st 2.8.2023
Aktuální zprávy

Marek Heinz: Nevěděl jsem, co v Baníku dělám

Když v létě 2003 přišel Marek Heinz do Baníku, nikdo nevěděl, co od něj čekat. V přípravě se mu nedařilo, cítil to i on sám. Ve druhém kole mistrovské sezony, v zápase s Libercem, přišel zlomový moment celé jeho kariéry. Vstřelil svůj první ligový gól za Baník.. Právě o tom je druhý díl seriálu "20 let od titulu", který Baník ve spolupráci s generálním partnerem klubu, společností FORTUNA, připravuje. Nový díl vyjde ve středu v podvečer. Do křesla pro hosta poprvé usedá právě Marek Heinz.

Když sezona 2003/04 startovala, nejenže nikdo netušil, že skončí čtvrtým titulem Baníku. Sotva se našel někdo, kdo očekával, že podzim 2003 a jaro 2004 bude nejzářivějším obdobím v kariéře Marka Heinze. V létě 2003 tomu nic nenasvědčovalo. 

Tehdy šestadvacetiletý forvard měl za sebou působení Hamburku, pak v Bielefeldu. V Hamburku nasbíral za dvě sezony přes padesát startů a vstřelil pět gólů. V Bielefeldu se dostal do hry už jen čtrnáctkrát. A nedal ani gól. "Proč by se měl zvednout zrovna v Baníku?" zněla otázka. "Co klub jeho angažováním sleduje?" zněla další.

Přípravné období příliš pozitivních odpovědí nenabízelo. A cítil to i Marek Heinz. "Nešlo mi to. Nehrál jsem dobře. Necítil jsem se, pořád jsem bojoval s únavou. Nebylo to ono a pořád jsem si říkal: Co já tady vlastně dělám?" vzpomíná Marek Heinz ve druhém díle seriálu "20 let od titulu", který vychází ve středu v podvečer. 

Gól v utkání 2. kola proti Liberci vše změnil. Blonďatý melancholik nabral dech, sebevědomí a zápal. Nakonec se stal s Baníkem mistrem ligy, sám také nejlepším střelcem sezony a po ní se úžasnými výkony prezentoval na EURO 2004 v Portugalsku.

Gól do sítě Liberce byl přitom zcela nenápadný. Šťastný, nevábný... Marek Heinz jen bokem, možná zadnicí tečoval střelu Zdeňka Pospěcha. "Byl to velice šťastný gól," přiznává tehdejší forvard Baníku po letech. 

Zavzpomínejte si při sledování druhého dílu seriálu spolu s Markem Heinzem na gól, který otevřel stavidla jeho fotbalové genialitě. I když to v tu chvíli ještě nikdo nevěděl.

4
Robert
Mišković
30
Jiří
Letáček
15
Patrick
Kpozo
11
Eldar
Šehić
24
Jan
Juroška
35
Jakub
Markovič
13
Samuel
Grygar
7
Karel
Pojezný
9
David
Buchta
29
Ladislav
Takács
28
Filip
Kubala
5
Jiří
Boula
10
Matěj
Šín
26
Filip
Blažek
21
Jiří
Klíma
19
David
Lischka
12
Tomáš
Rigo
17
Michal
Frydrych
20
Abdullahi
Tanko
0
Paixao da Silva
Ewerton
77
Gigli
Ndefe