st 19.6.2024
A-tým

Pavel Hapal: Čeká nás zajímavá sezona

S velkými očekáváními, ale hlavně plný energie zahájil trenér Pavel Hapal se svým týmem na Bazalech přípravu na nadcházející sezonu. V té chvíli ještě neznal výsledek nyonského losu, takže se jeho myšlenky stoprocentně soustředily na plochu tréninkového hřiště, kde se před jeho zraky konal první společný trénink.

Jak jste se zpět na Bazaly těšil?

Těšil jsem se moc. Čeká nás zajímavá sezona plná výzev, je před námi hodně práce a já se na ni moc těším.

Stačil jste si odpočinout?

Na krátké dovolené v zahraničí jsme s rodinou byli, takže nějaký odpočinek za sebou mám. I když samozřejmě na práci v klubu úplně zapomenout nejde ani tam. Ale my jsme už udělali dost práce okamžitě po skončení minulého ligového ročníku, hodně jsme spolu komunikovali o nových hráčích, o jejichž příchodech se teď veřejnost dozvěděla. Pro mě posledním zápasem ligy sezona neskončila. Nebo spíš, okamžitě mi začala ta nová. Jsem rád, že až na Davida Lischku jsou všichni kluci zdraví a můžeme se do toho pustit.

Na prvním tréninku jste přivítal všechny tři dosud potvrzené nové hráče, do přípravy se zapojil i kamerunský Roan Nogha, jehož příchod do Baníku se dotahuje. Jak důležitým faktorem je skutečnost, že tři nebo čtyři nováčci zahájili přípravu s týmem na samém startu?

To je velmi důležité. Pokud můžete pracovat s novými hráče od začátku, projeví se to. Hráči dostanou dost času na návyk na nové prostředí na začlenění do týmu, to je velká devíza.

Přípravu s Baníkem začal také Ewerton. Co to signalizuje?

Já pořád věřím, že je šance, že u nás bude pokračovat. Stále u něj platí, že pokud zůstane v Česku, chce být jedině v Baníku. Cítí se tu dobře. Teď musíme čekat a věřit, že to žádná zahraniční nabídka nepřebije.

Jistými příchozími jsou tedy Daniel Holzer, Michal Fukala a Erik Prekop... 

Všechny ty kluky jsme měli dopředu vytipované. Teď jsou tady a je to dobře, protože nám zvýší konkurenci prakticky na všech postech. Mají svou kvalitu. Budeme s nimi variabilnější, budeme moci se sestavou více točit, což bude potřeba, protože věřím, že nás čeká více zápasů než v minulé sezoně. Kromě ligy a domácího poháru ještě evropský pohár. Věřím, že se dostaneme co nejdál, moc bychom si přáli dostat se do skupiny.

Co by trojice nováčků měla kromě zvýšení konkurence Baníku přinést?

Důležité je, že jsou to vesměs hráči, kteří mohou kromě svých kvalit, o kterých asi nemusíme pochybovat, nabídnout i určitou variabilitu. Holzi dokáže hrát na své levé straně výš, ale i v nižší pozici, navíc dokáže hrát i ze středu hřiště. A je to zkušený hráč. Erik Prekop je to samé. Může hrát na hrotu, může hrát zleva i zprava, zkrátka na více ofenzivních pozicích. Michal Fukala je na pravé straně spíše defenzivním hráčem, ale i on umí alternovat na více postech.

Z Osijeku se vrátil Ladislav Almási.

Ano a moc se mi na prvním tréninku líbil, pracoval s velkou chutí. Mluvil jsem s ním, cítí takové určité zklamání z toho, že na hostování moc nehrál. Zpočátku nastupoval, dal gól, ale pak z toho vypadl. Teď se vrátil a vypadá, že je dobře připraven. Tak uvidíme, co bude dál.

Může se stát, že Baník ještě posílí?

Ještě máme nějaké tipy na další hráče, které bychom chtěli přivést, ale nechci předbíhat. Uvidíme, jak to všechno dopadne.

Vaším novým asistentem se stal Michal Šmarda. Jak moc se znáte?

Znám ho velice dobře ještě z doby, kdy hrával v Olomouci a já na Sigmu chodil trénovat v době, kdy jsem ještě hrál v zahraničí. Máme k sobě hodně blízko a věřím, že to bude fungovat. Jirku Nečka využijeme ve skautingu, takže ta spolupráce bude taky pokračovat, jen v jiné formě.

17
Michal
Frydrych
5
Jiří
Boula
37
Matěj
Chaluš
13
Samuel
Grygar
0
Roan
Nogha
7
Karel
Pojezný
21
Jiří
Klíma
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
9
David
Buchta
33
Erik
Prekop
10
Matěj
Šín
66
Matúš
Rusnák
30
Dominik
Holec
19
David
Lischka
20
Abdullahi
Tanko
32
Paixao da Silva
Ewerton
28
Filip
Kubala
35
Jakub
Markovič
14
Radim
Šudák
95
Daniel
Holzer
6
Michal
Fukala
41
Mikuláš
Kubný
23
Issa
Fomba
24
Jan
Juroška