st 15.5.2024
A-tým

M. Frydrych: Gól bych měnil za body

Na tento gól se hned tak nezapomene. Padl v 54. minutě úterního utkání Sparty s Baníkem (2:1) a uvedl v úžas celou Letnou. Matěj Šín rozehrál rohový kop a MICHAL FRYDRYCH se dokonale zorientoval v prostoru, položil se do rány a vystřihl fantastické nůžky, které znamenaly srovnání na 1:1...

Byly to nůžky v tom nejklasičtějším provedení. Žádný jen tak kop přes hlavu, který si označení "nůžky" občas ani nezaslouží. Michal Frydrych se do rány položil, pak do vzduchu vystřelila jeho levačka, aby kolem ní vzápětí "střihla" i pravačka, která míč trefila tak dokonale, že Peter Vindahl v brance Sparty nestačil zareagovat. K bodům však nakonec paráda Michala Frydrycha nevedla, stav 1:1 vydržel jen chvíli. A snad právě proto nechtěl stoper Baníku o úžasném momentu, jehož byl hlavním strůjcem, krátce po utkání nijak sáhodlouze mluvit...

Už jste někdy vstřelil tak krásný gól?

Já o něm ani moc nechci mluvit. V první řadě jde o to, že víme, že se nám ta nadstavba zatím moc nedaří. Chtěli jsme na Spartě uhrát nějaké body. Ale v prvním poločase jsme byli celkem ustrašení, nechtěli jsme moc hrát. Ve druhém poločase, jsme to chytli, myslím, za správný konec. Díky týmovému pojetí se nám podařilo vyrovnat tímhle gólem, který byl asi hezký. Ještě jsem ten gól neviděl, takže ani nevím, kam to letělo, ale vyměnil bych to za nějaký bod.

Věřil jste v té chvíli, že by Baník mohl odvézt z Letné nějaký ten bod?

Gól nám vlil krev do žil, to jsme cítili. Sparta mohla trochu znejistět. Pak jsme se ale tlačili dopředu na nějakou standardku a nepohlídali jsme si jejich rychlou rozehrávku od gólmana. Nezachytili jsme to, pak možná Patrick nemusel nechat míč spadnout na zem, protože když mu to spadlo, už to měl ten útočící hráč směrem k naší bráně jednodušší. A pak přišla ta situace. Co jsem slyšel od lidí, kteří to viděli, byla to hodně přísná červená karta.

A brzy přišel i druhý gól Sparty...

Sparta pak potvrdila, že je na nějaké vlně, že se jim daří. Odrážely se k nim míče. To platilo o prvním jejich gólu, i o tom druhém. Tam jsem zblokoval střelu do zdi, jenže nemohli jsme to pak odkopnout, nedařilo se nám to, trefili jsme jejich hráče, ten to trefil do tyče a zase se to odrazilo k nim. A byl z toho gól na 2:1. To tak bývá, kdy jste na vlně, většina míčů se odráží k vám.

I v deseti jste ale usilovali o vyrovnání...

Na to, že jsme byli v deseti, jsme byli schopni Spartu trochu vykombinovat a dostat se do nich. Ale před bránou to zavřeli. Měli jsme nějaké náznaky, ale ani moc standardek jsme si na konci nevytvořili. Šíňas tam měl střelu, kdyby to trefil o půl metrů doprava, mohlo to skončit v brance, ale chybělo nám tam možná ještě trochu více odvahy. Chtěli jsme to v deseti obrátit, ale bylo to těžké.

Baníku se na Letné ani v Edenu dlouhodobě nedaří. Co je potřeba k tomu, aby zde Baník mohl pomýšlet na úspěch?

Musí se vám sejít úplně všechno. Maximální výkony od všech hráčů. Ani jeden nesmí vypadnout. Musíme ale taky nabrat více sebevědomí, aby se hlavně mladší kluci nebáli ani v takovém zápase ukázat to nejlepší, co v sobě mají. Protože toho určitě umí dost.

12
Tomáš
Rigo
5
Jiří
Boula
28
Filip
Kubala
20
Abdullahi
Tanko
95
Daniel
Holzer
10
Matěj
Šín
13
Samuel
Grygar
24
Jan
Juroška
11
Eldar
Šehić
7
Karel
Pojezný
35
Jakub
Markovič
21
Jiří
Klíma
19
David
Lischka
32
Paixao da Silva
Ewerton
9
David
Buchta
15
Patrick
Kpozo
17
Michal
Frydrych