čt 6.10.2022
A-tým

Matěj Šín: Cítil jsem podporu a nemohl jsem ty lidi zklamat

Ta zpráva z letošního června zasáhla každého fanouška Baníku. Matěj Šín, velký fotbalový talent, nadto velmi příjemný a otevřený mladík, musí přerušit fotbalovou kariéru. Kvůli onkologickému onemocnění. Zcela opačné emoce pak vyvolala čerstvá úterní zpráva o tom, že osmnáctiletý baníkovec je zpět, nemoc překonal a pustil se znovu do tréninku. Matěj Šín se vrací a jak vyplývá z následujícího rozhovoru, má jasno o i tom, kdy by se chtěl zapojit do plné přípravy.

Matěji, co pro vás znamenal okamžik, kdy jste po překonání nemoci poprvé oblékl baníkovské tréninkové věci a vyběhl na hřiště?

Cítil jsem se v té chvíli naprosto úžasně. Mohl jsem se konečně pořádně hýbat, cítil jsem úžasnou energii a velkou radost z pohybu. Strašně moc jsem se na tu chvíli těšil a konečně přišla.

Vaše onemocnění bylo velmi vážné. Bylo těžké udržet si po celou tu dobu víru, že den vašeho návratu na fotbalové hřiště zase přijde? Primární jistě bylo uzdravit se...

Já si nikdy nezačal myslet, že bych se zase k fotbalu neměl vrátit. Pořád jsem viděl světlo na konci tunelu, pořád jsem někde uvnitř cítil, že to všechno bude dobré a já zase začnu hrát fotbal. Jen jsem nevěděl, kdy přesně to bude, ale strašně moc jsem se na to těšil.

Chemoterapie, kterou jste prodělal, je pro lidský organismus obří zásah. A bývá obtížné vrátit se znovu do kondice...

Vím to, říkali mi to i lékaři. Ale já jsem se tak průběžně testoval. Vždycky po absolvování jednoho cyklu chemoterapie jsem se tak lehce hýbal, abych sám pro sebe zjistil, jak na tom jsem, jestli tělo funguje a jak. A pokaždé jsem se ujistil, že to jde. To mi dodávalo víru v to, že až to všechno skončí, bude možné zase začít s tréninkem a postupně se do toho dostat.

Pod lékařským dohledem ale nadále zůstanete...

Ano, na kontroly prý budu chodit do konce života, ale lékaři mě ujistili, že pravděpodobnost, že by se nemoc vrátila, je velice malá.  

Jaké jsou vaše první tréninkové dávky?

Lehké výběhy, do určité míry i s balonem. To všechno ale jen do určité výše tepové frekvence, kterou si hlídám.

Máte plán, jak by měl váš trénink pokračovat?

Mám. Intenzita by se měla stupňovat tak, abych byl v lednu schopen naplno se zapojit do zimní přípravy. To je můj cíl a věřím, že ho splním.

Určitě jste zaznamenal obrovskou podporu ze strany fanoušků, spoluhráčů...

Už jsem to říkal a budu za to navždycky vděčný. Cítil jsem tu podporu, přicházelo mi hrozně moc podpůrných esemesek a já jsem už kvůli všem těm lidem, kteří mi přáli a tak moc mě podporovali, věděl, že to nemůže špatně dopadnout. Že takovou spoustu lidí, kteří mi věří, nemůžu zklamat. Volal mi i pan Brabec, byl jsem v častém kontaktu s panem Grussmannem, který přesně věděl, jak na tom jsem, takže i od vedení klubu jsem tu podporu cítil. Všem ještě jednou děkuju.

Už jste určitě hovořil s Pavlem Vrbou...

Už ano. Cítil jsem z něj takový velký klid. Mám k němu velký respekt, je to trenér, který toho v kariéře dokázal hrozně moc. Jsem hrozně rád, že je v Baníku.

  

13
Samuel
Grygar
12
Tomáš
Rigo
20
Abdullahi
Tanko
17
Michal
Frydrych
19
David
Lischka
21
Jiří
Klíma
9
David
Buchta
10
Matěj
Šín
29
Ladislav
Takács
26
Filip
Blažek
5
Jiří
Boula
4
Robert
Mišković
77
Gigli
Ndefe
30
Jiří
Letáček
28
Filip
Kubala
0
Paixao da Silva
Ewerton
11
Eldar
Šehić
7
Karel
Pojezný
35
Jakub
Markovič
15
Patrick
Kpozo
24
Jan
Juroška