pá 2.8.2024
A-tým

Pavel Hapal: Pochvalu zaslouží celý tým

Baník svou první pohárovou misi zvládl. Bez jakýchkoliv náznaků pochybností postoupil přes FC Urartu do 3. kola UEFA Konferenční ligy. Po vítězném domácím utkání zvládl stejně přesvědčivě i odvetu v Jerevanu. Trenér Pavel Hapal měl řadu důvodů ke spokojenosti.

Jak hodnotíte způsob, jakým se váš tým vypořádal s odvetou v horkém Jerevanu?

Jsem spokojený s postupem i s předvedenou hrou. Měli jsme trochu z klimatických podmínek obavy, kluci se s tím ale porvali velice dobře. Do utkání jsme dobře vstoupili, dali jsme gól, pak jsme měli ještě další stoprocentní šance Buchtiče, který bohužel gól nedal. Ve druhé půli měl soupeř jednu gólovou situaci, kterou výborně vychytal Domin Holec. Pak už jsme ale zápas kontrolovali, mohli jsme vyhrát i vyšším rozdílem. To se sice nepovedlo, ale přijeli jsme za postupem, dokonce jsme vyhráli, takže jsem velice spokojen.

Zaujal vás někdo z hráčů Baníku mimořádným individuálním výkonem?

Právě David Buchta se mi velice líbil. Po celý zápas. Odehrál výborné utkání. Bohužel nebyl odměněn gólem. "Ewe" taky podal velice slušný výkon, ale chtěl bych pochválit celou obranu. Až na tu jednu situaci jsme soupeře do ničeho nepustili a pracovali jsme dozadu velice poctivě. Jsem rád za nulu vzadu. A chválit budu celý tým, nechtěl bych to nějak individualizovat. Ale David Buchta odehrál z mého pohledu opravdu výborný zápas.

Dá se z výkonu, který Baník v Jerevanu podal, vycházet i pro ligové zápasy?

Snažíme se hrát pořád stejně. I za stavu 2:0 v závěru utkání jsme pořád chtěli vstřelit gól, mohli jsme přitom trochu pošetřit síly nějakým držením míče. Nabádáme ale hráče k tomu, že chceme být ve všech situacích nebezpeční a vstřelit i nějakou branku navíc. Takže hráči dělali to, co po nich chceme, po celých devadesát minut. Jen tam zkrátka občas byla nepřesná přihrávka nebo nepřesné zakončení.

Ovlivnil sestavu pro odvetu v Jerevanu fakt, že už jste věděli o odloženém utkání v Karviné? Hrálo by se v jiném složení, kdybyste věděl, že v neděli vás čeká derby?

Já jsem takto neuvažoval. Samozřejmě jsem kolem sebe slyšel, že jsme doma vyhráli 5:1 a že už je to jasné, ale já už jsem zažil zápasy, kdy se soupeř v takové situaci chytí nějakým prvním gólem a narostou mu křídla. A to jsme nechtěli v žádném případě dopustit. Takže jsem o nějakém šetření hráčů nechtěl spekulovat. Byli jsme jen přesvědčeni o tom, že do branky půjde Dominik Holec, aby si Kuba Markovič trochu odpočinul. A chtěli jsme si vyzkoušet Matěje Chaluše s Michalem Frydrychem ve čtyřobráncovém systému. A myslím, že to fungovalo velice dobře.

Jaký je stav Jiřího Bouly, který musel kvůli zranění předčasně ze hřiště?

Jirka dostal koňara do oblasti kyčle. Myslím, že to nebude nic vážného, dostane čas, aby se zotavil.

Projeví se podle vás vítězný souboj proti FC Urartu na herní pohodě týmu v dalších zápasech?

Vyhráli jsme. V celém dvojzápase jednoznačně. Navíc jsme v druhém utkání udrželi čisté konto. Sebevědomí mužstvu určitě naroste. Dobrá je i nálada a atmosféra. Dobře je i to, že většina kádru už svou šanci v těch prvních zápasech sezony dostala, hráči nezklamali, takže si myslím, že tahle nálada se přenese i do dalších zápasů.

Ve 3. předkole čeká Baník FC Kodaň…

Je to tým, který hrával několikrát Ligu mistrů, působí tam spousta reprezentantů, takže je to kvalitní tým. Já ale pořád říkám, že ve fotbale je možné všechno. My v tom utkání asi favoritem nebudeme, ale uděláme vše pro to, abychom postoupili, protože to je náš cíl.

9
David
Buchta
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
41
Mikuláš
Kubný
21
Jiří
Klíma
19
David
Lischka
10
Matěj
Šín
7
Karel
Pojezný
17
Michal
Frydrych
13
Samuel
Grygar
20
Abdullahi
Tanko
30
Dominik
Holec
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo
28
Filip
Kubala
24
Jan
Juroška
32
Paixao da Silva
Ewerton
6
Michal
Fukala
37
Matěj
Chaluš
14
Radim
Šudák
33
Erik
Prekop
0
Roan
Nogha
23
Issa
Fomba
5
Jiří
Boula
35
Jakub
Markovič
66
Matúš
Rusnák
95
Daniel
Holzer