvorník, Kubr - Berka (video). ŽK: Ndefe, Buchta - Šumulikovski (vedoucí týmu). ČK: 26. Mihálik, 62. P. Juroška (oba Slovácko). Diváci: 10.190.

Baník: Letáček - Ndefe (66. J. Juroška), Frydrych, Pojezný, Kpozo - Boula (78. Grygar), Rigo - Buchta (66. Rusnák), Klíma (66. Šín), Ewerton - Kubala (66. Tanko). Trenér: Hapal.

Slovácko: Heča - Blahút, Hofmann, Kalabiška (89. Holásek), Holzer - Trávník (74. Novotný), Havlík (85. Novák) - Mihálik, Kim Sung-pin (46. Reinberk), P. Juroška - Kvasina (46. Vecheta). Trenér: Baránek.

6
Michal
Fukala
15
Patrick
Kpozo
7
Karel
Pojezný
33
Erik
Prekop
23
Issa
Fomba
28
Filip
Kubala
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
14
Radim
Šudák
35
Jakub
Markovič
5
Jiří
Boula
13
Samuel
Grygar
21
Jiří
Klíma
10
Matěj
Šín
9
David
Buchta
12
Tomáš
Rigo
66
Matúš
Rusnák
18
Roan
Nogha
19
David
Lischka
95
Daniel
Holzer
41
Mikuláš
Kubný
30
Dominik
Holec
37
Matěj
Chaluš
17
Michal
Frydrych
32
Paixao da Silva
Ewerton
24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko