čt 17.8.2023
Aktuální zprávy

Nadační fond Baníku pomůže fanouškovi

Ne vždy jde jen o góly a body. Baník pomáhá i jednotlivcům v mezních životních situacích. Jedním z takových je i dlouholetý fanoušek Pavel z Karviné, jemuž nyní klub prostřednictvím své nadace podává pomocnou ruku. Připojit se můžete i vy, akce stále probíhá.

Pavel Drexler (1970) je letitým fandou Baníku z Karviné. Poprvé byl fandit na Bazalech už v roce 1988 a od roku 2015 si na Městském stadionu pravidelně s kamarády kupuje permanentku do sektoru B4. Své aktivní vášně se však musel vzdát. Postihlo ho vážné onemocnění amyotrofická laterální skleróza (ALS). Veškerý svůj čas nyní vynakládá na léčbu, dojíždí na neurorehabilitační kliniku do Zlína a Baníku fandí alespoň u televize. Léčba a péče o pacienta postiženého ALS je však z řady pochopitelných důvodů finančně nákladná a velmi náročná.

Na co svým finančním darem přispějeme?

Na koupi auta vybaveného na převoz vozíčkáře s nájezdovou plošinou, elektrický pohon k invalidnímu vozíku, vybudování bezbariérové koupelny, pořízení kompenzačních pomůcek, na fyzioterapeuty, logopeda a ostatní služby poskytované v soukromé neurorehabilitační klinice ve Zlíně a na další možnosti podpůrné léčby.

Jak můžete pomoct i vy?

Během zápasu s Hradcem probíhala sbírka do kasiček, jejíž výsledek brzy zveřejníme. Prostředky se však vybírají dále, a pokud máte chuť také přispět, ale preferujete bezhotovostní platbu, můžete využít QR kódu nastaveného na částku 192,20 korun, jež poputují na transparentní účet nadačního fondu. QR kód si můžete načíst také v sekci nadačního fondu na našem webu. Třetí možností je příspěvek ve sbírce na webu donio.cz. (https://www.donio.cz/pro-manzela-pavla-na-boj-s-krutou-diagnozou)

Pomoc Pavlu Drexlerovi je pilotním dílem projektu Šampioni, jímž hodlá Baník v budoucnu prostřednictvím nadace podporovat i další lidi ve svízelných životních situacích.


Co je ALS?

Amyotrofická laterální skleróza (zkratka ALS, známá též jako Charcotova nebo Lou Gehrigova choroba[2] či onemocnění motoneuronu) je progresivní, fatální, neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy, způsobující degeneraci a ztrátu mozkových (horních) a spinálních (dolních) motoneuronů, tj. buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Kvůli tomu dochází k postupné svalové slabosti až atrofii. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny.

Zdroj: wikipedie

7
Karel
Pojezný
28
Filip
Kubala
26
Filip
Blažek
20
Abdullahi
Tanko
9
David
Buchta
30
Jiří
Letáček
0
Paixao da Silva
Ewerton
17
Michal
Frydrych
4
Robert
Mišković
13
Samuel
Grygar
21
Jiří
Klíma
11
Eldar
Šehić
77
Gigli
Ndefe
29
Ladislav
Takács
10
Matěj
Šín
24
Jan
Juroška
19
David
Lischka
5
Jiří
Boula
15
Patrick
Kpozo
35
Jakub
Markovič
12
Tomáš
Rigo