st 14.8.2024
A-tým

Matěj Chaluš: Nikdo nechceme skončit!

Byl u toho, když Baník před týdnem v Kodani usiloval minimálně o remízu. A není vyloučeno, že se MATĚJ CHALUŠ objeví v základní sestavě Baníku také ve čtvrteční odvetě. Pokud se tak stane, bude nesporně dělat maximum pro to, aby obrana týmu z Bazalů fungovala stejně spolehlivě, jak tomu v zápasech této sezony doposud je.

Odvetný duel s FC Kodaň je tu. Jak je na něj kabina naladěna?

Nikdo si nepřipouští, že by to pro nás mělo ve čtvrtek skončit. Věříme, že to tak taky bude, že ten zápas zvládneme a že půjdeme dál. Všichni samozřejmě víme, jaký soupeř to je, co v minulé sezoně dokázal. Bylo by to úžasné přejít přes ně dál. Ale tu touhu bychom měli, ať by se jednalo o jakéhokoliv soupeře.

Určitě jste zaznamenal, že bude vyprodáno...

To víme. Těšíme se na skvělou atmosféru. Bavili jsme se o tom v kabině, že je to skvělé přijít na ten stadion už na rozcvičku. Když už nás v té chvíli povzbuzuje plný kotel, jak tomu bylo třeba v zápase s Urartu, je to super. A jde taky o to, aby i Kodaň pocítila, kde je. Myslím, že atmosféra bude skvělá a všechny požene k více než stoprocentnímu výkonu.

Do Kodaně jste to v době, kdy jste hrával ve švédském Malmö, měl defacto jen přes most. Tamní poměry znáte. Za jakého soupeře vlastně vy sám FC Kodaň považujete?

Už jsem zmiňoval, že poslední dobou toho dokázali zejména v Lize mistrů hodně. A tím nastavili laťku hodně vysoko. A když se člověk podívá jaké přestupy a za jaké částky dělají, že pro ně není problém koupit v jednom přestupovém období tři hráče za pět milionů eur, tak je jasné, že laťka je opravdu vysoko.

Základem úspěchu bude znovu kvalitní obrana. Ta ale Baníku v této sezoně funguje, souhlasíte?

Zrovna jsem nad tím včera před spaním přemýšlel. Že to teď docela funguje. Dva góly jsme dostali jen na Bohmce, jinak buď jeden nebo žádný. A ten zápas na Bohemce mi pořád ještě leží v hlavě. Ano, jeden gól jsme tam dostali, ale pokud jde o ten druhý, pořád mi to hlava nebere, že se to nějak smetlo ze stolu, protože za mě to byl neregulérní gól. Takže já to beru tak, že na Bohemce jsme dostali jenom jeden gól, pak jeden v Kodani a s Urartu taky jeden. Takže zatím jen tři. A i v Kodani jsme ukázali, že když se poctivě brání a celý tým je pod balonem, je pro jakéhokoliv soupeře těžké do takové obrany se dostat. To zná i Sparta se Slavií. Když jim někdo zaleze, je to těžké. Já jsem rád, že nám tohle fungovalo a doufám, že to bude pokračovat. 

Na hřišti jste zjevně vůdčí typ, to platilo nejen v Kodani. Je to stejné i v kabině? Přece jen nejste v Baníku dlouho...

V kabině tolik nemluvím, to až pak na hřišti. Tam chci být slyšet, chci mluvit, chci si to řídit. V kabině to možná přijde časem po nějakých výkonech, ale tam jsou kluci, kteří mluví. Jsou tady déle, tak ať mluví, já chci být slyšet na hřišti.

Zápas s Kodaní může teoreticky dospět i do pokutových kopů. Troufnul byste si na něj?

Každý jsme si ji teď před zápasem na tréninku zkusili, ale to děláme vlastně pravidelně. Ať hrajeme s kýmkoliv, vždycky penalty po tréninku kopeme. Pokud budu hrát a pokud bych pak byl určen, šel bych na ni. Věřil bych si. Člověk samozřejmě dopředu nikdy neví, co se v utkání stane, ale teď bych řekl, že bych si na ni věřil. 

37
Matěj
Chaluš
24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko
95
Daniel
Holzer
23
Issa
Fomba
35
Jakub
Markovič
30
Dominik
Holec
33
Erik
Prekop
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
0
Roan
Nogha
13
Samuel
Grygar
32
Paixao da Silva
Ewerton
9
David
Buchta
66
Matúš
Rusnák
7
Karel
Pojezný
28
Filip
Kubala
12
Tomáš
Rigo
15
Patrick
Kpozo
5
Jiří
Boula
17
Michal
Frydrych
41
Mikuláš
Kubný
21
Jiří
Klíma
10
Matěj
Šín
14
Radim
Šudák
19
David
Lischka
6
Michal
Fukala