pá 26.4.2024
Preview k zápasu

Preview: Baník – Liberec (neděle, 15:00)

Končí základní část, ale nekončí souboj o čtvrté místo. A právě v něm má nedělní souboj Baníku proti Liberci důležitý význam. Utkání startuje v neděli od 15 hodin na Městském stadionu v Ostravě.


SOUPEŘ

Liberec je stále ve hře o umístění v první šestce. Na šesté Slovácko jeden bod ztrácí a vzhledem k lepším vzájemným zápasům mu stačí bodové konto Moravanů dorovnat. Ale i pokud by Liberec zůstal v prostřední skupině, šanci na účast v Evropě mu stále dává triumf v následném play off a jedno barážové utkání s pátým celkem po nadstavbové části. Slovan je pár týdnů v rukou nového vlastníka, který hlásá ambiciózní plány a touhu pravidelně hrát v evropských pohárech. Současný tým je dost nevyzpytatelný: na jednu stranu dokáže vyhrát v Plzni, a pak zase ztratit na půdě posledního Dynama. Ale konkrétně v Ostravě Liberec historicky téměř vždy hrával dobré zápasy a byl hodně nepříjemným soupeřem. Aktuálně se v jeho barvách daří chorvatskému útočníkovi Lukovi Kulenovičovi, o nějž se údajně zajímá i Slavia. V Ostravě nebude tým z lavičky koučovat Luboš Kozel, který v minulém utkání obdržel čtvrtou žlutou kartu a smí maximálně na tribunu.


BANÍK

Baník už má po výsledcích minulého kola jistou účast ve skupině o titul, ale v souboji o konečné čtvrté místo se každý bod počítá. Závěrečné utkání základní části má velkou důležitost a speciálně v konfrontaci s Libercem, který je jedním z nejbližších konkurentů, navíc s lepším výsledkem prvního vzájemného utkání. Baník hned v prvním kole sezony pod Ještědem prohrál 1:3. Od té doby ale uplynulo hodně vody a Slezané dnes na Slovan mají pětibodový náskok. Tým Pavla Hapala má aktuálně výtečnou střeleckou formu: 12 gólů za poslední čtyři zápasy je nejvíce v celé soutěži. Ze sestavy nyní vypadl Gigli Ndefe, pykající za čtvrtou žlutou kartu. Vrátí se po nemoci do brány Jiří Letáček, anebo znovu dostane šanci Jakub Markovič, který přes čtyři obdržené góly zachytal na Letné velmi dobře?


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: "Samozřejmě tomu utkání přikládáme velký důraz. Rozdíly za námi jsou pořád ještě malé a Liberec je těsně pod námi. Je to hrozně důležitý zápas pro nás, ale i pro Liberec. Věřím, že by se na naší pohodě mohlo podepsat, že už máme jistou šestku a můžeme tedy bojovat dále o ten náš cíl, kterým je čtvrté místo. Zápasem s Libercem si to postavení můžeme upevnit. Liberec je kvalitní mužstvo, což dokázal v zápasech v Plzni nebo Spartě. Ale soustředíme se sami na sebe, abychom předvedli, co umíme. My se také umíme prosazovat střelecky, chceme být aktivní a věřím, že se tím znovu prosadíme a získáme důležité tři body."


DIVÁCI

Lístky se do soboty dají v předprodeji získat za zvýhodněnou cenu, v den zápasu už se budou prodávat i v pokladnách stadionu, které se otevřou ve 13:00. Standardní součástí programu už je od 13:00 i food zóna, stadion pak bude zpřístupněn ve 13:30.


FORTUNA:LIGA

30. kolo

Baník (4. místo, 44 bodů) – Liberec (7. místo, 39 bodů)

Neděle 15:00, Městský stadion

Rozhodčí: Rouček - Nádvorník, Hurych, VAR: Kocourek


Absence: Takács (rekonvalescence), Ndefe (4 ŽK), Letáček (nejistý start) – Bačkovský (4 ŽK), Purzitidis (8 ŽK), Frýdek, Penner, Plechatý (zranění)

Nejlepší střelci: Ewerton (11) – Kulenovič (7)

Komu hrozí stop: Boula (7 ŽK), Buchta, Kpozo (3 ŽK) - Dumbia, Tupta, Varfolomejev (3 ŽK)


BANÍK VS LIBEREC V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 61 | 14-21-26 | 55:75

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Svěrkoš, Heinz 3 – Nezmar 8

Nejvyšší výhra: 3:0 (17. května 2000, 22. září 2013)

Nejvyšší prohra: 0:6 (30. srpna 2014)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (23. července 2023)

Liberec - Baník 3:1 (2:0)

Branky: 19. vlastní Kpozo, 41. Červ, 64. Doumbia - 47. Tetour z pen. Rozhodčí: Petřík - Slavíček, Matoušek - Kocourek (video). ŽK: Purzitidis, Červ, Ghali - Almási, Tetour, Ewerton. Diváci: 3338.

Liberec: Vliegen - Plechatý, Chaluš (80. Prebsl), Purzitidis - Fukala, Červ (79. Varfolomejev), Doumbia, Ghali - Frýdek (61. Višinský) - Kulenovič (71. Horský), Tupta (61. Mikula). Trenér: Kozel.

Baník: Letáček - Blažek, Bitri (37. Tanko), Lischka - Juroška (68. Ndefe), Kaloč (68. Boula), Tetour (68. Šín), Kpozo (85. Šehič) - Ewerton - Kubala, Almási. Trenér: Hapal.

17
Michal
Frydrych
15
Patrick
Kpozo
11
Eldar
Šehić
5
Jiří
Boula
13
Samuel
Grygar
29
Ladislav
Takács
20
Abdullahi
Tanko
19
David
Lischka
0
Paixao da Silva
Ewerton
26
Filip
Blažek
12
Tomáš
Rigo
28
Filip
Kubala
9
David
Buchta
7
Karel
Pojezný
21
Jiří
Klíma
35
Jakub
Markovič
24
Jan
Juroška
30
Jiří
Letáček
77
Gigli
Ndefe
4
Robert
Mišković
10
Matěj
Šín