pá 15.3.2024
Preview k zápasu

Preview: Pardubice – Baník (neděle, 15:00)

Před reprezentační přestávkou míří Baník do Pardubic. Zápas se hraje v neděli v 15:00.


SOUPEŘ

Pardubice jaro výtečně rozehrály, ale po dvou venkovních výhrách na Slovácku a v Karviné nastal půst. Svěřenci Radoslava Kováče už měsíc čekají na tříbodový zisk, aktuální šňůra tří porážek a navíc porážka v derby v Hradci Králové v nich vyvolává touhu po okamžitém úspěchu. I Pardubice doma rozdávají body, za celou sezonu doma zvítězily jen dvakrát a v úspěšnosti jsou na předposledním místě. Hráčský kádr Pardubic je propojen s Baníkem skrz dřívější angažmá Viktora Budinského, Martina Chlumeckého, Ondřeje Kukučky a v mládí jím prošel i ofenzivní objev Východočechů Tomáš Zlatohlávek, autor šesti branek v této sezoně a s Kryštofem Daňkem aktuálně nejlepší střelec Pardubic. Kováčovi bude scházet Denis Halinský, který má stopku za vyloučení.


BANÍK

Zatímco domácí série bez výhry se nepříjemně natahuje, venku to je jiná písnička. Baník tam z posledních osmi utkání hned šestkrát vyhrál a v tabulce venkovních utkání je proto už čtvrtý. Do sestavy se mohou vrátit po jednozápasovém distancu Abdullahi Tanko a Quadri Adediran, ze stejného důvodu však pro změnu vypadl Filip Kubala. Také na straně Baníku jsou čtyři hráči, kteří oblékali dres soupeře: Jiří Letáček, Jakub Markovič, Ewerton a Karel Pojezný. Baník na novém pardubickém stadionu nastoupí teprve podruhé, před rokem se tu body dělily po remíze 1:1.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Pardubice hrají organizovaně, blízko u sebe, jsou špatně prostupné. Ale na druhou stranu nám se venku momentálně daří více než doma. Dokážeme si tam vytvářet šance a také je proměnit, byť ani v tomhle směru to posledně ve Zlíně nebylo úplně ideální. Ale věřím, že znovu zareagujeme na domácí ztrátu a body získáme v Pardubicích. Jsem rád, že se nám vracejí oba potrestaní útočníci, zvyšuje to naši variabilitu.“


DIVÁCI

Vstupenky do hostujícího sektoru nejsou v prodeji, ale utkání není vyprodáno a lze si koupit lístek do jiných sektorů. Domácí klub doporučuje pro případný nákup na místě sousední sektory D3 a D4 a současně upozorňuje, že vstup s klubovými symboly Baníku je ale možný jen do sektorů D1 a D2.


FORTUNA:LIGA

25. kolo

Pardubice (13. místo, 23 bodů) - Baník (5. místo, 34 bodů)

Neděle 15:00, CFIG Aréna

Rozhodčí: Szikszay – Volf, Hrabovský, VAR: Petřík


Absence: Halinský (trest za ČK) - Kubala (trest za 4 ŽK), Takács (rekonvalescence)

Nejlepší střelci: Daněk, Zlatohlávek (6) - Ewerton (8)

Komu hrozí stop: Icha (3 ŽK) - Ndefe, Rigo (3 ŽK)


BANÍK VS PARDUBICE V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 10 | 4-4-2 | 19:11

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Tetour, Tijani 3 – Darmovzal 2

Nejvyšší výhra: 3:0 (11. září 2022, 12. listopadu 2021, 19. září 2020)

Nejvyšší prohra: 2:4 (28. května 2023)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (7. října 2023)

Baník – Pardubice 1:1 (0:1)

Branky: 50. Ewerton – 42. Daněk z pen. Rozhodčí: Petřík – Mokrusch, Podaný – Adámková (video). ŽK: Kubala, Lischka, Hapal (trenér) – Daněk, Kováč (trenér). Diváci: 9 108.

Baník: Letáček – Ndefe (67. Juroška), Lischka, Pojezný, Kpozo – Buchta (87. Fadairo), Boula (87. Kaloč), Rigo (67. Šín), Ewerton – Kubala – Tanko (72. Almási). Trenér: Hapal.

Pardubice: Budinský – Icha, Halinský, Kukučka, Surzyn – Darmovzal (74. Donát) – Míšek (72. Matoušek), Daněk, Hlavatý (64. Tischler), Sychra (72. Helešic) – Černý (64. Krobot). Trenér: Kováč.

30
Jiří
Letáček
9
David
Buchta
7
Karel
Pojezný
13
Samuel
Grygar
35
Jakub
Markovič
10
Matěj
Šín
5
Jiří
Boula
26
Filip
Blažek
15
Patrick
Kpozo
19
David
Lischka
0
Paixao da Silva
Ewerton
24
Jan
Juroška
4
Robert
Mišković
29
Ladislav
Takács
11
Eldar
Šehić
28
Filip
Kubala
77
Gigli
Ndefe
20
Abdullahi
Tanko
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
17
Michal
Frydrych