pá 21.7.2023
Preview k zápasu

Preview: Liberec – Baník (neděle, 15:00)

Znovu je to tady, začíná nový ročník nejvyšší soutěže! Baník se představí v neděli v Liberci. Výkop je v 15:00.


SOUPEŘ

Pod Ještědem sice nebylo tak divoké přestupní období jako na Bazalech, pár dnů před začátkem ligy ovšem Slovan přišel o svého nejlepšího střelce Olatunjiho, který přestoupil do Sparty. Vedle něj skončili také další ofenzivní hráči Rondič, Mészáros a Kozák, kariéru ukončil Gebre Selassie. Severočeši naopak angažovali navrátilce Chaluše, Bosňana Kulenoviče, Pennera a Horského a v hostování pokračuje Plechatý. V přípravě Severočeši střídali výhry s porážkami, ale připsali cenná vítězství nad Lechem Poznaň či Puskás Akademií. V generálce pak svěřenci Luboše Kozla podlehli Düsseldorfu 1:2.


BANÍK

Baník v létě přebudoval kádr, ve kterém je deset úplně nových hráčů, jedenáctým je Gigli Ndefe, který se vrátil z hostování právě v Liberci. Jak si vše sedlo, kolik nováčků se objeví v základu hned v prvním kole? Spousta dalších otázek, které však budou zodpovězeny až po nedělním duelu. Určitě nebude hrát nikdo z trojice zraněných Jiří Klíma, Jiří Fleišman, Ladislav Takács. Drobnější problémy měli i další hráči, kteří nezasáhli do generálky v Turzovce, ale tady se bude rozhodovat před odjezdem na sever Čech. U Nisy Baník poslední tři utkání neprohrál, vzájemné zápasy poslední dobou končí nejčastěji remízou.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Změn je v týmu hodně, ale mužstvu věřím. Samozřejmě, že složitější je trošku souhra a součinnost, noví hráči si musejí na ostatní zvyknout. V zápasech to však do sebe zapadalo, mělo to hlavu a patu, hráči k tomu přistoupili velice zodpovědně. Snažili jsme se nachystat mužstvo na dvě varianty: tříobráncový i čtyřobráncový systém, který dobře známe. Jsme teď variabilnější, rychlejší, pohyblivější. Teď je třeba do sezony úspěšně vstoupit a motivovat hráče, aby rychle zapomněli na předchozí ročník a ten nový byl daleko kvalitnější.“


DIVÁCI

Lístky se dají koupit na stadionu v den zápasu. Pokladny budou v neděli otevřeny od 13 hodin. Cena lístku je 300 korun.


FORTUNA:LIGA FINÁLE

1. kolo

Liberec - Baník

Neděle 15:00, Stadion U Nisy

Rozhodčí: Petřík – Slavíček, Matoušek, VAR: Kocourek


Absence: Polyák - Takács, Fleišman, Klíma (zranění)


BANÍK VS LIBEREC V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 60 | 14-21-25 | 54:72

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Svěrkoš, Heinz 3 – Nezmar 8

Nejvyšší výhra: 3:0 (17. května 2000, 22. září 2013)

Nejvyšší prohra: 0:6 (30. srpna 2014)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (1. DUBNA 2023)

Baník - Liberec 0:0

Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Horák - Batík (video). ŽK: Šehič - Preisler, Purzitidis, Červ. ČK: 65. Preisler (Liberec). Diváci: 5027.

Baník: Letáček - Juroška, Bitri, Pojezný, Šehič - Cadu, Šín (60. Miškovič), Kaloč (85. Boula), Klíma (60. Kuzmanovič), Buchta (60. Plavšič) - Tijani (72. Almási). Trenér: Hapal.

Liberec: Vliegen - Plechatý, Prebsl, Purzitidis - Mészáros (63. Rondič), Červ (87. Varfolomejev), Frýdek (63. Valenta), Doumbia (71. Lehoczki), Preisler - Olatunji, Tupta (71. Ghali). Trenér: Kozel.

24
Jan
Juroška
12
Tomáš
Rigo
0
Paixao da Silva
Ewerton
20
Abdullahi
Tanko
15
Patrick
Kpozo
13
Samuel
Grygar
11
Eldar
Šehić
21
Jiří
Klíma
9
David
Buchta
19
David
Lischka
10
Matěj
Šín
29
Ladislav
Takács
77
Gigli
Ndefe
7
Karel
Pojezný
26
Filip
Blažek
28
Filip
Kubala
4
Robert
Mišković
5
Jiří
Boula
17
Michal
Frydrych
30
Jiří
Letáček
35
Jakub
Markovič