pá 21.7.2023
Preview k zápasu

Preview: Liberec – Baník (neděle, 15:00)

Znovu je to tady, začíná nový ročník nejvyšší soutěže! Baník se představí v neděli v Liberci. Výkop je v 15:00.


SOUPEŘ

Pod Ještědem sice nebylo tak divoké přestupní období jako na Bazalech, pár dnů před začátkem ligy ovšem Slovan přišel o svého nejlepšího střelce Olatunjiho, který přestoupil do Sparty. Vedle něj skončili také další ofenzivní hráči Rondič, Mészáros a Kozák, kariéru ukončil Gebre Selassie. Severočeši naopak angažovali navrátilce Chaluše, Bosňana Kulenoviče, Pennera a Horského a v hostování pokračuje Plechatý. V přípravě Severočeši střídali výhry s porážkami, ale připsali cenná vítězství nad Lechem Poznaň či Puskás Akademií. V generálce pak svěřenci Luboše Kozla podlehli Düsseldorfu 1:2.


BANÍK

Baník v létě přebudoval kádr, ve kterém je deset úplně nových hráčů, jedenáctým je Gigli Ndefe, který se vrátil z hostování právě v Liberci. Jak si vše sedlo, kolik nováčků se objeví v základu hned v prvním kole? Spousta dalších otázek, které však budou zodpovězeny až po nedělním duelu. Určitě nebude hrát nikdo z trojice zraněných Jiří Klíma, Jiří Fleišman, Ladislav Takács. Drobnější problémy měli i další hráči, kteří nezasáhli do generálky v Turzovce, ale tady se bude rozhodovat před odjezdem na sever Čech. U Nisy Baník poslední tři utkání neprohrál, vzájemné zápasy poslední dobou končí nejčastěji remízou.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Změn je v týmu hodně, ale mužstvu věřím. Samozřejmě, že složitější je trošku souhra a součinnost, noví hráči si musejí na ostatní zvyknout. V zápasech to však do sebe zapadalo, mělo to hlavu a patu, hráči k tomu přistoupili velice zodpovědně. Snažili jsme se nachystat mužstvo na dvě varianty: tříobráncový i čtyřobráncový systém, který dobře známe. Jsme teď variabilnější, rychlejší, pohyblivější. Teď je třeba do sezony úspěšně vstoupit a motivovat hráče, aby rychle zapomněli na předchozí ročník a ten nový byl daleko kvalitnější.“


DIVÁCI

Lístky se dají koupit na stadionu v den zápasu. Pokladny budou v neděli otevřeny od 13 hodin. Cena lístku je 300 korun.


FORTUNA:LIGA FINÁLE

1. kolo

Liberec - Baník

Neděle 15:00, Stadion U Nisy

Rozhodčí: Petřík – Slavíček, Matoušek, VAR: Kocourek


Absence: Polyák - Takács, Fleišman, Klíma (zranění)


BANÍK VS LIBEREC V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 60 | 14-21-25 | 54:72

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Svěrkoš, Heinz 3 – Nezmar 8

Nejvyšší výhra: 3:0 (17. května 2000, 22. září 2013)

Nejvyšší prohra: 0:6 (30. srpna 2014)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (1. DUBNA 2023)

Baník - Liberec 0:0

Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Horák - Batík (video). ŽK: Šehič - Preisler, Purzitidis, Červ. ČK: 65. Preisler (Liberec). Diváci: 5027.

Baník: Letáček - Juroška, Bitri, Pojezný, Šehič - Cadu, Šín (60. Miškovič), Kaloč (85. Boula), Klíma (60. Kuzmanovič), Buchta (60. Plavšič) - Tijani (72. Almási). Trenér: Hapal.

Liberec: Vliegen - Plechatý, Prebsl, Purzitidis - Mészáros (63. Rondič), Červ (87. Varfolomejev), Frýdek (63. Valenta), Doumbia (71. Lehoczki), Preisler - Olatunji, Tupta (71. Ghali). Trenér: Kozel.

15
Patrick
Kpozo
32
Paixao da Silva
Ewerton
5
Jiří
Boula
9
David
Buchta
7
Karel
Pojezný
21
Jiří
Klíma
95
Daniel
Holzer
13
Samuel
Grygar
17
Michal
Frydrych
20
Abdullahi
Tanko
12
Tomáš
Rigo
19
David
Lischka
11
Eldar
Šehić
10
Matěj
Šín
35
Jakub
Markovič
28
Filip
Kubala
24
Jan
Juroška