pá 24.11.2023
Preview k zápasu

Preview: Slovácko – Baník (neděle, 15:00)

Základní část FORTUNA:LIGY zahajuje odvetnou polovinu, Baník ji začne na Slovácku. Utkání se bude hrát v neděli od 15:00.


SOUPEŘ

Slovácko si reprezentační pauzu po triumfálním vítězství 4:1 v Plzni mohlo užívat, tři body z trávníku Viktorie ho navíc posunuly opět do první šestky. Před utkáním s Baníkem si svěřenci Martina Svědíka pořádně zvedli sebevědomí. Slovácko je na domácím hřišti obvykle silné, přesto tam Baník dokázal na jaře zvítězit. Od té doby z třinácti duelů Moravané na vlastním pažitu podlehli jen Olomouci, poslední dvě utkání proti Liberci a Hradci Králové remizovali. Nejlepším střelcem týmu je s pěti góly Marek Havlík. Na domácí straně Baníkem prošli trenéři Martin Svědík a Jan Baránek, z hráčů Daniel Holzer, Jaromír Srubek a mladší bratr Jana Jurošky Pavel.


BANÍK

Baník v prvním týdnu přestávky postrádal Matěje Šína a Tomáše Riga, kteří byli na reprezentačních srazech, ale od úterka jsou zpátky v tréninku. Trenér Pavel Hapal musí v neděli udělat dvě vynucené a citlivé změny. Kvůli čtyřem žlutým kartám nemůže hrát stoper David Lischka, ani nejproduktivnější hráč Ewerton, oba stabilní členové základu.Baník po několika sezonách nepříliš úspěšných výsledků v posledních měsících trend vzájemných zápasů otáčí ve svůj prospěch. Na jaře na Slovácku vyhrál, v červenci se v Ostravě hrálo bez branek a poslední tři vzájemné duely neprohrál. Zápasy na Slovácku mají tradičně skvělou kulisu díky invazi baníkovských fanoušků a dvanáctý hráč přijede i tentokrát. Sektor za brankou bude opět hustě obsazen. Na Slovácku v minulosti působili Jan Juroška a Filip Kubala, který v jeho barvách dokonce debutoval ve FORTUNA:LIZE.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Slovácko má nejzkušenější tým ligy, nejen věkově, ale i zkušenostmi. Je dlouho pospolu. Doma jsme s nimi remizovali, když jsme v závěru mohli zápas klidně i vyhrát, a na jaře jsme na Slovácku vyhráli. Věřím, že budeme těmi výsledky povzbuzeni a urveme tři body.“


DIVÁCI

O zápasy na Slovácku je ze strany fanoušků Baníku tradičně velký zájem, kterému domácí klub vychází vstříc tím, že hostujícímu kotli vyčlení tribunu za brankou. Lístky jsou od úterka v předprodeji ve fanshopu i online, v den zápasu se budou prodávat i v pokladně stadionu.


FORTUNA:LIGA

16. kolo

Slovácko (5. místo, 25 bodů) – Baník (6. místo, 24 bodů)

Neděle 15:00, Městský stadion Miroslava Valenty

Rozhodčí: Černý – Caletka, Antoníček, VAR: Adámková


Absence: Břečka (zranění) - Ewerton, Lischka (4 ŽK), Takács, Tetour (zranění)

Nejlepší střelci: Havlík (5) – Tanko, Ewerton (5)

Komu hrozí stop: Kadlec (3) – Kubala (3)


BANÍK VS SLOVÁCKO V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 42 | 17-8-17 | 56:53

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Pospěch 5 – Havlík 4

Nejvyšší výhra: 6:2 (23. února 2004)

Nejvyšší prohra: 2:5 (12. srpna 2017)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (29. ČERVENCE 2023)

Baník - 1. FC Slovácko 0:0

Rozhodčí: T. Klíma - Kříž, Horák - Orel (video). ŽK: Bitri, Boula. ČK: 80. Bitri. Diváci: 9016.

Baník: Letáček - Ndefe, Bitri, Lischka, Kpozo (70. Šehič) - Boula - Tanko (85. Almási), Tetour, Šín (70. Kaloč), Ewerton (82. Blažek) - Kubala. Trenér: Hapal.

Slovácko: Heča - Reinberk, Daníček, Kadlec - Sinjavskij, Trávník (75. P. Juroška), Kim Sung-pin (59. Mihálik), Havlík, Holzer (75. Doski) - Petržela (65. Valenta), Vecheta (59. Cicilia). Trenér: Baránek.

21
Jiří
Klíma
28
Filip
Kubala
26
Filip
Blažek
20
Abdullahi
Tanko
4
Robert
Mišković
15
Patrick
Kpozo
24
Jan
Juroška
35
Jakub
Markovič
0
Paixao da Silva
Ewerton
29
Ladislav
Takács
5
Jiří
Boula
10
Matěj
Šín
77
Gigli
Ndefe
9
David
Buchta
12
Tomáš
Rigo
19
David
Lischka
13
Samuel
Grygar
11
Eldar
Šehić
17
Michal
Frydrych
7
Karel
Pojezný
30
Jiří
Letáček