pá 5.5.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník – Brno (sobota, 15:00)

FORTUNA:LIGA jde do finálové části. Baník nadstavbu zahájí domácím utkáním se Zbrojovkou Brno, kterou přivítá v sobotu od 15 hodin na Městském stadionu. Lístky jsou v předprodeji, v den zápasu budou k dostání od 13 hodin v pokladnách stadionu.


SOUPEŘ

Brno prochází strastiplným jarem, v němž vzal úplně za své bodový polštář vycpaný výhrami z úvodu sezony. Na jaře Zbrojovka vyhrála pouze dva zápasy – jeden s Baníkem – a podle formy a úspěšnosti je s jedenácti body nejhorším týmem jara. I proto se klub před měsícem odhodlal k výměně trenérů, ale ani Martin Hašek místo odvolaného Richarda Dostálka trend úplně nezastavil a po výhře nad Pardubicemi následovaly tři duely bez vítězství a nakonec definitivní pád do spodní šestky. Klíčovou postavou Zbrojovky je nestárnoucí útočník Jakub Řezníček a Baník by o tom mohl vyprávět, protože od něj dostal ve vzájemných zápasech v probíhající sezoně tři ze čtyř branek. Nebýt Řezníčka a jeho dosavadních devatenácti gólů, byla by aktuální pozice Brňanů nepochybně mnohem horší. Od říjnového vítězství v Pardubicích dalších devět utkání venku Moravané nevyhráli.


BANÍK

Přestože na postup do prostřední skupiny to nemělo vliv, výhra 4:1 v Olomouci přinesla Baníku tři důležité body do závěrečné fáze sezony, mírný odstup od barážových pozic a pochopitelně i vyšší sebevědomí pro rozhodující zápasy ročníku. Se Zbrojovkou Baník v aktuální sezoně nebodoval, dvakrát prohrál shodně 1:2 a je nejvyšší čas bodový půst přerušit a pro větší klid ideálně naplno zabrat hned v prvním utkání skupiny o záchranu. Baníku se do kádru po nemoci vrací Eldar Šehič.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „I když Brno v poslední době nemá výsledky, je to houževnatý soupeř, který tu bude chtít urvat nějaké body. Je v podobné situaci jako my, hraje o záchranu. Je pravda, že jsme s ním v sezoně dvakrát prohráli, ale nic zvláštního bych v tom nehledal. V tom jarním zápase to bylo o neproměňování příležitostí, mohli jsme v Brně klidně něco uhrát. Doufám proto, že navážeme na nastolený trend a dokážeme se střelecky prosadit i proti Brnu. Olomouc pro nás byla psychická vzpruha, ale na druhou stranu posledních pět šest utkání naše výkony jsou daleko lepší než předtím a jsme vždy blízko výsledku."


DIVÁCI

Lístky se prodávají v na tradičních předprodejních místech – ve Fanshopu FCB v OC Forum Nová Karolina a nebo on-line na ticketlive.cz, v den utkání pak také od 13:00 v pokladnách stadionu. Areál stadionu bude divákům zpřístupněn od 14 hodin. Jako obvykle vychází i zápasový bulletin, ve kterém naleznete rozhovor s Pavlem Hapalem, glosu Václava Daňka na téma Muhamed Tijani, kvíz o ceny, v rubrice Cizinci v Baníku se vzpomíná na Dame Diopa a Milana Lalkoviče a připomenout si můžete sezonu 2007/08.


FORTUNA:LIGA FINÁLE – skupina o záchranu

1. kolo

Baník (11. místo, 35 bodů) – Brno (14. místo, 31 bodů)

Sobota 15:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Orel – Slavíček, Arnošt, VAR: Nehasil


Nejlepší střelci: Tijani (8) - Řezníček (19)

Absence: Šín, Boula, Laštůvka (zranění), Tetour, Takács (rekonvalescence) – Endl, Pachlopník, Rogožan, Šural (zranění), Souček (trest za ČK), Hrabina (trest za ŽK)

Komu hrozí stop: Almási, Frydrych, Laštůvka, Sanneh, Pojezný, Plavšič (3 ŽK), Šehič (7 ŽK) - Ali, Berkovec, Řezníček, Ševčík (3 ŽK), Granečný (7 ŽK)


BANÍK VS BRNO V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 50 | 15-18-17 | 60:58

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Samec, Matušovič, P. Bystroň 3 – Řezníček 4

Nejvyšší výhra: 5:1 (27. března 2004)

Nejvyšší prohra: 0:3 (11. dubna 1999)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (18. ÚNORA 2023)

Brno – Baník 2:1 (1:0)

Branky: 9. a 65. Řezníček - 80. Šín. Rozhodčí: Machálek - Horák, Mojžíš - Batík (video). ŽK: Endl, Berkovec, Šural - Pojezný, Plavšič, Juroška, Fleišman. Diváci: 6814.

Brno: Berkovec - Koželuh, Šural, Mohamed Tijani, Granečný - Texl (90.+4 Hlavica), Endl - Alli (78. Pachlopník), Ševčík (78. Rogožan), Hladík (78. Blecha) - Řezníček. Trenér: Dostálek.

Baník: Laštůvka - Juroška, Pojezný, Lischka, Fleišman - Kaloč - Cadu (66. Jaroň), Buchta (66. Šín), Boula (61. Muhamed Tijani), Plavšič - Klíma. Trenér: Hapal.

17
Michal
Frydrych
5
Jiří
Boula
30
Jiří
Letáček
12
Tomáš
Rigo
10
Matěj
Šín
35
Jakub
Markovič
77
Gigli
Ndefe
13
Samuel
Grygar
26
Filip
Blažek
19
David
Lischka
7
Karel
Pojezný
20
Abdullahi
Tanko
21
Jiří
Klíma
28
Filip
Kubala
11
Eldar
Šehić
9
David
Buchta
15
Patrick
Kpozo
29
Ladislav
Takács
24
Jan
Juroška
0
Paixao da Silva
Ewerton
4
Robert
Mišković