po 1.4.2024
A-tým

Matúš Rusnák: Ze salta jsem měl trochu strach

Poprvé od svého příchodu do Baníku nastoupil MATÚŠ RUSNÁK do utkání od první minuty, konečně mu to dovolily okolnosti i stoprocentní zdravotní stav. Odvděčil se nejlepším možným způsobem. Výborným výkonem a navíc vstřeleným gólem. Ten navíc čtyřiadvacetiletý obránce vyšperkoval precizně vystřiženým saltem. Mohou se fanoušci Baníku těšit na další?

Poprvé jste se ocitl v základní sestavě Baníku a hned jste vstřelil svůj první ligový gól za Baník. Jak vám to zní?

Chutná to fantasticky. Po dlouhé době domácí vítězství, navíc před fantastickou kulisou. Myslím, že jsme si to zasloužili, podali jsme výborný výkon. Škoda toho jednoho inkasovaného gólu. Ale nesrazil nás, ještě jsme naopak jeden přidali. Byl to kompaktní výkon, výborné to bylo i individuálně. Myslím, že tomuto zápasu není co vytknout.

Svůj gól jste oslavil saltem. Budete tak slavit každý gól, který za Baník vstřelíte?

Uvidíme. Měl jsem v té chvíli i trochu strach, protože jsem salto už dlouho nedělal. Protože už se mi delší čas nepodařilo skórovat. Pokud jich bude hodně, tak pak už asi ne, už to bude otřepané. Ale svůj první gól v Baníku jsem si chtěl vychutnat takovýmto stylem.

Cítili jste se být vzhledem k dlouhé šňůře bez domácí výhry pod tlakem?

Nějaký tlak tam byl, ale já se snažím nad takovými věcmi mnoho nepřemýšlet. Já se na domácí zápas vždy těšil. V poslední době to sice nevycházelo, ale naše výkony nebyly tak špatné. Měli jsme možná trochu smůly. Ale na to se vymlouvat nechceme. Proti Teplicím jsme to prostě chytili za pačesy a myslím, že to bylo vidět.

Rychlý gól Abdullahi Tanka hodně pomohl, že?

Tohle vždycky pomůže, i když je pravda, že jsme po tom gólu měli takovou trochu hluchou pasáž. Nějakých pět minut. Ale jinak si myslím, že jsme zápas měli ve své režii.

Přestože Baník sedm domácích zápasů v řadě nevyhrál, patří mu aktuálně čtvrté místo. Co vy na to?

Těch sedm zápasů už je minulostí. To, že jsme čtvrtí, o tom určitě rozhodly i zápasy venku. Dokázali jsme z těžkých utkáních venku dovézt body, takže si myslím, že současné čtvrté místo je oprávněné.

Pojďme po stopách vašeho krásného gólu. Věděl jste hned, že se k manévru, díky němuž jste se zbavil dvou bránících hráčů soupeře. odhodláte?

Nejdříve jsem měl myšlenku nastřelit to do malého vápna. Nabíhal tam Tankis, nebo kdo. Nebo by z toho byl střílený centr, který se může jakkoliv a kamkoliv odrazit. Na poslední chvíli jsem si ale všiml, že mi to obránce může zblokovat. Tak jsem si to zasekl, a pak už jsem měl jasný cíl...

Jak jste se cítil na pozici wingbeka?

U čáry mi to vyhovuje, jsem na to zvyklý. Těžím tam ze své rychlosti a dravosti, takže mi to svědčí víc, než když se svým způsobem trochu topím víc ve středu hřiště. Ale fotbal je o tom, že musíte umět zahrát na vícero pozicích. Kde mě bude zapotřebí, tam se budu snažit se zlepšit.

Kdy jste začal tušit, že do utkání s Teplicemi nastoupíte od první minuty?

Tak den nebo dva dny zpět. Moc jsem toho před zápasem nenaspal. Ne nervozitou, byl jsem prostě tak nažhavený, že už den před zápasem v osm hodin večer jsem si řekl, sakra, pojďme už hrát!

To, že byste svým gólem snížil cenu piva, to se vám asi ještě nestalo, nebo ano?

To se mi asi ještě nepovedlo, ale je to super a jedno si teď dopřeju i já.

Už jste si zvykl na vyšší intenzitu, o které se v souvislosti se srovnáním české ligy se slovenskou často mluví?

Je fakt, že ta intenzita je v české lize opravdu vyšší, já se tak ale snažím hrát. Ano, zvykám si, snažím se to nasát, ale myslím si, že proti Teplicím jsem to zvládl celkem fajn. Cítil jsem se dobře.

5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška
4
Robert
Mišković
30
Jiří
Letáček
29
Ladislav
Takács
26
Filip
Blažek
7
Karel
Pojezný
9
David
Buchta
13
Samuel
Grygar
28
Filip
Kubala
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
19
David
Lischka
35
Jakub
Markovič
77
Gigli
Ndefe
20
Abdullahi
Tanko
17
Michal
Frydrych
11
Eldar
Šehić
0
Paixao da Silva
Ewerton
10
Matěj
Šín