pá 17.2.2023
Preview k zápasu

Preview: Brno – Baník (sobota, 15:00)

Baník se ve 20. kole FORTUNA:LIGY představí v Brně. Napraví domácí zaváhání s Jabloncem? Hraje se v sobotu od 15:00.


SOUPEŘ

Na Zbrojovku po výborném vstupu do sezony padl menší útlum. Posledních šest kol neokusila chuť vítězství a to zákonitě přineslo propad tabulkou z její lepší do horší poloviny. Brno však na podzim hojně dokazovalo, že jakékoliv podcenění se nevyplatí. Baník to poznal na vlastní kůži poslední srpnový den, když na Městském stadionu v posledních minutách ztratil vedení a po gólech Řezníčka a Fouska mu zůstaly prázdné ruce. Zkušený útočník Zbrojovky s rostoucím věkem vůbec nic neztrácí na svých střeleckých schopnostech, až by se zdálo, že je tomu spíše naopak. Řezníček je dnes s jedenácti trefami a třemi přihrávkami na děleném prvním místě nejproduktivnějších hráčů celé soutěže a nepochybně bude jedním z bodů předzápasové přípravy.


BANÍK

Baník nedokázal potvrdit první venkovní výhru v sezoně a s Jabloncem přišel o tři cenné body, které ho už mohly posunout do první šestky. Opravná zkouška se tedy teď nabízí v Brně. Když hrál Baník na Srbské naposledy, bylo to ještě za covidu a bez diváků, a slavil výhru 1:0. Tentokrát se však dá očekávat plný dům a výborná atmosféra. V týdnu došlo k poslední úpravě v kádru: Gigli Ndefe odešel na hostování do Liberce. Trenér Pavel Hapal tentokrát musí krom dlouhodobých marodů a rekonvalescentů oželet i Nemanju Kuzmanoviče, který má stop za čtvrtou žlutou kartu. S týmem už naopak po dlouhé pauze začal trénovat Ladislav Almási.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Zápas s Jabloncem jsme doma neodehráli vůbec dobře. Ale rozebrali jsme si to a věřím, že to hráči nějakým způsobem vstřebali a připravíme se dobře na Brno. Viděli jsme ho v posledním domácím utkání proti Plzni a i přes porážku podalo velmi dobrý výkon. Je to houževnatý soupeř, má ve svých řadách nebezpečné a produktivní Ševčíka a Řezníčka, na ně si musíme dát pozor. Ale věřím, že i my se dokážeme prosadit svými zbraněmi a vytvoříme si nějaké situace, které proměníme."


DIVÁCI

Všech 700 vstupenek pro hostující příznivce se prodalo už v předprodeji v Ostravě.


20. kolo FORTUNA:LIGY

Brno (11. místo, 21 bodů) – Baník (9. místo, 24 bodů)

Sobota 15:00, ADAX INVEST Arena

Rozhodčí: Machálek – Horák, Mojžíš, VAR: Batík


Nejlepší střelci: Řezníček (11) – Klíma, Almási (5)

Absence: Divíšek (trest za ČK), Blecha, Fousek, Matejov, Souček, Šiman (zranění) – Kuzmanovič (4 ŽK), Tetour, Svozil, Takács (rekonvalescence)

Komu hrozí stop: Endl, Hrabina, Tijani, Ševčík (3 ŽK) - Kaloč (7 ŽK), Laštůvka, Frydrych, Almási, Cadu, Fleišman (3 ŽK)


BANÍK VS BRNO V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 49 | 15-18-16 | 59:56

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Samec, Matušovič, P. Bystroň 3 – Pacanda, Dostálek, Valnoha 3

Nejvyšší výhra: 5:1 (27. března 2004)

Nejvyšší prohra: 0:3 (11. dubna 1999)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (31. SRPNA 2022)

Baník – Brno 1:2 (0:0)

Branky: 60. Smékal – 83. Řezníček, 90. Fousek. Rozhodčí: Orel – Paták, Caletka – Proske (video). ŽK: Šehič, Sanneh, Kuzmanovič – Ševčík. Diváci: 7 277.

Baník: Laštůvka – Sanneh, Takács, Pojezný, Šehič – P. Jaroň (57. Smékal), Boula (85. Miškovič), Kaloč, Buchta – Klíma (82. Fleišman), Tijani (46. Kuzmanovič). Trenér: Vrba.

Brno: Šiman – Hrabina (82. Fousek), Endl, Šural, Divíšek (66. Ali) – Falta (59. Texl), Blecha (82. Přichystal), Ševčík, Souček, Granečný – Hladík (59. Řezníček). Trenér: Dostálek.

17
Michal
Frydrych
7
Karel
Pojezný
24
Jan
Juroška
15
Patrick
Kpozo
13
Samuel
Grygar
20
Abdullahi
Tanko
29
Ladislav
Takács
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
26
Filip
Blažek
0
Paixao da Silva
Ewerton
35
Jakub
Markovič
19
David
Lischka
9
David
Buchta
28
Filip
Kubala
11
Eldar
Šehić
4
Robert
Mišković
5
Jiří
Boula
30
Jiří
Letáček
10
Matěj
Šín
77
Gigli
Ndefe