po 27.5.2024
Aktuální zprávy

Pavel Hapal: Klobouk dolů před všemi

Vítězstvím 6:0 nad Slováckem vyvrcholil úspěšný boj Baníku o návrat do pohárové Evropy. Zápas byl tečkou za celou sezonou, i proto musel trenér PAVEL HAPAL po jeho skončení odpovídat na větší množství novinářských otázek než obvykle. O čem všem byla na pozápasové tiskové konferenci řeč? Třeba také o dalším možném trenérově působení v Baníku. Pavel Hapal prozradil, že jednání probíhají.

Sezona skončila, Baníku patří čtvrté místo a s ním postup do předkola Konferenční ligy. Co na to říkáte?

Byla to pro nás velice těžká sezona. Turbulentní. Odehráli jsme dobré zápasy, ale i ty špatné. Nedařilo se nám doma vítězit, což se teď klukům povedlo v pravý čas. A viděli jste, odezva fanoušků byla úžasná. Věřím, že budou s naším týmem trpěliví i v budoucnu tak, jak byli v této sezoně, kdy byli nakonec odměněni tím čtvrtým místem. Moc děkuju hráčům, před těmi je potřeba smeknout. Hrát v Baníku je těžké, byli tady v určitých situacích a fázích pod tlakem, ale poradili si s tím.

Na poslední zápas sezony jste si oblékl košili místo tradičního sportovního odění. Takže jste předpokládal, že po utkání se bude slavit?

Ne, ne. Chtěl jsem jen něco změnit. Už jsem o tom přemýšlel delší dobu. I sportovci jsou pověrčiví a já už jsem to jednou udělal, v minulé sezoně, kdy jsem se ze sportovních věcí převlékl do polokošile, tak jsem to udělal znovu. Nic jiného v tom nebylo.

Výrazný podíl na vítězství 6:0 měl Filip Kubala, který vstřelil dva góly. Prosadil se v pravý čas, souhlasíte?

Filip je velice kvalitní útočník. Góly dávat umí, důležité pro něho je, že se do těch situací dostává. Věřím, že to z něj tímto zápasem spadlo a že v příští sezoně bude hráčem, který bude zápasy rozhodovat. V zápase proti Slovácku to ale nebyl jenom on. Také Ewe (Ewerton) vstřelil dva góly. Důležitá byla ta jeho první branka z pokutového kopu, v takové situaci je ten tlak vždycky veliký. A přidali se i další kluci. A Filip Kubala si to zasloužil.

Baník míří do předkola Konferenční ligy. Co jej v evropské konfrontaci čeká a jak se na to tým musí vybavit?

Bude potřeba vytvořit ještě větší konkurenční prostředí a mužstvo ještě zkvalitnit. Budeme v pohárech, a pokud se nám bude dařit, bude to znamenat více zápasů. Doufám, že se nám to podaří. I když musím znovu říct, že před kluky smekám. Když si vzpomenu, jak jsme s nimi v létě začínali a někteří z nich byli ještě bez prvoligového startu a dnes jsou z nich opory Baníku, tak musím říct ještě jednou: klobouk dolů před všemi. Před hráči i celým realizačním týmem, který odvedl neskutečnou práci.

Fanoušky nesporně zajímá i to, zda budete u týmu v příští sezoně pokračovat.

Končí mi smlouva 30. 6. Už jsme ale vedli nějaká jednání, takže věřím, že pokračovat budu.

Bude Baník pro pohárové zápasy hledat hráče s mezinárodními zkušenostmi?

Na jednu stranu by bylo fajn, kdyby se podařilo někoho takového přivést, na druhou stranu tady máme kluky, kteří si ten postup do poháru uhráli, a na ty rozhodně budeme sázet.

Zůstane Ewerton?

Uvidíme, on není našim hráčem. Je to rozdílový hráč, pořád věřím, že pokud by měl zůstat v Česku, zůstane v Baníku. Pokud dostane nabídku ze zahraničí, to asi neovlivníme. Ale cítí se tady výborně, fanoušci ho milují a je to rozdílový hráč.

Bude se Baník víc opírat o své kmenové hráče než o hráče, kteří jsou na hostování?

Baník si je vychovává, ale oni musí dorůst. Třeba Šíňas (Matěj Šín) je dnes oporou tým. Že proti Slovácku nastoupil jen na posledních dvacet pět minut, nic neznamená. Nastoupil na Spartě, odvedl vynikající výkon. A máme tady další, třeba Grygara, který čeká na svoji šanci a je třeba mu minutáž dávkovat. Pokud Baník chce sázet na své odchovance, ano, ale musí být trpělivý. A pokud ta otázka směřuje na to, že by měl Baník hráče kupovat, a ne přivádět na hostování, tak si vezměte, že klub v létě přivedl dvanáct hráčů. To je balík, a nemyslím to jen z hlediska finančních prostředků, které na to musel pan Brabec uvolnit. Byl to i velký zásah do týmu. Tak velký, že na začátku sezony málokdo věřil, a možná ani my sami v tom počátku ne, že bychom mohli skončit na čtvrtém místě. Spíše jsme počítali s tím, a taky jsme to řekli, že budeme nové hráče v této sezoně spíše zapracovávat a až postupně se budeme dostávat výš a výš. Když se to nakonec vyvinulo tak, že jsme se dostali k šanci skončit na čtvrtém místě, přehodnotili jsme cíle, nebo spíš přání, a to jsme dokázali splnit. Pro mladé kluky v týmu je tohle neskutečná zkušenost. Některé zápasy hráli pod velkým tlakem, ale jen z toho se můžou poučit.

A-tým míří do pohárů, béčko postoupilo do druhé ligy. Jak těžké bude tohle všechno teď zkoordinovat?

Nad tím už nějakou dobu sedíme. V první řadě musím celému B-týmu pogratulovat, klobouk dolů za neskutečnou práci. Myslím, že se povedlo výborně nastavit to, že jsme chtěli béčko přestěhovat z Visty na Bazaly, aby se hráči béčka potkávali s kluky z áčka a aby se oba týmy víc propojily. Některé hráče béčka si bereme do tréninku, dalo jim to hrozně moc. V béčku byli i kluci, kteří tu kabinu ovládli a celý tým zaslouženě postoupil. Myslím, že celý ten projekt na Bazalech spojeného áčka a béčka je výborný, a přišel i výsledek. Neskutečně tomu přispěl i nový trenér Pepa Dvorník. Takže smekám a klukům z béčka gratuluju.

Jaké jsou vaše osobní pocity? Fanoušci nebyli vždy spokojeni…

O přízeň fanoušků pořád bojuju, ale to asi každý. Baník je specifický a náročný klub. Ano, v průběhu sezony tady zaznívalo i „Hapal ven“, byl to názor fanoušků, já to respektoval a respektuju. Snad mám teď po utkání se Slováckem a po umístění na čtvrté pozici k fanouškům blíž. Bojuju o to.

Pokud jde o zmíněné zkvalitnění kádru, o kterých postech uvažujete?

Asi o všech řadách. Měli jsme třeba zdravotní problémy ve stoperských řadách. Je otázka, jak to dopadne s Ewem a do jaké míry budeme muset posílit křídla. I když teď dal Filip Kubala dva góly, trápili jsme se v určité fázi i s potencí. Uvidíme, máme něco rozjednáno, ale předbíhat nebudu.

Konkrétně se hovoří o Michalu Hlavatém…

Je to hráč, který je vhodný do kombinace, my kombinovat chceme a chceme být silní na míči. Takže do našeho systému by zapadl.

A jaké záměry máte s Ladislavem Almásim?

S Lacem se teď bude hovořit. Je to určitě dobrý hráč. Nevím, jak je spokojený s tím, jak se mu teď dařilo v jeho angažmá, moc velkou minutáž neměl. Ale je to pořád hráč, který góly uměl dát. Takže uvidíme, jakou bude mít i on myšlenku, a taky podle toho budeme reagovat.

95
Daniel
Holzer
35
Jakub
Markovič
11
Eldar
Šehić
24
Jan
Juroška
28
Filip
Kubala
17
Michal
Frydrych
7
Karel
Pojezný
19
David
Lischka
12
Tomáš
Rigo
20
Abdullahi
Tanko
13
Samuel
Grygar
21
Jiří
Klíma
9
David
Buchta
5
Jiří
Boula
15
Patrick
Kpozo
32
Paixao da Silva
Ewerton
10
Matěj
Šín