pá 9.2.2024
Preview k zápasu

Preview: České Budějovice – Baník (sobota, 15:00)

Fotbalová liga končí svůj zimní spánek. Baník se vrací do hry v Českých Budějovicích, na jejichž půdě nastoupí v sobotu od 15 hodin.


SOUPEŘ

V Dynamu mají za sebou hodně turbulentní týdny. Jednání o změně vlastníka, příchod nových trenérů Lercha a Kladrubského, původně zamýšlených pouze jako záskok, či odchod Quadriho Adedirana právě do Baníku. Až na poslední chvíli se klub rozhýbal i na hráčském trhu a nakonec dovedl německého útočníka Yakoba Tranzisku, jehož by brzy měli následovat dva dobře známí Matej Madleňák a Muhammed Sanneh. Optikou výsledků přátelských zápasů na tom Jihočeši nemusejí být vůbec zle, protože z pěti utkání neprohráli a na soustředění v Turecku porazili i polské Kielce a lídra černohorské ligy Podgoricu. Vzhledem k tomu, že i baníkovci v dané období pobývali v Beleku, probíhala oboustranná ´špionáž´.


BANÍK

Také Baník v zimní přípravě neprohrál žádný z šesti zápasů, ale pravdu o aktuální formě ukáže až sobotní zápas. Necelý den před výkopem se k týmu znovu připojuje Brazilec Ewerton, který dohraje v Baníku i zbytek sezony, a za hráči dorazí v pátek odpoledne rovnou do Českých Budějovic. K dispozici naopak na první týden jara není nigerijský útočník Abdullahi Tanko, místo nějž by se podle všeho měl do základní sestavy posunout Jiří Klíma, který se v zimě rozstřílel a a s pěti góly byl nejlepším střelcem přípravy. 


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Dynamo jsme viděli ve všech třech utkáních v Turecku, protože tam bylo ve stejném období jako my, a víme, že nás čeká houževnaté mužstvo, které chce zachránit ligu. Teď po pauze panuje u všech mužstev takové očekávání, až liga ale ukáže, jak jsme všichni připraveni. Naši hráči pracovali celou přípravu dobře a věřím, že v Budějovicích to ukážeme i naším výkonem. S Ewertonem jsme se celou dobu komunikovali, vyšlo to až teď těsně před prvním utkáním, ale známe ho, je to profík a trénoval se Slavií. Může se to zdát jako handicap, že s námi netrénoval celou přípravu, ale známe jeho styl hry a víme, co dokáže.“


DIVÁCI

Vyprodán zápas není ani nebude, ale v hostujícím sektoru by mělo být husto. Hlad po fotbale mezi baníkovci po zimní přestávce je, tým na jihu podpoří určitě kolem čtyř, pěti stovek fanoušků.


FORTUNA:LIGA

20. kolo

České Budějovice (16. místo, 11 bodů) – Baník (6. místo, 27 bodů)

Sobota 15:00, Střelecký ostrov

Rozhodčí: Pechanec – Ratajová, Novák, VAR: Všetečka


Absence: nikdo - Tanko (trest za ČK), Takács, Tetour (zranění)

Nejlepší střelci: Ali, Ondrášek, Osmančík (2) – Tanko (7)

Komu hrozí stop: nikdo – Kubala, Ndefe (3 ŽK)


BANÍK VS ČESKÉ BUDĚJOVICE V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 47 | 21-13-13 | 71:52

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Rajtoral, Mičola, Magera, Kuzmanovič 3 – Vácha 4

Nejvyšší výhra: 5:1 (21. května 2007)

Nejvyšší prohra: 0:3 (4. listopadu 2007)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (26. SRPNA 2023)

Baník - České Budějovice 2:0 (0:0)

Branky: 64. a 73. Tanko. Rozhodčí: Pechanec - Kříž, Vodrážka - Zelinka (video). ŽK: Juroška, Ewerton, Frydrych - Čmelík. Diváci: 6458.

Baník: Letáček - Blažek (70. Ndefe), Frydrych, Pojezný - Juroška (63. Buchta), Tetour (63. Šín), Boula (46. Rigo), Kpozo - Kubala, Almási (46. Tanko), Ewerton. Trenér: Hapal.

Č. Budějovice: Janáček - Broukal, Havel, Králik, Trummer - J. Hora (71. Hellebrand), Čermák - Čmelík (60. Osmančík), Suchan (71. Skalák), Adediran (60. Alli) - Ondrášek (77. V. Hora). Trenér: Nikl.

26
Filip
Blažek
5
Jiří
Boula
28
Filip
Kubala
29
Ladislav
Takács
0
Paixao da Silva
Ewerton
30
Jiří
Letáček
21
Jiří
Klíma
9
David
Buchta
19
David
Lischka
12
Tomáš
Rigo
17
Michal
Frydrych
10
Matěj
Šín
13
Samuel
Grygar
7
Karel
Pojezný
77
Gigli
Ndefe
24
Jan
Juroška
15
Patrick
Kpozo
20
Abdullahi
Tanko
35
Jakub
Markovič
4
Robert
Mišković
11
Eldar
Šehić